Ελλάδα

Φωτιά στον Βαρνάβα: Μάχη με τον χρόνο και τους ισχυρούς ανέμους

Φωτιά στον Βαρνάβα: Μάχη με τον χρόνο και τους ισχυρούς ανέμους

Πηγή Φωτογραφίας: [371271] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών.

Δραματικές ώρες στη βορειοανατολική Αττική καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής «εξελίσσεται ταχύτατα και έχει μπει στο πεντελικό όρος» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής λίγο πριν τις 6 σήμερα το πρωί «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας».

Την αγωνία επιτείνει το γεγονός ότι, όπως έλεγαν οι μετεωρολόγοι και είπε και ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, αναμένεται τις επόμενες ώρες περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων που έχουν ήδη βοηθήσει τη φωτια να διανύσει μια τεράστια απόσταση καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη στα μέτωπα της φωτιάς δίνουν μάχη 510 πυροσβεστες με 16 ομαδες δασοκομάντες και δεκάδες οχήματα. Παράλληλα με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να πετάνε σε δύο κύκλους πάνω από τα μέτωπα, συνολικά 29 εναέρια μέσα.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίστηκε στον Διόνυσο, όπου οι φλόγες πλησίαζαν σε κατοικίες, καθώς και στον Μαραθώνα, όπου οι τοπικοί άνεμοι δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα ξημερώματα δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, καθώς η φωτιά πλησίαζε στην Πεντέλη.

Στις 6:05 στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112, καλώντας τους κατοίκους των Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα να κατευθυνθούν προς Ραφήνα.

Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα, το 112 ήχησε ξανά, προειδοποιώντας τους κατοίκους σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λίγο μετά τις 5, το 112 ήχησε και πάλι, αυτή τη φορά για την εκκένωση των περιοχών Νέα και Παλαιά Πεντέλη.

Εάν βρίσκεστε στη Νέα Πεντέλη, παρακαλείστε να απομακρυνθείτε προς Μελίσια, ενώ οι κάτοικοι της Παλαιάς Πεντέλης να κατευθυνθούν προς Βριλήσσια. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών, όπως αναφέρεται στο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, εκδόθηκε μήνυμα του 112 για την εκκένωση των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμαράσι Ραφήνας.

Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ντράφι, Διώνη ή Δαμάρασι Ραφήνας, παρακαλείστε να απομακρυνθείτε προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης στον Μαραθώνα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης, καθώς υπέστη εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι απαιτείται η διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυροσβέστης έχει εγκαύματα 2ου βαθμού, τα οποία χρειάζονται την παρέμβαση πλαστικών χειρουργών.

«Έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 20 σπίτια στον Βαρνάβα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται εντός του οικισμού. Αν δεν ξεκινήσουν οι εναέριες επιχειρήσεις, η φωτιά θα συνεχίσει να καίει για πέντε ημέρες. Οι πεζοπόρες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν, παρά μόνο όταν οι φλόγες υποχωρήσουν. Έχουμε παρακολουθήσει σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα να καίγονται. Η φωτιά είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Παναγιώτης Κατσίκης, εθελοντής πυροσβέστης στον Βαρνάβα.

Οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην κατάσβεση είχαν αυξηθεί. Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, 470 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες του ΟΤΑ και μηχανήματα έργου επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιάς. Από αέρος, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, συμμετείχαν 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί, αν και θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση της έντασής τους.

«Είχαμε ενημερωθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι από την Κυριακή και μετά θα επικρατούσαν εξαιρετικά δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούσαν την εξάπλωση πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώθηκε ήδη από σήμερα με τις πολλές εστίες πυρκαγιάς στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα, με τη σοβαρότερη να εντοπίζεται στον Βαρνάβα», δήλωσε ο Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και μέλος της ομάδας The Flame Project του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη ξηρασία και οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστήσει τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη».

«Ως αποτέλεσμα, η ανάφλεξη είναι εύκολη και η φωτιά εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, αναπτύσσοντας αμέσως υψηλό θερμικό φορτίο. Είναι πολύ δύσκολο για τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν, καθώς το νερό είτε εξατμίζεται είτε παρασύρεται από τους ανέμους», πρόσθεσε ο κ. Γιάνναρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments