ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη- «Καμπανάκι» του ECDC

Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη- «Καμπανάκι» του ECDC

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη- «Καμπανάκι» του ECDC

Το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για τα ταξίδια σε ενδημικές χώρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2024 καταγράφηκαν τα πρώτα 19 κρούσματα του ιού στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ταξιδιωτών που επέστρεψαν στην Ευρώπη με λοίμωξη από τον ιό Oropouche.

Το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για τα ταξίδια σε ενδημικές χώρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2024 καταγράφηκαν τα πρώτα 19 κρούσματα του ιού στην Ευρώπη. Αυτό είναι η πρώτη φορά που ο ιός ανιχνεύεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όλοι οι ασθενείς ήταν ταξιδιώτες. Οι 18 εξ αυτών επέστρεψαν από την Κούβα και ένας από τη Βραζιλία. Τα κρούσματα καταγράφηκαν σε τρεις χώρες:

  • 12 στην Ισπανία
  • 5 στην Ιταλία
  • 2 στη Γερμανία

Σύμφωνα με το ECDC, η λοίμωξη από τον ιό Oropouche έχει φέτος έντονη έξαρση σε πέντε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, συγκεκριμένα:

  • Βραζιλία
  • Βολιβία
  • Περού
  • Κολομβία
  • Κούβα

Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 8.000 κρούσματα σε αυτές τις πέντε χώρες, με τα περισσότερα (περισσότερα από 7.200) να εντοπίζονται στη Βραζιλία. Έως τις 2 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 10 κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του ECDC.

Μετάδοση του ιού Oropouche

Ο ιός Oropouche μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος από ένα έντομο τύπου σκνίπας που ανήκει στο γένος Culicoides, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και από ορισμένα είδη κουνουπιών. Κανένα από αυτά τα έντομα δεν είναι ενδημικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ECDC.

Ο κύριος φορέας του ιού είναι η σκνίπα Culicoides paraensis, η οποία είναι διαδεδομένη στην αμερικανική ήπειρο. Η λοίμωξη από τον ιό προκαλεί οξεία νόσο με πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, καθώς και πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, γνωστή ως πυρετός Oropouche. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Αν και η πρόγνωση της νόσου είναι συνήθως καλή και οι θάνατοι είναι σπάνιοι, φέτος έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι. Υπάρχει επίσης υπόνοια για μετάδοση του ιού από έγκυες γυναίκες στα έμβρυα τους, με το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας να αναφέρει 6 πιθανά περιστατικά μετάδοσης κατά την εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Προληπτικά μέτρα κατά των τσιμπημάτων

Το ECDC συνιστά στους ταξιδιώτες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν ενδημικές περιοχές του ιού Oropouche να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα εντόμων, όπως:

  • Χρήση εντομοαπωθητικών
  • Φορέματα με μακριά μανίκια και παντελόνια
  • Χρήση κουνουπιέρας επεξεργασμένης με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο κατά τη διαμονή σε δωμάτια χωρίς επαρκή προστασία (όπως σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα) ή κλιματισμό, όσο και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Μετά την επιστροφή τους, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για το ιστορικό των ταξιδιών τους, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα που ενδέχεται να συνδέονται με λοίμωξη από τον ιό Oropouche.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments