Διεθνή

Εμανουέλ Μακρόν: H λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων σβήνει απόψε, οι εσωτερικές πιέσεις επανέρχονται

Εμανουέλ Μακρόν: H λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων σβήνει απόψε, οι εσωτερικές πιέσεις επανέρχονται

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εμανουέλ Μακρόν: H λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων σβήνει απόψε, οι εσωτερικές πιέσεις επανέρχονται

Τα παραπάνω τονίζει σε εκτενές άρθρο του ο Guardian. Το δημοσίευμα εξηγεί πώς λειτούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που φημίζεται για τις ενθουσιώδεις αγκαλιές του σε αστέρια του αθλητισμού, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με την τελετή λήξης απόψε το βράδυ να δίνει το μήνυμα για το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, ο Εμανουέλ Μακρόν θα ξαναβυθιστεί στις δυσκολίες της εσωτερικής πολιτικής της χώρας.

Τα παραπάνω τονίζει σε εκτενές άρθρο του ο Guardian. Το δημοσίευμα εξηγεί πώς λειτούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που φημίζεται για τις ενθουσιώδεις αγκαλιές του σε αστέρια του αθλητισμού, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ο Μακρόν γνωρίζει καλά πώς να αξιοποιεί στιγμές χαράς»

Υπενθυμίζει ότι αγκάλιασε σφιχτά τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Γαλλίας Τέντι Ράιντερ, χτυπώντας του ταυτόχρονα την πλάτη. Αγκάλιασε το ίδιο σφιχτά την Ρομάν Ντικό, χάλκινη Ολυμπιονίκη στο τζούντο, ενώ της χάϊδευε τα μαλλιά και έσφιξε το πρόσωπό της. Στο Stade de France, αφού η αντρική ομάδα ράγκμπι της Γαλλίας κέρδισε το χρυσό, έσφιξε το πρόσωπο του Antoine Dupont και έσπευσε να συγχαρεί τον κολυμβητή Λεόν Μαρσάν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε έναν από τους αγώνες που συμμετείχε.

Όπως σημειώνει το άρθρο, οι πολιτικοί αντίπαλοι του έκαναν λόγο για «άβολη» παρουσία του προέδρου σε προσεκτικά επιλεγμένες θριαμβευτικές εκδηλώσεις για την εθνική ομάδα. Ωστόσο, επισημαίνει ο Guardian, ο Μακρόν γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιεί στιγμές που προκαλούν συναισθήματα χαράς. Όπως τονίζει, έσπευσε να κάνει τη σύγκριση μεταξύ της επιτυχίας των Αγώνων του Παρισιού και της διάθεσης το 1998 μετά την κατάκτηση από τη Γαλλία του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο ανδρών, όταν ο τότε πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, γνώρισε ένα άλμα στη δημοτικότητα.

Με το σταγονόμετρο η άνοδος της δημοτικότητάς του

Δίνοντας στοιχεία για την δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, η άνοδος της ήταν μέτρια – καθώς μια δημοσκόπηση της Elabe για την Les Echos την 1η Αυγούστου διαπίστωσε ότι το 27% των Γάλλων τον εμπιστεύονταν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας (ο Γάλλος πρόεδρος αύξησε το ποσοστό κατά δύο μονάδες σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου).

Το άρθρο συνεχίζει υπενθυμίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν σε δύσκολή θέση τον Εμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζει ότι εβδομάδες πριν από τους Αγώνες, ο προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αφού η ακροδεξιά σάρωσε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τα ποσοστά της ακροδεξιάς εκτινάχθηκαν, κάτι που πυροδότησε φόβους ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να αναλάβει την κυβέρνηση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αλλά στον δεύτερο γύρο, τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς συγκρούστηκαν με την ακροδεξιά. Μια αριστερή συμμαχία κέρδισε τις περισσότερες έδρες, όχι όμως και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Ο Μακρόν δέχεται τώρα πιέσεις να διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, στις 28 Αυγούστου, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη από ποιο κόμμα μπορεί να προέλθει», τονίζει το άρθρο.

Ο Μακρόν κήρυξε «ολυμπιακή εκεχειρία» στην εσωτερική πολιτική

Και συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι ο Μακρόν έχει βαλει σε αναμονή την εσωτερική πολιτική για τους Αγώνες –μια «ολυμπιακή εκεχειρία», την αποκάλεσε– και βασίζεται σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που έχει ήδη παραιτηθεί.

Όπως επισημαίνει, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έμεινε στο Παρίσι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης: πήγε στην προεδρική θερινή κατοικία στη Μεσόγειο και επέστρεψε την Παρασκευή 2 Αυγούστου, μία μέρα που έγινε γνωστή πλέον στη Γαλλία ως «Gold Medal Friday». Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε έξω από το Παρίσι το απόγευμα και χαιρέτησε τους ιππείς της Γαλλίας, μετά πήγε στο beach volley, έσπευσε να συγχαρεί τους Riner και Dicko στο τζούντο, κατευθύνθηκε στην πισίνα για το χρυσό του Marchand και μετά πήγε στο Saint-Quentin-en-Yvelines για τους αγώνες BMX, όπου η Γαλλία πήρε χρυσό, ασήμι και χάλκινο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments