Σε πρώτο πλάνο η λειψυδρία: Ετοιμάζεται κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Σε πρώτο πλάνο η λειψυδρία: Ετοιμάζεται κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης
Σε πρώτο πλάνο προβληματισμού έχει μπει το φαινόμενο της λειψυδρίας στη χώρα μας με την κυβέρνηση να έχει στραμμένο το βλέμμα της στα προβλήματα που υπάρχουν, ιδίως στην ανατολική χώρα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου καθώς και στην Κρήτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Ειδικότερα, στο υπουργείο Ενέργειας έχει γίνει απολύτως σαφές πως η λειψυδρία είναι τεράστιος κίνδυνος. Μάλιστα, οι προβλέψεις τις οποίες έχει στα χέρια του το Υπουργείο Ενέργειας δείχνουν πως το πρόβλημα θα χειροτερεύσει τα επόμενα χρόνια.
Να σημειωθεί πως η λειψυδρία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά και με την υπερβολική κατανάλωση σε ορισμένες περιοχές.
Στο Υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζουν αλλαγές σε σχέση με τις πηγές των περιοχών με λίγο νερό. Για παράδειγμα, στα νησιά που δεν έχουν βροχές, θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την αφαλάτωση.
Αλλαγές σχεδιάζονται, σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του νερού.
Επίσης πρέπει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, δηλαδή να ζητείται από τους οφειλέτες, με μεγαλύτερη ένταση, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
SOS για επτά νησιά της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών-επιστημόνων τίθενται το επόμενο διάστημα επτά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού.
Στόχος επίσης, της έρευνας, είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των παραπάνω νησιών. Ορισμένα από τα νησιά που έχουν επιλεγεί, πρόκειται για περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονα το ζήτημα της λειψυδρίας.
Κάποια από αυτά μάλιστα, (Σέριφος και Σίφνος) έχουν κηρυχθεί κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει στο νησί των Φούρνων Ικαρίας, η οποία ανατέθηκε από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη, στη Διεπιστημονική Ερευνητική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από το ΔΠΘ, ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ κλπ.
«Ως Γενική Γραμματεία, επενδύουμε συστηματικά σε έργα και μελέτες που αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και δίνουν έμφαση στην ορθολογική χρήση του σχεδιασμού, αλλά στη βάση τοπικού σχεδιασμού ανα νησί. Κάθε νησί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και βούληση μας είναι να συνδράμουμε τους Δήμους να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του νερού, όχι μόνο στο σκέλος της προσφοράς νερού με την υλοποίηση περισσότερων και πιο δαπανηρών έργων, αλλά και στη διαχείριση της ζήτησης, με βελτίωση των δεξαμενών αποθήκευσης, μείωσης των απωλειών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στο 40% κα. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από 300 έργα σε 75 νησιά. Το 2024 εκδώσαμε 25 νέες άδειες για προσωρινή λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ τόσες είχαν εκδοθεί τα τελευταία 4 χρόνια συνολικά. Η αφαλάτωση είναι μια καλή λύση, ωστόσο χρειαζόμαστε και οικοσυστημικές λύσεις. Η εμπειρία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό τριών σημείων, πρώτον, στην ανάγκη για πιο στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, δεύτερον καλύτερη γνώση γύρω από το νερό και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας και τρίτον, στη θέσπιση κανόνων για την ανάκτηση του κόστους του νερού και με κοινωνικά κριτήρια για τα μικρά νησιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας