ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι υψηλές εκπομπές ρύπων κάνουν το χρέος πιο ακριβό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Οι υψηλές εκπομπές ρύπων κάνουν το χρέος πιο ακριβό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι υψηλές εκπομπές ρύπων κάνουν το χρέος πιο ακριβό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Από το 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αναπτύσσει σχέδια για την πράσινη οικονομία της, η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού όσων είναι υπεύθυνοι για μεγάλες ή μικρές εκπομπές ρύπων έχει διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 μονάδες βάσης

Οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες άνθρακα της Ευρώπης πληρώνουν ολοένα και υψηλότερα επιτόκια στα ομόλογά τους, σύμφωνα με έκθεση της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Από το 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αναπτύσσει σχέδια για την πράσινη οικονομία της, η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού όσων είναι υπεύθυνοι για μεγάλες ή μικρές εκπομπές ρύπων έχει διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 μονάδες βάσης, ανακοίνωσε η De Nederlandsche Bank ή DNB.

Επιπλέον, οι ρυπαίνοντες που επενδύουν σε τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα στην αγορά ομολόγων, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους, που δεν το κάνουν, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Η ίδια υπολόγισε την ονομαστική αξία του χρέους σε 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Οι επενδυτές ζητούν ένα “ασφάλιστρο κινδύνου” για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι εταιρείες με  εκπομπές ρύπων», ανέφερε η DNB. «Αυτό το “ασφάλιστρο κινδύνου” είναι κάπως χαμηλότερο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που επενδύουν περισσότερο σε βιώσιμες καινοτομίες».

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ , μια στρατηγική για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, εγκρίθηκε το 2020. Απαιτεί τον εκσυγχρονισμό κάθε βιομηχανίας, ιδιαίτερα αυτών με πολλές εκπομπές ρύπων, καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας, του φυσικού περιβάλλοντος και των ωκεανών.

Η Πράσινη Συμφωνία αύξησε τα «ασφάλιστρα κινδύνου» για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, σύμφωνα με την DNB. Ενώ η πανδημία και άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στις εξελίξεις των τιμών, τα στοιχεία «υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες με χαμηλότερες εκπομπές μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους με χαμηλότερο κόστος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments