Nέα της αγοράς

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ρυθμούς με τις 1.400 μονάδες στο “σκόπευτρο”

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ρυθμούς με τις 1.400 μονάδες στο “σκόπευτρο”

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Currency traders watch computer monitors near the screens showing the Korea Composite Stock Price Index (KOSPI), left, and the foreign exchange rate between U.S. dollar and South Korean won at a foreign exchange dealing room in Seoul, South Korea, Friday, July 19, 2024. Asian stocks mostly fell on Wednesday, July 24, as markets digested Japanese and Australian business data, after U.S. stocks held relatively steady as earnings reporting season ramped up for big companies. (AP Photo/Lee Jin-man, File)

Ειδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 1.393,5 μονάδες με άνοδο 0,75% και τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 8 εκατ. τεμάχια.

Να καλύψει και άλλο από το χαμένο έδαφος του παγκόσμιου sell-off επιχειρεί η αγορά της Αθήνας στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον ΓΔ να κινείται προς τις 1.400 μονάδες αξιοποιώντας τη βελτίωσης που δείχνει η επενδυτική διάθεση διεθνώς.

Ειδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 1.393,5 μονάδες με άνοδο 0,75% και τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 8 εκατ. τεμάχια. Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ρυθμούς με τις 1.400 μονάδες στο "σκόπευτρο"

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,7% στις 1.221 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,7% στις 3.389 μονάδες, όπως και η μεσαία του FTSEM στις 2.214 μονάδες με +0,68%.

Γενικότερα, μετά το άγριο sell-off της περασμένης Δευτέρας η ηρεμία δείχνει να έχει επιστρέψει στις αγορές, με τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ μάλιστα να έχουν καλύψει άμεσα τις απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας την Παρασκευή, κάτι που δεν ισχύει όμως και για τη Λεωφόρο Αθηνών λόγω του δυσανάλογου πλήγματος που δέχθηκε.

Η αγορά της Αθήνας που βρέθηκε στο -6,3% στο ξεπούλημα της Δευτέρας, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόριζαν τις δικές τους απώλειες στην περιοχή του -2% ή και χαμηλότερα, κάλυψε μικρό μόνο μέρος της πτώσης και ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο -3,33%, ενώ για το σύνολο του Αυγούστου (που περιλαμβάνει την ισχυρή πτώση και της περασμένης Παρασκευής) είναι στο -6,42%. Αντίστοιχα ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο -3,37% στην περασμένη εβδομάδα, με -7,12% στον μήνα.

Σε επίπεδο οικονομικής ειδησεογραφίας το ενδιαφέρον στρέφεται στις ΗΠΑ, όπου δημοσιεύονται το επόμενο διήμερο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα (αύριο δείκτης τιμών παραγωγού, την Τετάρτη δείκτης καταναλωτή) και τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν περισσότερα για τις επερχόμενες κινήσεις της Fed.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη οι αναλυτές βλέπουν πλέον 6 μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2025.

Η εικόνα στο ταμπλό

Τάσεις ανάκαμψης δείχνει η Jumbo, που βρέθηκε σε δίνη την περασμένη εβδομάδα, ειδικά αφότου υποβάθμισε το outlook των ετήσιων πωλήσεών της, κλείνοντας το πενθήμερο με απώλειες σχεδόν 9%. Την Παρασκευή δε (-1,5%) έκανε μόνη της παραπάνω από το 1/4 του τζίρου της συνεδρίασης (19,2 εκατ. ευρώ έναντι συνολικά 75 εκατ.)

Σήμερα ωστόσο κινείται δυναμικά με +2,95%, ενώ από κοντά ακολουθούν η Motor Oil, Τιτάν, Coca Cola και Cenergy όλες με κέρδη στην περιοχή του 1,5%.

Σταδιακά ανεβάζουν ρυθμούς και οι τράπεζες έχοντας στην πλευρό τους τη νέα έκθεση της UBS, που αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους στο έτος μετά το ισχυρό 2ο τρίμηνο και έδωσε νέες τιμές – στόχους, με περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν και το 50%, ενώ διατηρεί και για τις τέσσερις τη σύσταση buy.

Η Εθνική πλέον στο +1,3% και οι Eurobank και Πειραιώς με κέρδη περι του +0,7%, ενώ η Alpha δυσκολεύεται να ακολουθήσει με οριακές μεταβολές.

Από την άλλη, κάποιες πιέσεις δέχεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,7%, με τις Metlen και ΔΑΑ ελαφρώς πτωτικές στο -0,3%.

Στα χαμηλότερα στρώματα η Premia πραγματοποιεί άλμα 4,5% με φόντο τη συνεργασία με τον επενδυτικό όμιλο NLTG από τη Σκανδιναβία, η Κρι Κρι ενισχύεται κατά 3% και η Optima κατά 1,7%.

Στη συνολική εικόνα του ταμπλό οι αγοραστές έχουν σημαντικό προβάδισμα, με 53 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι 44 πτωτικών.

Σημειώνεται ότι το βράδυ (μετά το κλείσιμο της Wall Street) ο οίκος MSCI ανακοινώνει την τριμηνιαία αναδιάρθωρση των δεικτών του. Στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν επί του παρόντος οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil, ενώ ενδεχόμενη αλλαγή πιθανώς θα μπορούσε να αφορά την είσοδο και της Τιτάν.

Η εικόνα διεθνώς

Ήπια ανοδικές τάσεις είναι η εικόνα κατά βάση στις αγορές του πλανήτη, στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Στις ΗΠΑ, με ένα εντυπωσιακό comeback που κλιμακώθηκε την Πέμπτη ο S&P διέγραψε σχεδόν πλήρως τις απώλειες της εβδομάδας (μεταβολή μόλις -0,04%), ενώ η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει με ανοδική κλίση σήμερα.

Τα futures του Dow Jones στο +0,17%, του S&P 500 στο +0,22% και του Nasdaq στο +0,23%.

Παρομοίως, στην Ευρώπη ο Stoxx 600 όχι μόνο διέγραψε τη δική του πτώση αλλά έκλεισε και με εβδομαδιαία κέρδη 0,27%, με τους δείκτες να συνεχίζουν ανοδικά και σήμερα.

Ο γερμανικός DAX στο +0,3%, ο γαλλικός CAC 40 πέριξ του αμετάβλητου, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,6% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,2%.

Νωρίτερα σήμερα είχε συνεχιστεί η ανάκαμψη και στην Ασία, με τον Nikkei στην Ιαπωνία στο +0,56%, τον Kospi στην Ν. Κορέα στο +1,14% και τον Hang Seng οριακά θετικό στο +0,12%.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές είναι η αγορά ομολόγων με ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 3,95% και του 2ετούς στο 4,06%, ενώ στην Ευρώπη ο γαλλικός τίτλος βλέπει τη δική του στο 2,98%, ο γερμανικός στο 2,24% και ο ελληνικός στο 3,32%.

Τέλος, με το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή να ανεβαίνει λαμβάνουν μία στήριξη και οι τιμές του πετρελαίου, του Brent στα 80,3 δολάρια το βαρέλι και του WTI στα 77,7 δολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments