EDITOR'S PICK

Ποια είναι τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για διακοπές χωρίς αλκοόλ -Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ποια είναι τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για διακοπές χωρίς αλκοόλ -Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ (EUROKINISSI/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Η τάση του «νηφάλιου ταξιδιώτη» έχει επίσης οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των μη αλκοολούχων οινοπνευματωδών ποτών, της μπύρας και των κοκτέιλ που εμφανίζονται στα μενού των μπαρ και των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για ταξίδια με άφθονο αλκοόλ,  ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εξερευνά έναν νηφάλιο τρόπο ζωής για λόγους που σχετίζονται με τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία και την παραγωγικότητα εργασίας και ζωής.

Η τάση του «νηφάλιου ταξιδιώτη» έχει επίσης οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των μη αλκοολούχων οινοπνευματωδών ποτών, της μπύρας και των κοκτέιλ που εμφανίζονται στα μενού των μπαρ και των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.

Οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με θέματα όπως  «διακοπές χωρίς αλκοόλ» αυξάνονται επίσης, με άνοδο κατά 205% στο X (πρώην Twitter), στο YouTube, στο Reddit και στο Tumblr τους τελευταίους έξι μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία ακρόασης μέσων κοινωνικής δικτύωσης Sprout Social.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sicily Island (@sicily.island)

Ο αριθμός αυτών  που δημοσιεύουν σχετικά με την τάση των νηφάλιων ταξιδιών αυξήθηκε κατά 186% σύμφωνα με την εταιρεία.

Πώς συζητείται το νηφάλιο ταξίδι στο TikTok

  • #alcoholfree – 200,6 χιλιάδες δημοσιεύσεις
  • #sobercurious – 88,1 χιλιάδες δημοσιεύσεις
  • #sobertravels – 158 δημοσιεύσεις

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι συνομιλίες κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του 2024, στην αρχή της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου, κυρίως από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, σύμφωνα με το CNBC.

Για όσους θέλουν να μειώσουν — ή να κόψουν εντελώς το αλκοόλ — στις διακοπές, ορισμένοι προορισμοί μπορεί να κάνουν αυτή την προσπάθεια ευκολότερη από άλλους, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη του ασφαλιστικού οργανισμού InsureMyTrip.

Η κατάταξη, ωστόσο, δεν είναι μια λίστα χωρών όπου απαγορεύονται οι πωλήσεις αλκοόλ —  μέρη όπως το Μπρουνέι, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Αντίθετα, η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αξιολόγησε τις χώρες με εννέα μετρήσεις — από το κόστος της εγχώριας μπύρας έως τη μέση κατανάλωση αλκοόλ από τους κατοίκους. Η έρευνα εξέτασε επίσης ποιες άλλες δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ταξιδιώτες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη χαλάρωση, όπως εθνικά πάρκα και ποιοτικά καταφύγια ευεξίας.

Η λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς

Οι προορισμοί βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα 10 βαθμών, με την εταιρεία να ονομάζει τους «καλύτερους προορισμούς για να ταξιδέψεις νηφάλια» ως εξής:

  • 1.Νεπάλ: 7.02
  • 2.Μαρόκο: 7.00
  • 3.Κόστα Ρίκα: 6,73
  • 4.Τουρκία: 6:57
  • 5.Ελλάδα: 6.41
  • 6.Ινδονησία: 6.31
  • 7.Ιορδανία: 6.00
  • 8.Ιταλία: 5,93
  • 9.Σιγκαπούρη: 5,92
  • 10.Ινδία: 5,67

Έξι από τις 10 χώρες βρίσκονται στην Ασία, με το Νεπάλ να κατέχει την πρώτη θέση επειδή η πεζοπορία είναι άφθονη και τα καταφύγια ευεξίας είναι φθηνά, κατά μέσο όρο 584 $ ανά καταφύγιο, το φθηνότερο στη μελέτη, σύμφωνα με το InsureMyTrip.

Το Μαρόκο κατατάχθηκε στο Νο 2, ενισχυμένο από την πενιχρή κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ του σουνιτικού μουσουλμανικού πληθυσμού του. «Έχει επίσης υψηλές βαθμολογίες για τα εθνικά της πάρκα (4,42/5), με πολλές περιοχές άγριας ζωής και υπέροχες διαδρομές για να απολαύσετε», ανέφερε η έκθεση.

Η Κόστα Ρίκα κατέλαβε την τρίτη θέση — η μόνη χώρα στην Αμερική που μπήκε στη λίστα των 10 κορυφαίων. Η εστίαση στον υπαίθριο τουρισμό, από τις παραλίες και τα τροπικά δάση μέχρι την οικολογική ευεξία, είναι πόλος έλξης για άτομα που αναζητούν διακοπές που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα, πέμπτη συνολικά στην κατάταξη , βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για τα «καλύτερα πράγματα να κάνεις» και «τα καλύτερα για χαλάρωση». Οι ταξιδιώτες μπορούν να παραμείνουν απασχολημένοι επισκεπτόμενοι τα 19 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβανομένης της παγκοσμίου φήμης Ακρόπολης, ενώ περνούν χρόνο για διακοπής στα ιαματικά λουτρά με υψηλή βαθμολογία, αλλά σε προσιτές τιμές, σύμφωνα με την κατάταξη.

Οι κάτοικοι της Ελλάδας πίνουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα από επτά λίτρα αλκοόλ ετησίως, πολύ περισσότερα από αυτά της Ιορδανίας – νο 7 στη λίστα — που πίνουν λιγότερο από ένα μπουκάλι μπύρας ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι υπόλοιπες χώρες μπήκαν στη λίστα για διαφορετικούς λόγους: για μερικούς, το αλκοόλ είναι σπάνιο λόγω θρησκευτικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων (Ινδονησία, μέρη της Ινδίας), σε άλλα είναι ευρέως διαθέσιμο αλλά ακριβό (Σιγκαπούρη) ή περιορίζετσι με τα τόσα άλλα φανταστικά πράγματα που μπορείτε να  κάνετε κατά την επίσκεψή σας (Ιταλία — εκτός από τις οινοπαραγωγικές της περιοχές).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments