Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στήνεται σκηνικό σύγκρουσης Κασσελάκη – Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στήνεται σκηνικό σύγκρουσης Κασσελάκη – Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την πολεμική του εσωκομματικά.

Μια αναμενόμενη παραίτηση, η οποία δεν μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω, προκαλεί νέες αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Όθωνας Ηλιόπουλος δεν είναι πλέον μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κουμουνδούρου.

Με την επιστολή του, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπαθεί να παραδώσει το “δαχτυλίδι” στον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο οι πιθανότητες να το καταφέρει είναι περιορισμένες. Η “κοινοβουλευτική τάξη”, οι κανονισμοί και ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπουν την “οριστική” τοποθέτηση νέου βουλευτή από τον παραιτηθέντα, κάτι που επιβεβαίωσαν οι συνεργάτες του Κώστα Τασούλα. Από το γραφείο του προέδρου της Βουλής διευκρινίστηκε ότι στις 28 Αυγούστου, όταν θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια, θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντά της και να ορκιστεί η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είναι η πρώτη επιλαχούσα.

Με την παρέμβασή του, ο Όθωνας Ηλιόπουλος επιχείρησε να ασκήσει πίεση στους πέντε βουλευτές που πρέπει να παραιτηθούν, ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει την έδρα, επικαλούμενος μάλιστα την εκπροσώπηση του απόδημου ελληνισμού.

Οι “παροικούντες” στην Κουμουνδούρου είχαν πλήρη επίγνωση από την αρχή ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει, ωστόσο η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Γι’ αυτό το λόγο, κορυφαία στελέχη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη έσπευσαν από χθες να υποστηρίξουν την πρόταση του καθηγητή του Χάρβαρντ, ξεκινώντας ένα παιχνίδι ευθυνών για όσα θα ακολουθήσουν.

Μια ενδεχόμενη παραίτηση των “πέντε” θα μπορούσε να φέρει τον Στέφανο Κασσελάκη επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση του πριν από το συνέδριο. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για να “απαλλαγεί” από τον Σωκράτη Φάμελλο, με τον οποίο οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί μετά την κριτική που του άσκησε ο νυν πρόεδρος της Κ.Ο. στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με την επιθυμία του να εισέλθει στη Βουλή, συντηρεί το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί προβλέπουν ότι η Πόπη Τσαπανίδου, που παραμένει κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και είναι μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος του, θα ορκιστεί βουλευτής στα τέλη του μήνα.

Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, ο Μιχάλης Καλογήρου, ως επόμενος επιλαχών, ανήκει επίσης στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται αν θα ακολουθήσει ένα “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”. Ενόψει του συνεδρίου, όλα είναι πιθανά, καθώς οι “87” και οι “8” της Πολιτικής Γραμματείας, που ασκούν σφοδρή εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, είναι συνδεδεμένοι με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτική έδρα ήταν ήδη “χαμένη” για τον Στέφανο Κασσελάκη. Πέρα από την Τζένη Λειβαδάρου, που κατατάσσεται στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, μπροστά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ο Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τον “Κόσμο” του Πέτρου Κόκκαλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει με τη Νέα Αριστερά για μια κοινή πορεία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αλέξης Χαρίτσης και Πέτρος Κόκκαλης έχουν ήδη συμμετάσχει από κοινού σε εκδήλωση για την επιτυχία του νέου μετώπου στη Γαλλία, ενώ έχουν συνεργαστεί και σε άρθρο στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται η Ζωρζέτα Λάλη, η οποία είχε παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο και από τον Μάρτιο δεν άφηνε περιθώρια για να παραδώσει την έδρα της.

Στις αρχές της άνοιξης έγινε γνωστό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επικοινωνήσει μαζί της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομικός και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να παραμένει πιστή στις απόψεις της, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση για την ένταξή της στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ανήκε στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα έχει ενταχθεί στη Νέα Αριστερά.

Με την προοπτική ότι η έδρα θα καταληφθεί, εκτός απροόπτου, από κάποιον από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ή από τη Νέα Αριστερά, ανοίγει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση που η έδρα καταληφθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, το επιχείρημα ότι “μπλοκάρει” την είσοδο του προεδρεύοντος του κόμματος στη Βουλή αναμένεται να προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου. Αντίθετα, αν η Κ.Ο. του Αλέξη Χαρίτση αποκτήσει άλλη μια έδρα, φτάνοντας τις 12, η σύγκρουση με την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενταθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments