Γεωπολιτικά

Νετανιάχου: Το λαθρεμπόριο όπλων από το Σινά της Αιγύπτου τροφοδότησε τη Χαμάς

Νετανιάχου: Το λαθρεμπόριο όπλων από το Σινά της Αιγύπτου τροφοδότησε τη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a wreath-laying ceremony marking Holocaust Remembrance Day in the Hall of Remembrance at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Centre, in Jerusalem, May 6, 2024. REUTERS/Amir Cohen/Pool/File Photo

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο περιοδικό Time ότι η έγκρισή του για την οικονομική βοήθεια του Κατάρ προς τη Χαμάς όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ο λόγος που η ομάδα έγινε αρκετά ισχυρή ώστε να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε ότι η οικονομική βοήθεια που προσέφερε το Κατάρ στη Χαμάς όλα αυτά τα χρόνια, με τη διευκόλυνση του Ισραήλ, ήταν η πηγή της ενδυνάμωσης της ομάδας, υποστηρίζοντας ότι το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας ήταν στην πραγματικότητα αυτό που την μετέτρεψε σε πραγματική απειλή για το Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η έγκριση του Ισραήλ για την εισροή χρημάτων από το Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας είχε ανθρωπιστικό κίνητρο. “Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα θα έχει μια λειτουργική πολιτική διοίκηση για να αποφύγουμε την ανθρωπιστική κατάρρευση”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα χρήματα του Κατάρ δεν αποτέλεσαν τη βάση της ενδεχόμενης απειλής της Χαμάς προς το Ισραήλ. Αντίθετα, είπε “το κύριο ζήτημα ήταν η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από το Σινά στη Γάζα”.

Το ζήτημα των σηράγγων λαθρεμπορίου που διέρχονται κάτω από τα αιγυπτιακά σύνορα με τη Γάζα αποτελεί εδώ και καιρό πηγή διαμάχης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, με το Κάιρο να αρνείται ότι τέτοιες σήραγγες λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς είναι το Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων με τη Γάζα, κυρίως για να περιορίσει τυχόν χρήση από τη Χαμάς των σηράγγων λαθρεμπορίου για την ανάκτηση περισσότερων πυρομαχικών. Τόσο η Χαμάς όσο και η Αίγυπτος έχουν αρνηθεί αυτό το αίτημα.

Ο Νετανιάχου υπεύθυνος για τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου;

Στη συνέντευξη, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το κύριο λάθος του όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι συμφώνησε με την απροθυμία του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη Χαμάς με την πλήρη στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ. “Η 7η Οκτωβρίου έδειξε ότι όσοι έλεγαν ότι η Χαμάς αποτράπηκε έκαναν λάθος”, δήλωσε ο Νετανιάχου στο Time. “Αν μη τι άλλο, δεν αμφισβήτησα αρκετά την υπόθεση που ήταν κοινή σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας”, πρόσθεσε.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί ζητούν τη σύσταση επίσημης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά του στρατού πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς. Η συνέντευξη στο Time δημοσιεύθηκε τρεις ημέρες αφότου μια ομάδα της κοινωνίας των πολιτών κάλεσε τον Νετανιάχου να καταθέσει ενώπιον των μελών της για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Ιδρυμένη από μέλη οικογενειών ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και από μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, η “επιτροπή έρευνας πολιτών” προσέγγισε τον Νετανιάχου και τους τέσσερις πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν για να καταθέσουν. Μέχρι στιγμής, μόνο ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Εχούντ Όλμερτ συμφώνησαν να συναντηθούν με την ομάδα και να καταθέσουν ενώπιον της.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη για τις στρατιωτικές, κατασκοπευτικές και πολιτικές αποτυχίες που επέτρεψαν στη Χαμάς να ισχυροποιηθεί κρυφά και να αιφνιδιάσει τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 29 Οκτωβρίου, το γραφείο του Νετανιάχου έγραψε στο Χ ότι “σε καμία στιγμή και σε κανένα στάδιο δεν δόθηκε προειδοποίηση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου σχετικά με τις πολεμικές προθέσεις της Χαμάς”, προσθέτοντας ότι “αντιθέτως, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και του επικεφαλής της Σιν Μπετ, εκτίμησαν ότι η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί και ενδιαφερόταν για μια συμφωνία”. Η ανάρτηση διαγράφηκε γρήγορα μετά τη δημοσίευσή της, αφού προκάλεσε σάλο στο Ισραήλ.

Στη συνέντευξή του στο Time, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ζητά συγγνώμη από τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου. “Φυσικά, φυσικά. Λυπάμαι, βαθιά, που συνέβη κάτι τέτοιο. Και πάντα κοιτάς πίσω και λες θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πράγματα που θα το είχαν αποτρέψει;”. Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου. “Θα παραμείνω στο αξίωμα όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να οδηγήσω το Ισραήλ σε ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία”, είπε.

Οι ΗΠΑ προωθούν τη συμφωνία

Η δημοσίευση της συνέντευξης έγινε με φόντο τη δήλωση του εκπροσώπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε: “Θα ήθελα να δω μια πολιτική διοίκηση που θα διοικείται από τους κατοίκους της Γάζας, ίσως με την υποστήριξη περιφερειακών εταίρων”, προσθέτοντας ότι αυτό θα απαιτούσε “αποστρατιωτικοποίηση από το Ισραήλ, πολιτική διοίκηση από τη Γάζα”.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πασχίζουν να αναζωογονήσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες ανεστάλησαν μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε την Πέμπτη τους Παλαιστίνιους στην περιοχή Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν προς την ανθρωπιστική ζώνη που έχει οριστεί από το Ισραήλ κοντά στην ακτογραμμή. Επίσης, την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κέντρων διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς που είναι ενσωματωμένα σε δύο σχολεία στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments