Nέα της αγοράς

Γκάνα: Ανοίγει το πρώτο διυλιστήριο χρυσού με προμηθευτές τα μικρά ορυχεία και τους «galamsey»

Γκάνα: Ανοίγει το πρώτο διυλιστήριο χρυσού με προμηθευτές τα μικρά ορυχεία και τους «galamsey»

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: American gold bars stand on display during a preview of "Gold", a new exhibition dedicated to the highly prized mineral at the American Museum of Natural History in New York, November 15, 2006. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Tο διυλιστήριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του λαθρεμπορίου χρυσού, το οποίο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα εδώ και και χρόνια

Το πρώτο της διυλιστήριο χρυσού άνοιξε η Γκάνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Αφρική  σε μια προσπάθεια να αποκομίσει μεγαλύτερη αξία από τους φυσικούς της πόρους.

Το διυλιστήριο χρυσού της Royal Ghana στοχεύει να διυλίζει 400 κιλά χρυσού την ημέρα και θα προμηθεύεται την πρώτη ύλη κυρίως από τα βιοτεχνικά και μικρής κλίμακας ορυχεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν επισήμως το ένα τρίτο της παραγωγής της Γκάνας, με περίπου 4 εκατομμύρια ουγγιές ετησίως. Ταυτόχρονα υπάρχει μια μεγάλη αλλά άγνωστη ποσότητα χρυσού που παράγεται παράνομα από μεταλλωρύχους, τοπικά γνωστούς ως «galamsey», οι οποίοι εξάγουν λαθραία την παραγωγή τους από τη Γκάνα αναφέρει το bloomberg.

«Αυτό το διυλιστήριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του λαθρεμπορίου χρυσού, το οποίο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα εδώ και και χρόνια, παρέχοντας μια έτοιμη αγορά για τους βιοτεχνικούς και μικρής κλίμακας μεταλλωρύχους», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γκάνας Ernest Addison. «Αυτό το διυλιστήριο χρυσού μπορεί να μετριάσει το κίνητρο για λαθρεμπόριο και να συμβάλει στην προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην εμπορία χρυσού», είπε.

Η Rosy Royal Minerals Ltd. της Ινδίας κατέχει το 80% του διυλιστηρίου και η Τράπεζα της Γκάνας το υπόλοιπο.

Το διυλιστήριο προστίθεται σε άλλα βήματα για την νομιμοποίηση της βιοτεχνικής και μικρής κλίμακας εξόρυξης χρυσού στη Γκάνα. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρυσό από μικρούς ανθρακωρύχους στο πλαίσιο ενός προγράμματος για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να ανταποκριθεί στην πτώση του νομίσματος. Ένα βήμα που πολλά άλλα αφρικανικά έθνη, όπως η Ουγκάντα και η Μαδαγασκάρη, είτε έχουν ακολουθήσει είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο να το πράξουν.

Το εργοστάσιο εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ώθησης σε ολόκληρη την ήπειρο για την προσθήκη αξίας στους φυσικούς πόρους πριν από την εξαγωγή τους, ώστε να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

«Η αποτυχία μας να διασφαλίσουμε με επιτυχία την προσθήκη αξίας σε ολόκληρη την αλυσίδα των πόρων σήμαινε ότι δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα οφέλη που μας προσφέρει η θέση μας μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών χρυσού στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αμίν Αδάμ.

Η ιστορία της εξόρυξης χρυσού στη σημερινή Γκάνα, γνωστή ως Χρυσή Ακτή υπό βρετανική αποικιοκρατία, εκτείνεται σε αιώνες.

Η κυβέρνηση της Γκάνας βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την London Bullion Market Association, η οποία πιστοποιεί τον χρυσό που προέρχεται από υπεύθυνη πηγή, για να εξασφαλίσει μια ευρύτερη αγορά για τους μικρούς μεταλλωρύχους της.

«Αν δουλέψουμε σκληρά, μπορούμε να επιτύχουμε το καθεστώς LBMA», δήλωσε ο Eric Santeng, διευθυντής της Royal Ghana Gold. «Αυτό το καθεστώς είναι εφικτό, αλλά απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας».

Η ένταξη του νέου διυλιστηρίου στον κατάλογο καλών παραδόσεων της LBMA θα διευκολύνει το εμπόριο αυτού του χρυσού, καθώς θα τον καταστήσει συμβατό με τα αυστηρά πρότυπα προμήθειας ορισμένων από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους αγοραστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments