Τεχνολογία

Πέθανε, στα 56 της, η Σούζαν Γουοτζίσκι, πρώην επικεφαλής του YouTube

Πέθανε, στα 56 της, η Σούζαν Γουοτζίσκι, πρώην επικεφαλής του YouTube

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Markus Schreiber//Πέθανε, στα 56 της, η Σούζαν Γουοτζίσκι, πρώην επικεφαλής του YouTube

H πρώην εκτελεστική διευθύντρια του YouTube έδινε μάχη με τον καρκίνο - Ήταν μεταξύ των πρώτων στελεχών της Google

H πρώην εκτελεστική διευθύντρια του YouTube Σούζαν Γουοτζίσκι (Susan Wojcicki) πέθανε μετά από δίχρονη μάχη με τον καρκίνο ανέφερε σήμερα, σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, «βοήθησε να μετατραπεί η Google σε κυρίαρχο του Διαδικτύου και έγινε μια από τις πιο εξέχουσες γυναίκες στη Silicon Valley».

Η Σούζαν Γουοτζίσκι βοήθησε τα μέγιστα -δίνοντας και το γκαράζ της- ώστε να μετατραπεί η Google από μια νεοσύστατη εταιρεία σε ένα γκαράζ σε κορυφαία εταιρεία στον κόσμο.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τον σύζυγό της, Ντένις Τρόπερ, ο οποίος έγραψε στο Facebook την Παρασκευή ότι ζούσε με καρκίνο του πνεύμονα εδώ και δύο χρόνια.

Ο Σούνταρ Πιτσάι ανακοίνωσε τον θάνατό της σε δήλωση την Παρασκευή. «Είναι τόσο βασικό μέλος στην ιστορία της Google όσο οποιοσδήποτε άλλος, και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κόσμο χωρίς αυτήν», είπε.

Η συνεργασία της με την Google για περισσότερες από δύο δεκαετίες ξεκίνησε το 1998 στο σπίτι της στο Menlo Park της Καλιφόρνια, το γκαράζ του οποίου νοίκιασε στους φίλους της Larry Page και Sergey Brin, ιδρυτές της εταιρείας. Για 1.700 δολάρια το μήνα, οι δυο τους χρησιμοποίησαν τον χώρο ως γραφείο για να κατασκευάσουν τη μηχανή αναζήτησης.

Η Γουοτζίσκι, η οποία εργαζόταν στην Intel, σύντομα εντάχθηκε στην Google ως μία από τις πρώτες υπαλλήλους της, ως η πρώτη της διευθύντρια μάρκετινγκ. Με τα χρόνια, ανέβηκε στις βαθμίδες των στελεχών της, και έγινε η γυναίκα ανώτερη υπάλληλος της Google. Τελικά έγινε επικεφαλής στο YouTube, το οποίο εξαγόρασε η Google το 2006, και το οδήγησε στο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Όταν έγινε διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube το 2014, η Σούζαν Γουοτζίσκι αναγνωρίστηκε ως η πιο ισχυρή γυναίκα στη διαφήμιση. Είχε κάνει την Google εξαιρετικά κερδοφόρα και πιθανώς θα επαναλάμβανε το κόλπο στο YouTube. Ηγήθηκε της διαφημιστικής επιχείρησης της Google και έπαιξε βασικό ρόλο στην εξαγορά της DoubleClick, μιας εταιρείας διαφημιστικής τεχνολογίας, το 2007.

Στο YouTube, εισήγαγε νέες μορφές διαφημίσεων και προσφορές συνδρομής για μουσική, πρωτότυπο περιεχόμενο και YouTube TV. Στη συνέχεια, ο ρόλος της μετατοπίστηκε στον έλεγχο της ρητορικής μίσους, του ακατάλληλου περιεχομένου, του εξτρεμισμού και της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα, καθώς το YouTube έγινε η πιο δημοφιλής υπηρεσία βίντεο του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Παραιτήθηκε από τον ρόλο της πέρυσι, αλλά παρέμεινε σύμβουλος της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Εργάστηκε ως φιλάνθρωπος, έγραψε ο Pichai σε μια επιστολή προς το προσωπικό του, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της έρευνας για την ασθένεια που της στέρησε τη ζωή.

Η Γουοτζίσκι, ήταν μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στο YouTube το 2023. Είχε χτίσει μια προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments