Ελλάδα

Εκτενή ρεπορτάζ από τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στην Αττική: “Μια σκέψη για την Ελλάδα”

Εκτενή ρεπορτάζ από τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στην Αττική: “Μια σκέψη για την Ελλάδα”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εκτενή ρεπορτάζ από τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στην Αττική: "Μια σκέψη για την Ελλάδα"

Πώς καλύπτει ο ξένος Τύπος την ανεξέλεγκτη φωτιά που μαίνεται στην Αττική

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της μεγάλης φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική λόγω των πολλαπλών και επικίνδυνων πύρινων μετώπων που υποχρεώνουν τις Αρχές να διατάξουν εκκενώσεις.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν την εικόνα από τον πύρινο εφιάλτη που καταπίνει με ταχύτητα τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής με ανταποκρίσεις και πλούσιο υλικό από φωτογραφίες και βίντεο.

Ο Guardian μεταδίδει τις εξελίξεις εστιάζοντας στον τίτλο στις προτροπές των Ελλήνων αξιωματούχων προς τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα λόγω των πυρκαγιών κοντά στην Αθήνα.

«Ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, καθώς οι πυροσβέστες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών», αναφέρει το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης.

Γίνεται επίσης αναφορά στις ισχυρές δυνάμεις των πυροσβεστών που επιχειρούν, την ένταση των ανέμων που φτάνουν τα 80-90 χιλιόμετρα και την επιστροφή του πρωθυπουργού εσπευσμένα στην Αθήνα.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, καθώς η «φωτιά εξαπλώνεται σαν αστραπή» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως οι φλόγες κατέκαψαν δέντρα, σπίτια, αυτοκίνητα στο πέρασμά τους, ενώ πυκνοί καπνοί σκέπασαν τον αττικό ουρανό. Στο πρακτορείο μίλησε η κάτοικος του Βαρνάβα Κατερίνα Φυλακτού λέγοντας πως «το χωριό περικυκλώθηκε σε χρόνο μηδέν« από τις φλόγες. Το BBC κάνει αναφορά στις φλόγες 25 μέτρων που ξεπήδησαν στον Βαρνάβα και στα σπίτια που καίγονται, σε μία τεράστια φωτιά που έχει κάψει πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνδέει την εξέλιξη με την κλιματική κρίση. Όπως επισημαίνει, ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών σαρώνει από τον Ιούνιο τη χώρα.

Σημειώνει ακόμη πως οι ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστών και πως αναμένεται να συνεχίσουν να είναι πολύ ισχυροί.

Στα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα αναφέρεται και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Μεταδίδει πως υπάρχουν εκκενώσεις και πως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Στην εντολή απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους αναφέρεται το γαλλικό France24, υπογραμμίζοντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο live που έκανε η γαλλική εφημερίδα Equipe στη διάρκεια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγραψε: «Μια σκέψη για την Ελλάδα. Δεν θα θέλαμε να χαλάσουμε το πάρτι, αλλά… οι ελληνικές Αρχές διέταξαν σήμερα το βράδυ την εκκένωση της πόλης του Μαραθώνα, κοντά στην Αθήνα, λόγω των πυρκαγιών. Θλιβερός συβολισμός, καθώς τελειώνουν αυτοί οι Αγώνες…».

Associated Press: «Πυρκαγιές κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας σκοτεινιάζουν τον ουρανό πάνω από την Αθήνα και προχωρούν γρήγορα», μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας λόγο για ισχυρούς ανέμους που μεταφέρουν τη μυρωδιά του καμένου και τους καπνούς στο λεκανοπέδιο και δημιουργούν συνεχώς μικροεστίες, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση χερσαίων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής.

ap_jpg

Reuters: Άνθρωποι σπεύδουν να απομακρυνθούν από πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα, καθώς εξαπλώνονται “σαν αστραπή”», αναφέρει το πρακτορείο. Και σημειώνει ότι οι φλόγες, τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις θερμές αέριες μάζες, έκαψαν δέντρα, σπίτια και αυτοκίνητα κι έστειλαν σύννεφα καπνού πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα.

reuters_jpg

Γαλλικό Πρακτορείο: «Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Εντολές εκκένωσης σε πολλές περιοχές κοντά στην Αθήνα». Όπως σημειώνει το AFP, «510 πυροσβέστες και 152 οχήματα και 29 αεροπλάνα» της Πυροσβεστικής έχουν ριχθεί στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να διατάζει την εκκένωση πολλών πόλεων, ανάμεσά τους και του Μαραθώνα.

«Τουλάχιστον πέντε νέες τοποθεσίες εκκενώθηκαν νωρίς το πρωί, καθώς και δύο νοσοκομεία, το ένα παιδιατρικό και το άλλο στρατιωτικό, στην Πεντέλη, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Οι ελληνικές Αρχές άνοιξαν το Ολυμπιακό Στάδιο του ΟΑΚΑ στη βόρεια Αθήνα για να φιλοξενήσει τους χιλιάδες εκτοπισμένους», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

afp_jpg

France24: «Κάτοικοι σπεύδουν να σωθούν καθώς πυρκαγιές στην Ελλάδα μαίνονται παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες».

france24_jpg

Le Figaro: «Καπνός πάνω από την Αθήνα, εντολή εκκένωσης πολλών τοποθεσιών: Η Ελλάδα μάχεται ενάντια στις φλόγες»

«Η Ελλάδα εξακολουθούσε να μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές σήμερα το πρωί της Δευτέρας, ο καπνός των οποίων κάλυψε τμήμα της πρωτεύουσας Αθήνα, στο πλαίσιο προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Η φωτιά οδήγησε στην εκκένωση της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, η οποία έχει περισσότερους από 7.000 κατοίκους, κατά τη διάρκεια της νύχτας Κυριακής προς Δευτέρα», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Και σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις δασικές πυρκαγιές, ειδικά ύστερα από έναν ιδιαίτερα ξηρό χειμώνα».

lefigaro_jpg

Liberation: «Υπερθέρμανση του πλανήτη – Στην Ελλάδα, η Αθήνα περικυκλωμένη από φλόγες, εκκένωση της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα»

«Οι φωτιές που καταστρέφουν τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες περικυκλώνουν τώρα την ελληνική πρωτεύουσα δίνοντάς της ένα χρώμα Αποκάλυψης. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

liberation_jpg

Bild: «Τεράστια πυρκαγιά απειλεί την Αθήνα – Οι φλόγες φθάνουν τα 25 μέτρα».

bild_jpg

Focus: «Μαίνονται πυρκαγιές στην Ελλάδα – Οι Αρχές εκκενώνουν περιοχές κοντά στην Αθήνα»

focus_jpg

  La Stampa: «Αθήνα, χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους λόγω μεγάλης πυρκαγιάς». Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι καπνοί έχουν φθάσει στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Το 112 καλεί τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να απομακρυνθούν».

lastampa_jpg

ANSA: «Εκκενώθηκε η πόλη του Μαραθώνα στην Ελλάδα λόγων πυρκαγιών», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο, αναφέροντας ότι «περιοχές της Αθήνας έχουν καλυφθεί από πυκνούς καπνούς».

ansa_jpg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments