Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Μαδούρο, αναζητώντας “παράθυρο διαλόγου”

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Μαδούρο, αναζητώντας “παράθυρο διαλόγου”

Πηγή Φωτογραφίας: newarab.com/

Ο Ερντογάν απέφυγε να συγχαρεί τον Μαδούρο, ο οποίος διεκδίκησε τη νίκη για τρίτη θητεία παρά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και τις κατηγορίες για νοθεία και έλλειψη διαφάνειας στις εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να απευθύνει συγχαρητήρια στον Μαδούρο, αλλά εξέφρασε τις ευχές του για το νοτιοαμερικανικό έθνος μετά τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε σε διάλογο την Βενεζουέλα σε μια πρώτη επικοινωνία προς τον Μαδούρο μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα στις εκλογές.

Ο Ερντογάν απέφυγε να συγχαρεί τον Μαδούρο, ο οποίος διεκδίκησε τη νίκη για τρίτη θητεία παρά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και τις κατηγορίες για νοθεία και έλλειψη διαφάνειας στις εκλογές.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου με την Βενεζουέλα, μεταφέροντας τις ευχές για ειρήνη και ευημερία στον λαό της”, ανέφερε η τουρκική πηγή σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ερντογάν-Μαδούρο.

Ο Ερντογάν έγινε ένας από τους λίγους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον ηγέτη της Βενεζουέλας. Αλλά σε αντίθεση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έσπευσε να γιορτάσει την αμφισβητούμενη νίκη του Μαδούρο αμέσως μετά τις εκλογές, ο Ερντογάν απέφυγε να εκπέμψει ένα τέτοιο συγχαρητήριο μήνυμα.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη χώρα παραμένει αμφισβητούμενο μεταξύ του Μαδούρο και του αντιπάλου του Εντμούντο Γκονζάλες. Η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας ανακήρυξε νικητή τον Μαδούρο, αλλά τόσο οι δυτικές πρωτεύουσες όσο και οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών αμφισβήτησαν την ακεραιότητα των αποτελεσμάτων. Ο Μαδούρο διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο να διενεργήσει έλεγχο, αλλά απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την υποτιθέμενη νίκη του.

Ο Ερντογάν και ο Μαδούρο συζήτησαν επίσης για τις διμερείς σχέσεις καθώς και για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ενώ η Άγκυρα αντιτίθεται στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αποφεύγει να ευθυγραμμιστεί δημοσίως με οποιαδήποτε πλευρά στη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τις δυτικές πρωτεύουσες. Η νοτιοαμερικανική χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία.

Ο Ερντογάν και ο ηγέτης της Βενεζουέλας απολαμβάνουν επίσης στενούς προσωπικούς δεσμούς. Ο Μαδούρο παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν τον Ιούνιο του 2023, μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου στις εκλογές του Μαΐου 2023. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε επίσης τη χώρα της Νότιας Αμερικής πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πάνω από δύο δεκαετίες διακυβέρνησής του, πιο πρόσφατα το 2018.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε με τον Μαδούρο καθώς και με τον ομόλογό του, Ιβάν Γκιλ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα τον Φεβρουάριο.

Ο Γκιλ, από την πλευρά του, έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες που έχουν επισκεφθεί συχνότερα την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Πιο πρόσφατα, βρέθηκε στην Άγκυρα τον Μάιο για να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μαζί με τον Φιντάν.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments