Διεθνή

Το στραβοπάτημα της Ρωσίας στο Κουρσκ

Το στραβοπάτημα της Ρωσίας στο Κουρσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Washington Post

Οι Ουκρανοί όχι μόνο αντέχουν, αλλά και αντεπιτίθενται.

Η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται με ενδιαφέροντες τρόπους. Σε αυτές τις ημέρες το 1943, στο Κούρσκ, διεξήχθη η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια στρατηγική κίνηση του Χίτλερ, με στόχο να ανατρέψει την πορεία του πολέμου εντός του σοβιετικού εδάφους. Η σημασία αυτής της μάχης ήταν τέτοια, που οδήγησε στη μεταφορά μιας τεθωρακισμένης μεραρχίας από την Ιταλία, γεγονός που αποδυνάμωσε τις δυνάμεις του Άξονα εκεί. Τελικά, η γερμανική επίθεση απέτυχε, με σοβαρές απώλειες, και τα σοβιετικά τανκς, με πιο κοντές γραμμές ανεφοδιασμού, αναδείχθηκαν νικητές.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Ο ουκρανικός στρατός έχει εισβάλει σε αυτή την ιστορική περιοχή, προχωρώντας περίπου 10 χιλιόμετρα και συνεχίζοντας την προέλαση. Φαίνεται ότι αυτή η κίνηση αιφνιδίασε τους Ρώσους στρατηγούς, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να αντιδράσουν. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα μπορέσουν να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους και ποια εδάφη θα έχουν χάσει μέχρι τότε.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Παρόμοιες εκτιμήσεις είχαν διατυπωθεί και στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν προέβλεπαν την άμεση πτώση του Κιέβου. Ωστόσο, οι Ουκρανοί όχι μόνο αντέχουν, αλλά και αντεπίθεται.

Αναμφίβολα, η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη σθεναρή αντίσταση. Στις πρώτες κρίσιμες ημέρες, ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός πολεμούσε μόνος του ενάντια σε έναν εισβολέα με συντριπτική υπεροχή σε όλους τους τομείς και κατάφερε να αντέξει. Ένας πόλεμος που αρχικά φαινόταν να διαρκεί λίγες ημέρες μετατράπηκε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς. Από την άλλη πλευρά, ο ρωσικός στρατός έχει στραφεί σε στρατιωτική βοήθεια από τις δυνάμεις του άξονα του Κακού, καθώς δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειές του από τα ρωσικά εργοστάσια.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη της ουκρανικής εισβολής στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, οι εικόνες των ουκρανικών τανκς να προχωρούν μέσα από ρωσικά χωριά, χωρίς να προκαλούν καταστροφές σε σπίτια ή να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες, αποτελούν μια ισχυρή πρόκληση για τον Πούτιν. Η εικόνα του έχει πληγεί σημαντικά.

Αναφορικά με τους εγχώριους υποστηρικτές του Πούτιν -είτε ντυμένοι κανονικά είτε με πολιτικά- προς το παρόν έχουν εξαφανιστεί. Θυμόμαστε τις αναλύσεις τους, οι οποίες πάντα -έστω και υπαινικτικά για τους πιο διακριτικούς, εντελώς ανοιχτά για τους άλλους- αποκάλυπταν την προτίμησή τους. Κάθε γεγονός το ερμήνευαν ως κάτι που είχε αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς.

Επαναλαμβάνουμε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τελικά στο μέτωπο του Κούρσκ. Σχολιάζουμε την έκπληξη που υπέστη το Κρεμλίνο και την σιωπή των υποστηρικτών του Πούτιν σε όλο τον κόσμο. Και κυρίως, νιώθουμε ικανοποίηση γιατί ο Ρώσος ηγέτης ντροπιάστηκε από έναν Ουκρανό ηθοποιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments