Πολιτική

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

Πηγή Φωτογραφίας: [371009] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου ζυμώσεων εντός του κόμματος.

«Ελπίζω ότι η παραίτησή μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό την εκπροσώπησή τους, καθώς παραιτούμαι υπέρ του άλλου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας ουσιαστικά να αναλάβει τη θέση του ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ διευκρίνισε ότι παραμένει μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καθηγητής Ογκολογίας είχε ήδη θέσει το θέμα πριν από αρκετούς μήνες, επισημαίνοντας ότι ο φόρτος εργασίας του θα τον αναγκάσει κάποια στιγμή να αποφασίσει τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει. Ωστόσο, τον Μάρτιο, όταν οι φήμες για πιθανή παραίτηση είχαν ενταθεί, ο κ. Ηλιόπουλος είχε διαψεύσει τα σενάρια, δηλώνοντας ότι «παραμένει μάχιμος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι πιθανό ότι ο κ. Ηλιόπουλος αποφάσισε να αναβάλει τις αποφάσεις του για αργότερα, κυρίως για να προστατεύσει το κόμμα από πιθανές διαρροές. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνη την περίοδο είχαν περάσει μόλις λίγες ημέρες από το αναταραγμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου πλέον, μένει να δούμε αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί η «επιθυμία» που εξέφρασε στην επιστολή του σχετικά με την αντικατάστασή του από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε καταταγεί στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2023. Έτσι, οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέτα Λάλη προηγούνται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σειρά του ψηφοδελτίου.

Τρίτη επιλαχούσα είναι η πολιτική μηχανικός δρ. Τζένη Λειβαδάρου. Ακολουθεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος συμμετείχε στις ευρωεκλογές με τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από την εκλογή του κ. Κασσελάκη, ο κ. Τσακρής είχε εκφράσει την προθυμία του να παραιτηθεί προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, χωρίς ωστόσο να έχει επανέλθει στο θέμα από τότε.

Μια θέση πριν από τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται η Ζωρζέτα Λάλη, η οποία είχε αποχωρήσει από το κόμμα το φθινόπωρο, κατά την περίοδο της διάσπασης της «Ομπρέλας» και της «ομάδας Αχτσιόγλου», που αργότερα θα σχημάτιζαν τη Νέα Αριστερά. Η κ. Λάλη είχε δηλώσει τότε ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα της αν της ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Αμέσως μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έστελνε σαφές μήνυμα τονίζοντας: «Ο ίδιος (σ.σ. ο Οθων Ηλιόπουλος) εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη». Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ηλιόπουλος, όσο και ο κ. Κασσελάκης είχαν τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από τον Αλέξη Τσίπρα ως εκπρόσωποι των αποδήμων.

«Είναι τιμή για την πολιτική ζωή του τόπου η ενασχόληση τέτοιων προσωπικοτήτων με την πολιτική. Και εύχομαι ειλικρινά να του επέτρεπαν οι ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις την ολοκλήρωση της θητείας του», έγραψε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης ευχαριστώντας τον κ. Ηλιόπουλο «για την αληθινή συντροφικότητα και το ήθος του».

«Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον τέως πρόεδρο για την πραγματική αριστεία που επιθυμούσε να πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε επίσης στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπο που πρόσκειται στον κ. Κασσελάκη, Νίνα Κασιμάτη, σε ανάρτησή της, έκανε λόγο για «ευκαιρία» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, «να γίνει ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικός πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος απόδημος Έλληνας και πανάξιο τέκνο του Ελληνισμού της Διασποράς», όπως έγραψε.

Το ΑΠΕ επικοινώνησε με το γραφείο συνεργατών του προέδρου της Βουλής σχετικά με την παραίτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Οθωνα Ηλιόπουλου, που υποβλήθηκε σήμερα, καθώς και για τα επόμενα βήματα που αφορούν την πλήρωση της βουλευτικής έδρας. Οι συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, διευκρίνισαν τα εξής:

α. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα αποτελεί δικαίωμα του βουλευτή σύμφωνα με το Σύνταγμα. Μόλις υποβληθεί, δεν μπορεί να ανακληθεί.

β. Μετά την υποβολή της παραίτησης, αυτή ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακολούθως, η έδρα συμπληρώνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Στην προκειμένη περίπτωση, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά της η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πόπη Τσαπανίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments