Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Φωτιά στην Αττική: Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Πηγή Φωτογραφίας: [371274] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το απόγευμα.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

  • Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.
  • Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.
  • Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Λέκκας: Γιατί οι Αρχές δεν μπόρεσαν να σβήσουν τη φωτιά στην Αττική παρά την άμεση κινητοποίηση

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που επικρατεί στην Αττική όπου μένεται η φωτιά δυσχεραίνει, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, το έργο της πυρόσβεσης.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και εξήγησε τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον μεγάλο αυτό βαθμό δυσκολίας.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον βαθμό δυσκολίας της φωτιάς στην Αττική

«Πρώτον έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύλεκτες συνθήκες.

Δεύτερον έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες που βρίσκονται σε παρα πολύ υψηλά εππίπεδα.

Τρίτον έχουμε ανέμους οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικης χώρας καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα.

Έχουμε τέταρτον μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, έχουμε δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. Έχουμε να κάνουμε με όλους αυτούς τους παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments