Ελλάδα

Εκκενώσεις οικισμών και νοσοκομείων – Στο Πεντελικό όρος η πυρκαγιά

Εκκενώσεις οικισμών και νοσοκομείων – Στο Πεντελικό όρος η πυρκαγιά

Πηγή Φωτογραφίας: [371271] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Παρά την ολονύχτια μάχη, η πυρκαγιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και εξαπλώθηκε στο Πεντελικό όρος.

Η φωτιά που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική από χθες Κυριακή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρά τις συνεχείς προσπάθειες κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πυροσβέστης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο με εγκαύματα 2ου βαθμού. Αυτή τη στιγμή, τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία: Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 32 εναέρια μέσα και πάνω από 500 πυροσβέστες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, μπαράζ μηνυμάτων του 112 έλαβαν κάτοικοι οικισμών της περιοχής προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και να εκκενώσουν.

Με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για τη δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Η εξάπλωση στο Πεντελικό όρος

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, η φωτιά προχώρησε γρήγορα τη νύχτα και επεκτάθηκε στο Πεντελικό όρος, όπως ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε ο Β. Βαθρακογιάννης, εστάλη στις 04:52 μήνυμα μέσω του 112 για να ενημερωθούν οι κάτοικοι των οικισμών Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, ώστε να είναι σε ετοιμότητα.

Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.

Ισχυροί άνεμοι

Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Ο B. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε.

Ανοιχτοί οι χώροι του ΟΑΚΑ για την υποδοχή πολιτών

Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε το αρμόδιο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, ενώ κατόπιν επικοινωνίας του περιφερειάρχη Αττικής με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, είναι ανοιχτοί οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Αναβολή άφιξης στις παιδικές κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα

Αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments