Ελληνοτουρκικά: Στο δρόμο για την Άγκυρα νέα πλωτή μονάδα άντλησης
Πηγή Φωτογραφίας: Somali Guardian
Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Τουρκίας στον τομέα του εντοπισμού, της εξόρυξης και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει εστιάσει τις προσπάθειές της για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται σχεδόν όλα τα πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει, με το πιο πρόσφατο να είναι το έβδομης γενιάς «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Παράλληλα, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) αναπτύσσει και τις δυνατότητες αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων. Το 2023, σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία, προχώρησε στην αγορά μιας πλωτής μονάδας. Αυτή η πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (Floating Production Storage & Offloading, FPSO), που αποκτήθηκε από τη Νορβηγία, απέπλευσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τη Σιγκαπούρη και ακολουθεί έναν αργό και μακρύ πλου με προορισμό τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης.
Για λόγους ασφαλείας, το δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί γύρω από την Αφρική και από εκεί μέσω Γιβραλτάρ προς τη Μεσόγειο, καθώς η διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ ενέχει κινδύνους για την επένδυση της ΤΡΑΟ, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη. Η πλωτή μονάδα θα υποβληθεί σε κάποιες μετασκευές στην Κωνσταντινούπολη, πριν αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα στο υφιστάμενο πεδίο Sakarya, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα αυτής της λεκάνης.
Η αύξηση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα αντανακλά τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες μιας βιομηχανίας που προσπαθεί να διατηρήσει έναν έντονο ρυθμό παραγωγής, σε μια περίοδο που η γενικότερη οικονομική κατάσταση είναι αρκετά προβληματική.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, η Άγκυρα έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα τη Μαύρη Θάλασσα, ακολουθούμενη από την Ανατολική Μεσόγειο και τέλος το Αιγαίο. Αυτή η ιεράρχηση δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα, η οποία θεωρεί ότι η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας σε ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να συμβεί αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινωθούν ξανά. Ωστόσο, η πρόσφατη ένταση στα νότια της Κάσου (παρόλο που δεν σχετίζεται με τις εργασίες στην υφαλοκρηπίδα) υπενθύμισε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ευαίσθητη για την Άγκυρα και μπορεί να οδηγήσει σε κρίση ανά πάσα στιγμή.
Για την Αθήνα, οι ανακοινώσεις σχετικά με τις έρευνες και τις δραστηριότητες της ΤΡΑΟ σε περιοχές όπως η Λιβύη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε θαλάσσιες ζώνες εντός της λιβυκής πλευράς των ορίων που έχουν καθοριστεί μεταξύ Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, σύμφωνα με το γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επιπλέον, η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Σομαλίας για έρευνες στα ανοιχτά της χώρας. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με κυβερνήσεις που στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπούν το σύνολο των χωρών τους, αλλά μόνο κατ’ όνομα, αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές δηλώσεις για τη Λιβύη και τη Σομαλία κρύβουν κυρίως πολιτική σκοπιμότητα και όχι πραγματική πιθανότητα διεξαγωγής ερευνών στην περιοχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας