Πολιτική

Τα “αγκάθια” στα σχέδια για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Τα “αγκάθια” στα σχέδια για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [369437] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι περιπτώσεις του Παύλου Πολάκη και του Αλέξη Τσίπρα, "πονοκέφαλος" για την ηγεσία του κόμματος.

Το καταστατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου αποτελεί κρίσιμο σημείο στις διαδικασίες για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο, η πορεία αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπάρχουν πολλές συγκρούσεις, οι οποίες ενδέχεται να εξελιχθούν σε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις προτάσεις του για αλλαγές στο οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι προτάσεις περιλάμβαναν την κατάργηση σχεδόν όλων των υφιστάμενων οργάνων και την αντικατάστασή τους με νέα, τα οποία θα έχουν κυρίως συντονιστικές αρμοδιότητες και θα στελεχώνονται κυρίως από άτομα που έχουν ήδη εκλεγεί στη Βουλή ή σε τοπικά όργανα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να επιτύχει δύο στόχους: πρώτον, να αποτρέψει την ύπαρξη στελεχών εκλεγμένων με στήριξη από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ικανά να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του, και δεύτερον, μέσω του ελέγχου των τοπικών οργανώσεων από υποστηρικτές του, να ελέγξει συνολικά τον κομματικό οργανισμό.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από την ομάδα των «87», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οδηγούν σε ουσιαστική αποσταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μεταβολή του δημοκρατικού του μοντέλου. Αντιμέτωπο με αυτές τις αντιδράσεις, το περιβάλλον του Κασσελάκη φάνηκε λίγες εβδομάδες αργότερα πρόθυμο να αναθεωρήσει ορισμένες από τις προτάσεις του, χωρίς όμως να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του κόμματος που επιδιώκει να δημιουργήσει.

Οι πρώτες εμφανείς τριβές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού και της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις του προεδρεύοντος στο εσωκομματικό διάλογο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος από το μηδέν. Ο ηλεκτρονικός διάλογος θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου, και στη συνέχεια, στα τέλη Αυγούστου, η αρμόδια Επιτροπή θα επεξεργαστεί τις προτάσεις.

Τα πιο έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης περιμένει να διαπιστώσει ποιες συμμαχίες θα μπορέσει να δημιουργήσει, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τις ομάδες που θα συνεργαστεί. Αν αντιμετωπίσει ισχυρές αντιδράσεις, είναι πιθανό να επαναφέρει τη στρατηγική του ερωτηματολογίου, ελπίζοντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα εγκριθούν από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συχνά αναφέρεται.

Κατά τη διάρκεια των ημερών που τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάζουν τις ουσιαστικές και διαδικαστικές πτυχές των καταστατικών αλλαγών, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα αξιολογήσει αν και πώς θα επιβληθούν ποινές στον Χρήστο Σπίρτζη για τις επικριτικές δηλώσεις του σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη. Το θέμα περιπλέκεται, καθώς το αίτημα προήλθε από 70 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ένθερμα τον Κασσελάκη, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Η υπόθεση της διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη είναι κρίσιμη για τους «87», ειδικά δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να «νουθετήσει» τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επιδείξει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους κοινούς τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Οι «87» συγκεντρώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και το θέμα αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε εκτενώς τη συζήτησή τους. «Αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγουν να στοχοποιήσουν τον Χρήστο Σπίρτζη, χρησιμοποιώντας την επιτροπή δεοντολογίας ως εργαλείο, ώστε με την απειλή της διαγραφής να αποτρέψουν άλλες απόψεις» ανέφεραν κεντρικά στελέχη των «87», μεταφέροντας το κλίμα των συζητήσεων.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Παύλου Πολάκη δεν είναι συχνές, αλλά όταν συμβαίνουν, είναι ιδιαίτερα έντονες. Ωστόσο, κάθε φορά ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί σύντομα να «αγκαλιάσει» τον βουλευτή Χανίων, επιδιώκοντας να τερματίσει τις διαφωνίες τους. Ενδεικτική είναι η ταχύτητα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι ο Παύλος Πολάκης ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις λίγες ώρες μετά την αποπομπή του από την Κ.Ο. με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments