Γεωπολιτικά

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ – Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ – Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι Ουκρανοί σκάβουν ορύγματα. Εκτιμώντας ότι θα συνεχιστούν οι μάχες κατά μήκος ή κοντά στη γραμμή του τωρινού μετώπου, οι Ρώσοι σκάβουν επίσης χαρακώματα.

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το ουκρανικό σώμα εισβολής στην περιφέρεια του Κουρσκ -περίπου 2.000 στρατιώτες από τις ταξιαρχίες και τουλάχιστον ένα τάγμα 400 ατόμων- σκοπεύει να παραμείνει στο ρωσικό έδαφος.

Οι Ουκρανοί σκάβουν ορύγματα. Εκτιμώντας ότι θα συνεχιστούν οι μάχες κατά μήκος ή κοντά στη γραμμή του τωρινού μετώπου, οι Ρώσοι σκάβουν επίσης χαρακώματα.

Το γεγονός ότι και τα στρατόπεδα οχυρώνουν τις θέσεις τους δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί ολοκλήρωσαν την προέλασή τους. Ούτε σημαίνει πως οι Ρώσοι δεν μπορούν να αντεπιτεθούν και να απωθήσουν τους Ουκρανούς πίσω στα σύνορα, 10 μίλια μακριά.

Σημαίνει όμως ότι η σταθεροποίηση της γραμμής του μετώπου -και η ουκρανική κατοχή τμήματος του Κουρσκ- είναι στο τραπέζι.

Ο Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής Aleksandr Kharchenko παρατήρησε τις ουκρανικές δυνάμεις να σκάβουν ορύγματα στο Κουρσκ την Κυριακή. Το περιέγραψε ως “το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί”, σύμφωνα με τη μετάφραση του μηνύματός του από τον Εσθονό αναλυτή War Translated.

Ουκρανικές πηγές έχουν εντοπίσει εκσκαφείς να εργάζονται και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου.

“Μόλις ο εχθρός πάρει τα φτυάρια, σε δύο ημέρες θα είναι δύσκολο η ρωσική πλευρά να καταλάβει τις δασικές εκτάσεις όπως συνέβη κοντά στην Αβντιίβκα” στην ανατολική Ουκρανία, σχολίασε ο Kharchenko. Ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε έξι μήνες για να διασπάσει την ουκρανική άμυνα στην Αβντιίβκα – και του κόστισε δεκάδες χιλιάδες απώλειες.

Οι Ρώσοι κέρδισαν τη μάχη της Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου απλώς επειδή οι Ουκρανοί ξέμειναν από πυρομαχικά μετά από μήνες καθυστερήσεων στην παράδοση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο, με ευθύνη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Τώρα που η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια φτάνει στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις στο Κουρσκ δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι το ουκρανικό σώμα εισβολής θα ξεμείνει από πυρομαχικά. Για να απωθήσουν μερικούς χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες από το Κουρσκ, θα πρέπει να καταλαμβάνουν από ένα χαράκωμα τη φορά.

Εκτός, βέβαια, αν το Κρεμλίνο οργανώσει μια ισχυρή αντεπίθεση προτού ολοκληρώσουν οι Ουκρανοί το δίκτυο χαρακωμάτων τους. Αλλά “το παράθυρο αυτής της ευκαιρίας κλείνει γρήγορα”, προειδοποίησε ο Kharchenko – και οι ουκρανικές επιθέσεις εμποδίζουν τις ρωσικές ενισχύσεις που προσπαθούν να φτάσουν στη γραμμή μετώπου του Κουρσκ.

Οι ρωσικές φάλαγγες “αντιμετωπίζονται από ουκρανικές ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης, drones και δυνάμεις του πυροβολικού”, σημείωσε ο Artur Rehi, Εσθονός στρατιώτης και αναλυτής.

Εάν και εφόσον σταθεροποιηθεί, το Κουρσκ θα είναι άλλο ένα σημαντικό μέτωπο στον 29μηνο πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί έχουν τοποθετήσει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες στο Κουρσκ και στη γειτονική ουκρανική περιφέρεια, Σούμι. Και σύμφωνα με το Ουκρανικό Κέντρο Αμυντικών Στρατηγικών, οι Ρώσοι προσπαθούν να μετακινήσουν 10 με 11 τάγματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου – περίπου 4.000 στρατιώτες συνολικά.

Ωστόσο, αυτά τα 10 ρωσικά τάγματα είναι η αρχική κίνηση. Θεωρητικά, ο Βόρειος Συνασπισμός Δυνάμεων διαθέτει 48.000 στρατιώτες. Πολλοί εξ αυτών είναι καθηλωμένοι στο Βοβτσάνσκ, σημείο όπου επιτίθενται οι Ρώσοι από τον Μάιο στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αλλά αν εγκαταλείψει την προσπάθεια να προχωρήσει στο Βοβτσάνσκ και σε άλλες πόλεις πρώτης γραμμής, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να μεταφέρει σημαντικές δυνάμεις στο Κουρσκ. Πράγματι, ο στόχος του ουκρανικού σώματος εισβολής μπορεί να ήταν να αναγκάσουν τους Ρώσους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από άλλα μέτωπα.

Το Κίεβο πιθανόν προσπαθεί να “αποσπάσει μέρος της ρωσικής προσοχής και των ρωσικών στρατευμάτων που στρατοπεδεύουν στην ανατολική Ουκρανία”, παρατήρησε η Emmanuelle Chaze του France 24, επικαλούμενη ουκρανικές πηγές.

Μόλις ολοκληρωθούν τα ουκρανικά χαρακώματα, αυτή η “εκτροπή” θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμη – αν όχι μόνιμη.

Πηγή: forbesgreece.gr//David Axe

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments