Γεωπολιτικά

Η Σαουδική Αραβία προσελκύει αμυντικούς γίγαντες της Τουρκίας καθώς η στρατιωτική της βιομηχανία αναπτύσσεται

Η Σαουδική Αραβία προσελκύει αμυντικούς γίγαντες της Τουρκίας καθώς η στρατιωτική της βιομηχανία αναπτύσσεται

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Σαουδική Αραβία προσελκύει τους αμυντικούς “γίγαντες” της Τουρκίας καθώς η στρατιωτική της βιομηχανία αναπτύσσεται

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν περιόδευσε στη χώρα μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Ιούλιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου από Σαουδάραβες και Τούρκους αξιωματούχους. Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν περιόδευσε στη χώρα μια εβδομάδα αργότερα.

Οι επισκέψεις αυτές άνοιξαν το δρόμο για σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σηματοδοτώντας νέα πρόοδο στις σαουδαραβικές-τουρκικές προσπάθειες συνεργασίας στον τομέα αυτό. Στις 4 Ιουλίου, η κρατική αμυντική εταιρεία SAMI της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε τρία μνημόνια κατανόησης με τις τουρκικές εταιρείες Baykar, Aselsan και Fergani για τον εντοπισμό των σαουδαραβικών αμυντικών βιομηχανιών. Δέκα ημέρες αργότερα, το βασίλειο εντάχθηκε στον κατάλογο αγοραστών για τα τεθωρακισμένα οχήματα Cobra II της τουρκικής αμυντικής εταιρείας και αυτοκινητοβιομηχανίας Otokar.

Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη, η οποία σηματοδοτήθηκε από τη σημαντική αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου και των επενδύσεων και την ανάθεση διαφόρων έργων, μεταξύ άλλων και στον αμυντικό τομέα. Το 2023, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας έφτασε τα 6,8 δισ. δολάρια, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 150% από 2,62 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους. Αυτή η θετική τάση κάνει ορισμένους Τούρκους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αισιοδοξούν ότι το 2024 θα είναι μια χρυσή χρονιά για τις τουρκοσαουδαραβικές οικονομικές σχέσεις.

Η αμυντική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας

Η αμυντική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας είναι σχετικά νέα και χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα πρώτα χρόνια, ο αμυντικός τομέας του βασιλείου επικεντρώθηκε κυρίως στη συναρμολόγηση και επισκευή όπλων και εξοπλισμού ξένης κατασκευής. Ωστόσο, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια προς την επίτευξη αυτοδυναμίας στον τομέα αυτό.

Ως ο μεγαλύτερος αμυντικός δαπανητής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως, ο τομέας της άμυνας έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πυλώνες της διαδικασίας οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Σαουδικής Αραβίας. Οι μεταβαλλόμενες ανησυχίες σχετικά με την εξελισσόμενη γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) έχουν ωθήσει το Ριάντ να επιδιώξει την αυτοδυναμία στη στρατιωτική κατασκευή μέσω της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας με εξωτερικούς εταίρους.

Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία του Σαουδαραβικού Οράματος 2030 είναι μια αυτόνομη αμυντική βιομηχανία που θα μειώσει την εξάρτηση του βασιλείου από τις εισαγωγές όπλων κατά τουλάχιστον 50%.

Η στρατηγική εντοπισμού του Ριάντ μπορεί να διαχωριστεί σε γενικές γραμμές σε δύο προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά, το βασίλειο αγοράζει ενεργά προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Από την άλλη, ενισχύει τις εγχώριες κατασκευαστικές του ικανότητες για να μειώσει τελικά την εξάρτησή του από ξένες πηγές. Η SAMI, που ιδρύθηκε το 2017 για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, έγινε γρήγορα σημαντικός παίκτης στον αμυντικό τομέα του βασιλείου και θεωρείται πλέον ένας αναπτυσσόμενος παίκτης στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία, το βασίλειο βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του έως το 2030, έχοντας ήδη εντοπίσει σχεδόν το 14% της αμυντικής παραγωγής στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Μετατοπίζεται η αμυντική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας προς την Ασία;

Για το Ριάντ, η συνεργασία με ασιατικές εταιρείες προωθεί τις προσπάθειες της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. 

Η Ελεονώρα Αρδεμάγκνι είναι ανώτερη συνεργάτης ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών και επίκουρη καθηγήτρια στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στο Μιλάνο. “Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Σαουδική Αραβία έχει θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης και των στόχων διαλειτουργικότητας”, δήλωσε στο Al-Monitor. “Ωστόσο, από το 2024 το βασίλειο έχει υπογράψει νέες συμφωνίες συνεργασίας με τη Νότια Κορέα και την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής παραγωγής, ενώ συνεχίζει να επεκτείνει τη συνεργασία με την Κίνα”. 

Το βασίλειο διέθεσε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό για την άμυνά του το 2023, σε μια αύξηση 50% από το προηγούμενο έτος.

Η πιο κρίσιμη αμυντική σχέση της Σαουδικής Αραβίας είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αμερικανικούς και δυτικούς προμηθευτές, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά των ασιατικών εταιρειών στις αμυντικές προμήθειες. Ωστόσο, οι πρόσφατες τριβές που σχετίζονται με την παραγωγή πετρελαίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ωθήσει το Ριάντ να επανεκτιμήσει τη σχέση του με την Ουάσινγκτον.

Με την πάροδο των ετών, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να μετριάσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνοντας τις σχέσεις ασφαλείας με ασιατικά κράτη. Οι διττοί στόχοι είναι να διασφαλιστεί η υπεράσπιση των εθνικών συνόρων από το Ιράν και τους περιφερειακούς εντολοδόχους του, ενώ παράλληλα να ασκηθεί πίεση στην Ουάσινγκτον για ενισχυμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

Δεδομένης της επιτυχημένης εμπειρίας της στην οικοδόμηση του εγχώριου αμυντικού της τομέα, η Τουρκία στοχεύει να χρησιμεύσει ως πιθανό μοντέλο για τη Σαουδική Αραβία. Πριν από δύο δεκαετίες, λίγοι πίστευαν ότι η Τουρκία θα έφτανε σε μια τέτοια επιτυχία. Ωστόσο, το εμπάργκο όπλων που αντιμετώπισε η Άγκυρα από τους δυτικούς συμμάχους της, επέδρασε καταλυτικά στην ταχεία προώθηση μιας αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή η ταχεία τοπικοποίηση βοήθησε την Τουρκία να καταστεί ικανή να κατασκευάζει τα δικά της UAV, στροβιλοφόρα αεροσκάφη, άρματα μάχης και υποβρύχια χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα. Σήμερα, οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες, με τον σημαντικό τους ρόλο στην παγκόσμια αγορά, αποτελούν απόδειξη αυτής της επιτυχίας. Η αξία των αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας αυξήθηκε κατά περίπου 140% από το 2010 έως το 2023, φθάνοντας τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία σύναψε μια σημαντική αμυντική σύμβαση με την Baykar, την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την απόκτηση UAVs, στη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία της Τουρκίας. Η συμφωνία του Ιουλίου 2024 σηματοδότησε στη συνέχεια ένα νέο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης μεταξύ της SAMI και της Baykar για τη δημιουργία δυνατοτήτων κατασκευής και ανάπτυξης συστημάτων για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βασίλειο.

Ο Άλμπερτ Βιντάλ Ρίμπε είναι αναλυτής ερευνών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. “Το συμβόλαιο της Σαουδικής Αραβίας με την τουρκική Baykar για έναν μεγάλο αριθμό UAV μάχης Akinci”, δήλωσε ο Βιντάλ στο Al-Monitor, “περιλαμβάνει σημαντική τοπικοποίηση, με την παραγωγή να ξεκινά στο βασίλειο μέχρι το 2026, και συνεχή μεταφορά γνώσεων στους υπαλλήλους της SAMI από την Baykar. Ενώ ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα θα εξακολουθούν να εισάγονται από το εξωτερικό, οι σαουδαραβικές εταιρείες θα κατασκευάσουν πιθανότατα το σκελετό και την καλωδίωση του Akinci και θα διεξάγουν την τελική συναρμολόγηση και ολοκλήρωση”. Έτσι, περισσότερο από το 70% της παραγωγής του Akinci της SAMI θα διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο. “Οι τουρκικές εταιρείες Aselsan και Roketsan φαίνεται να εμπλέκονται επίσης σε αυτό το πρόγραμμα, συνεργαζόμενες με τη σαουδαραβική εταιρεία NCMS”, κατέληξε ο Βιντάλ. 

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την επέκταση αυτής της βιομηχανικής συνεργασίας στην αφρικανική αγορά. Επιπλέον, η SAMI υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την τουρκική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Aselsan για τη διερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης αμυντικών ηλεκτρονικών τεχνολογιών στη Σαουδική Αραβία και με την τουρκική Fergani Space για την ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογιών στο βασίλειο για την εξυπηρέτηση του παγκόσμιου διαστημικού τομέα.

Συνολικά, τα επιτεύγματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική κίνηση για τη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση των τοπικών αμυντικών δυνατοτήτων της, ενώ παράλληλα παρέχουν την ευκαιρία να γεφυρωθούν οι διαφορές του παρελθόντος με την Άγκυρα και να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των πολιτικών τους εταιρικών σχέσεων και των εταιρικών σχέσεων ασφαλείας.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments