Διεθνή

Κομισιόν: Σε επιφυλακή για την αποστολή περαιτέρω πυροσβεστικών δυνάμεων στην Ελλάδα

Κομισιόν: Σε επιφυλακή για την αποστολή περαιτέρω πυροσβεστικών δυνάμεων στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια» τόνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής ουκρανικής εισβολής στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εχθρικές δυνάμεις, ενώ το μέτωπο διευρύνεται, καθώς επιδρομές άρχισαν να σημειώνονται και στη γειτονική ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, όπου οι Αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν αρκετούς οικισμούς.

Ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι, ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι δυνάμεις του είχαν καταφέρει μέχρι χθες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας. Εάν αληθεύει η αναφορά, θα πρόκειται για υπερδιπλάσια έκταση των κερδών που σημείωσε ο ρωσικός στρατός στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανέβαζε τα εν λόγω κέρδη σε 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί εντός της ρωσικής επικράτειας και συνεχάρη τους στρατιώτες και τους διοικητές τους «για το σθένος και τις αποφασιστικές κινήσεις τους». Στην ίδια ανάρτηση, σημείωσε ότι η Ουκρανία θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο ρωσικό πληθυσμό που υποφέρει από τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, ανέφερε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν διεισδύσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων σε μέτωπο 40 χιλιομέτρων, έχοντας καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους 28 οικισμούς. Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα διεθνή μέσα έδειχναν στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία ξένου κράτους σε τμήμα της ρωσικής επικράτειας. Σύμφωνα με τον Σμιρνόφ, 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και 121 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ουκρανικής εισβολής, ενώ οι Αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν σε ασφαλέστερα σημεία 180.000 ανθρώπους. Εκκένωση ορισμένων περιοχών διέταξε χθες και ο περιφερειάρχης Μπέλγκοροντ, περιοχής που γειτονεύει με το Κουρσκ, επικαλούμενος την επιδείνωση της κατάστασης από πλευράς ασφαλείας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν αναστατώσει το Κρεμλίνο. Μιλώντας σε σύσκεψη των ανώτατων αξιωματούχων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι «ο εχθρός θα βρει την απάντηση που του αξίζει» και εκτίμησε πως το Κίεβο «και τα αφεντικά του στη Δύση» προσπαθούν να εξασφαλίσουν καλύτερες θέσεις ενόψει μελλοντικής διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός. «Είναι φανερό ότι ο εχθρός θα συνεχίσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη μεθοριακή ζώνη και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι υπογράμμισε ότι τα όπλα που έχει χορηγήσει η χώρα του στην Ουκρανία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας στο δικό της έδαφος». Σε κοινή δήλωση του Ταγιάνι με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς, αναφέρεται ότι επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για το Ουκρανικό πρέπει να διεξαχθεί με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Εντονη ανησυχία προκάλεσε η εκδήλωση πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν για το συμβάν τους Ουκρανούς, οι οποίοι απέρριψαν την κατηγορία. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, καυτηρίασε τις «ανεύθυνες επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εργοστασίου και αυξάνουν τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος», χωρίς να επιμερίσει ευθύνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments