Ο ανασχηματισμός της Χαμάς περιορίζει την Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: Xi Jinping is arguably the most powerful Chinese leader since Mao Zedong. What's behind his rise and how long will he remain in power? Photo: Reuters
Ο Ισμαήλ Χανίγια δεν ήταν σύμμαχος του Πεκίνου, αλλά ο ίδιος και η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια ως γέφυρα για την επέκταση της διπλωματικής επιρροής της Κίνας στην παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση.
Οι εξελίξεις που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό, έχουν φέρει την περιοχή σε ένταση, φοβούμενοι έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Εν μέσω της κρίσης, η Κίνα πασχίζει να βρει τα διπλωματικά της ερείσματα για να βοηθήσει στην αποτροπή μιας κρίσης, καθώς οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Ουάσινγκτον και των περιφερειακών χωρών έρχονται στο προσκήνιο.
Παρά τις πρόσφατες διπλωματικές προθέσεις του Πεκίνου, η δολοφονία του Χανίγια και ο επακόλουθος ανασχηματισμός της ηγεσίας της Χαμάς υπονομεύουν την επιρροή της Κίνας και τις προσπάθειες σύναψης συμφωνιών στην περιοχή.
Η επίθεση στην Τεχεράνη ήταν μια βάναυση υπενθύμιση των κανόνων εμπλοκής σε μια περιοχή που βρίθει από δολοφονίες, αναδεικνύοντας την αστάθεια της τρέχουσας κατάστασης.
Ο Χανίγια δεν ήταν σύμμαχος του Πεκίνου. Η ισλαμιστική του ιδεολογία θα του εγγυόταν τη φυλάκισή του σε μια χώρα όπως η Κίνα. Υπό την κυριαρχία της ομάδας του στη Γάζα, επιτρέπονταν οι διαμαρτυρίες κατά της Κίνας και υπέρ του πληθυσμού των Ουιγούρων.
Το 2023 ο Χανίγια και η υπόλοιπη ηγεσία της Χαμάς στο Κατάρ αναδείχθηκαν σε χρήσιμη γέφυρα για την Κίνα, καθώς οι διπλωματικές της φιλοδοξίες στην περιοχή αυξάνονταν.
Πέρυσι, το Πεκίνο μεσολάβησε για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και προσπάθησε επίσης να διευκολύνει τη συμφιλίωση των αντίπαλων παλαιστινιακών φατριών.
Με τον Χανίγια νεκρό και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν αναλάβει το προβάδισμα διπλωματικά και στρατιωτικά για να μετριάσουν μια ιρανική απάντηση στο Ισραήλ, η Κίνα αγωνίζεται να βρει τα πατήματά της.
Σινουάρ: Ένας πρόσθετος “πονοκέφαλος”
Οι επαφές του Πεκίνου με τη Χαμάς έγιναν πιο περίπλοκες όταν η ομάδα εγκατέλειψε τον Χαλέντ Μεσάαλ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου με έδρα τη Ντόχα, και διόρισε αντ’ αυτού τον Γιαχία Σινουάρ – τον εγκέφαλο πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ που σήμερα κρύβεται υπόγεια στη Γάζα – ως νέο ηγέτη της.
Η άνοδος του Σινουάρ υπονομεύει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Χαμάς στη Ντόχα, συμπεριλαμβανομένου του Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος είχε ηγηθεί της αντιπροσωπείας στην Κίνα τον Ιούλιο.
Η μετεγκατάσταση εκτός της Γάζας ήταν απαραίτητη για την ηγεσία της Χαμάς, επιτρέποντάς της να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και να αποφύγει τους περιορισμούς που επιβάλλει η ισραηλινή κατοχή και, σε πολλές περιπτώσεις, τη δολοφονία. Η επίσημη ανάληψη της ηγεσίας από τον Σινουάρ, ωστόσο, θα εμποδίσει σημαντικά τους διαύλους της Χαμάς όχι μόνο με την Κίνα, αλλά και με τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία.
Επιπλέον, οι υπάρχουσες προσπάθειες της Κίνας περιορίζονται ήδη από την έλλειψη επιρροής της στα παλαιστινιακά εδάφη και την επιδείνωση των σχέσεών της με το Ισραήλ.
Μετά τον θάνατο του Χανίγια, ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι επέστρεψε στο σύνηθες πρωτόκολλο, καταδικάζοντας τη δολοφονία και πραγματοποιώντας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
Ενώ ο παρατεταμένος ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας, που διανύει πλέον τον 11ο μήνα, έχει ενισχύσει σημαντικά την εικόνα της Κίνας σε αντίθεση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, οι ατίθασοι κανόνες του πολέμου και η δυναμική της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να περιορίζουν τις φιλοδοξίες της.
Πηγή: Al Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας