SPOTLIGHTS

Κάλυμνος: Πάνω από 10 μήνες εγκαταλελειμμένο φορτηγό πλοίο στις ακτές – Απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής

Κάλυμνος: Πάνω από 10 μήνες εγκαταλελειμμένο φορτηγό πλοίο στις ακτές – Απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κάλυμνος: Πάνω από 10 μήνες εγκαταλελειμμένο φορτηγό πλοίο στις ακτές - Απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής

Επί εννέα μήνες βρίσκεται εγκαταλελειμμένο ένα φορτηγό πλοίο έξω από το λιμάνι της Καλύμνου, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν πως επίκειται περιβαλλοντική καταστροφή από το πετρέλαιο που περιέχει.

Το πλοίο έχει σημαία Τόγκο και βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 – δηλαδή για περισσότερους από δέκα μήνες – λίγο έξω από το λιμάνι της Καλύμνου.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Blue Shark, με το οποίο κανείς δεν έχει ασχοληθεί να το απομακρύνει από την περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι φορτωμένο με 2.400 τόνους σιτηρά και περιέχει 60 τόνους ντίζελ στις δεξαμενές του. Φαίνεται πως υπέστη βλάβη στην περιοχή και εγκαταλείφθηκε. Είχε πλήρωμα εννέα ατόμων, έξι Ινδούς και τρεις Αιγύπτιους. Πρόσφατα οι έξι Ινδοί επαναπατρίστηκαν, όμως πάνω στο μισοβυθισμένο πλοίο παραμένουν τρεις Αιγύπτιοι που διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες.  

Το πλοίο φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του και πλέον, οι κάτοικοι της Καλύμνου φοβούνται τυχόν οικολογική καταστροφή για το νησί τους. Τον περασμένο Μάιο το πλοίο άρχισε να βάζει νερά, παρουσιάζει κλίση και σε περίπτωση βύθισης, το πετρέλαιο που ακόμα βρίσκεται στις δεξαμενές καυσίμων του, θα χυθεί στη θάλασσα μολύνοντας τα πάντα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει τοποθετηθεί καν το σχετικό πλωτό φράγμα γύρω από το πλοίο, που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις για την αποτροπή τυχόν περιβαλλοντικής καταστροφής.

Επιπλέον, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως το πλοίο εκεί που βρίσκεται χωρίς κάποιο φωτεινό σημάδι να προειδοποιεί τα πληρώματα άλλων πλεούμενων, αποτελεί ακόμα έναν κίνδυνο για το νησί. Έχουν καταγραφεί άλλωστε περιστατικά, όπου σε ένα από αυτά, μηχανότρατα προσέκρουσε στο εγκαταλειμμένο πλοίο καθώς αυτό δεν έφερε φώτα αγκυροβολίας ή καταστρώματος αφού δεν λειτουργεί η ηλεκτρογεννήτριά του.

Στις 19 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Καλύμνου εξέδωσε εξώδικη πρόσκληση στην ιδιοκτήτρια εταιρεία που εδρεύει στη Λιβερία, προκειμένου να το απομακρύνει εντός 15 ημερών. Η εταιρεία δεν απάντησε, ούτε προέβη σε καμία κίνηση. Το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τον «κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε και απορρίφθηκε κατηγορηματικά μια απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να ρυμουλκηθεί το πλοίο στο λιμάνι της Καλύμνου.

Με πληροφορίες από kalymnos-news.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments