Policy Briefs

Η Μελόνι οξύνει τον διχασμό στην ιταλική κοινωνία για τις αμβλώσεις

Η Μελόνι οξύνει τον διχασμό στην ιταλική κοινωνία για τις αμβλώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Μελόνι οξύνει τον διχασμό στην ιταλική κοινωνία για τις αμβλώσεις

Με την Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλία έχει ίσως την πιο κατηγορηματική πρωθυπουργό κατά των αμβλώσεων στη δυτική Ευρώπη, αλλά η διακοπή μιας εγκυμοσύνης στην κατά πλειοψηφία καθολική χώρα που φιλοξενεί το Βατικανό

Με την Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλία έχει ίσως την πιο κατηγορηματική πρωθυπουργό κατά των αμβλώσεων στη δυτική Ευρώπη, αλλά η διακοπή μιας εγκυμοσύνης στην κατά πλειοψηφία καθολική χώρα που φιλοξενεί το Βατικανό δεν ήταν ποτέ εύκολη.

Πρόσφατα, η Λίντα Φέκι, μια 33χρονη τραγουδίστρια και μουσικός από τη Νάπολη, μίλησε σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα για το στίγμα και την κακοποίηση που υπέστη κατά την υποβολή της στη διαδικασία της άμβλωσης και έλαβε θερμά μηνύματα υποστήριξης από πολλές Ιταλίδες που ταυτίστηκαν με την ιστορία της.

Όμως δεν έλειψαν και οι κριτικές και οι προσβολές, φανερώνοντας τον βαθύ διχασμό της ιταλικής κοινωνίας γύρω από  τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στην εποχή διακυβέρνησης μιας γυναίκας όπως η Μελόνι.

«Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου … επειδή έχω δημόσιο προφίλ, οπότε ίσως η φωνή μου να είχε μεγαλύτερη απήχηση. Ένιωσα ένα είδος ευθύνης ως πολίτης, αλλά και ως καλλιτέχνης, να μεταφέρω το μήνυμα ότι η άμβλωση είναι δικαίωμα», δήλωσε η καλλιτέχνης στο Reuters.

Οι αμβλώσεις στην Ιταλία είναι νόμιμες εντός των τριών πρώτων μηνών και πέραν αυτού όταν κινδυνεύει σοβαρά η ψυχική ή σωματική υγεία της μητέρας. ‘Όμως συχνά ανακύπτουν γραφειοκρατικά, πολιτιστικά και πρακτικά εμπόδια.

Περίπου το 63% των γυναικολόγων σε όλη την Ιταλία ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό που είναι επίσημα γνωστό ως «αντιρρησίες συνείδησης», αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις για ηθικούς λόγους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το ποσοστό ανέρχεται σε πάνω από 80% σε περιοχές του νότου.

Η Φέκι είπε ότι πήγε πρώτα στο νοσοκομείο San Paolo της Νάπολης, όπου ένας γυναικολόγος αμφισβήτησε το αν ήθελε πραγματικά να κάνει έκτρωση και επέμεινε ότι η εγκυμοσύνη της βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο από αυτό που θα ήταν δυνατό, αφού είχε καιρό να δει τον σύντροφό της λόγω απόστασης.

Στην αμφισβήτησή του, ο γιατρός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είχε κοιμηθεί με άλλους, δήλωσε η Φέκι, προσθέτοντας ότι μια μεταγενέστερη εξέταση από ιδιωτικό γυναικολόγο επιβεβαίωσε ότι η εγκυμοσύνη βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο.

Ο γιατρός Λουίτζι Τερατσιάνο, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας και μαιευτικής στο San Paolo, δήλωσε ότι λυπάται που άκουσε ότι η Φέκι είχε μια κακή εμπειρία. «Είναι επιθυμία και ενδιαφέρον μου να τη συναντήσω και να ξεκαθαρίσω την κατάσταση, αν το επιθυμεί και η ίδια», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Αντιρρησίες συνείδησης

Η Φέκι στράφηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο Cardarelli, όπου είπε ότι τα φάρμακα πριν από την επέμβαση της προκάλεσαν έντονο πόνο, αλλά κανείς δεν της πρόσφερε παυσίπονα, και ότι μετά την επέμβαση μια νοσοκόμα «αντιρρησίας συνείδησης» αρνήθηκε αρχικά να ανταποκριθεί σε μια κλήση της για βοήθεια.

Έκανε την επέμβαση στις 4 Μαρτίου, την ημέρα που η γειτονική Γαλλία κατέστησε την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα.

Στο Instagram, έγραψε ότι το βρήκε «σπαρακτικό» να δέχεται επιπλήξεις για την εγκυμοσύνη της από τον χειρουργό και τις νοσοκόμες «αμέσως μετά την επέμβαση».

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία κριτική για μια επιλογή που είναι δικαίωμά μας», δήλωσε στο Reuters.

Εκπρόσωπος του Cardarelli δήλωσε ότι αποδέχεται τις δηλώσεις της Φέκι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πιθανά περιθώρια βελτίωσης των υπηρεσιών φροντίδας των ασθενών. Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με την καλλιτέχνιδα για να συζητήσει το θέμα, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια.

Πολιτιστικές μάχες

Η 47χρονη Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, και ηγείται της συντηρητικής κυβέρνησης από το 2022. Στην αυτοβιογραφία της που έγινε μπεστ σέλερ, «Είμαι η Τζόρτζια», είπε ότι γεννήθηκε μετά από μια καθυστερημένη απόφαση της ανύπαντρης μητέρας της να μην κάνει έκτρωση.

Παρά το γεγονός ότι είναι προσωπικά αντίθετη στις αμβλώσεις, δεσμεύτηκε να μην αλλάξει ή να καταργήσει τον νόμο του 1978 που τις νομιμοποίησε, επιμένοντας αντίθετα σε αυτό που η ίδια αποκαλεί ως πληρέστερη εφαρμογή του νόμου, σημειώνοντας ότι ασχολείται και με την πρόληψη.

Ο κυβερνητικός της συνασπισμός έχει ψηφίσει νομοθεσία που επιτρέπει σε ομάδες που «υποστηρίζουν τη μητρότητα» να εισέρχονται σε κλινικές παροχής συμβουλών για αμβλώσεις και πρόσφατα πρότεινε ένα «εισόδημα μητρότητας» ύψους 1.000 ευρώ μηνιαίως, για πέντε χρόνια, για έγκυες γυναίκες με χαμηλό εισόδημα που προσέρχονται σε αυτές τις κλινικές.

Φιλοξενώντας τους ηγέτες της G7 τον Ιούνιο, η Μελόνι επέμεινε στην αφαίρεση των αναφορών στη σημασία των «ασφαλών και νόμιμων αμβλώσεων» από την τελική δήλωση. Ένας από τους υπουργούς της δήλωσε ότι ήθελε να αποφύγει να προσβάλει τον προσκεκλημένο της συνόδου κορυφής Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την άμβλωση «δολοφονία».

Οι ομάδες κατά των αμβλώσεων αποτελούν ένα ισχυρό λόμπι στην Ιταλία, με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με αρκετούς νομοθέτες του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Γιάκοπο Κόγκε, εκπρόσωπος μιας από τις ομάδες που διοργανώνουν την ετήσια συγκέντρωση «Επιλέγουμε τη ζωή» στη Ρώμη – ProVita & Famiglia – δήλωσε ότι οι διαιρέσεις στην κοινωνία έχουν ενταθεί.

«Το κλίμα έχει αλλάξει, οι ακτιβιστές μας, ιδίως οι νέοι, είναι πιο αποφασισμένοι, αλλά από την άλλη πλευρά τα περιστατικά μισαλλοδοξίας εναντίον μας έχουν αυξηθεί, με 10 πράξεις βανδαλισμού εναντίον των εγκαταστάσεών μας τα τελευταία 4-5 χρόνια».

Είπε ότι δεν περιμένει από την Μελόνι να αλλάξει τον νόμο περί αμβλώσεων, αλλά ότι στόχος είναι να μετατοπιστεί η κοινή γνώμη εναντίον του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργησή του κάποια στιγμή.

Εν τω μεταξύ, δήλωσε πως ελπίζει η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την πρόληψη των αμβλώσεων, ιδίως όσον αφορά τη βοήθεια των γυναικών που φοβούνται ότι δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμβλωση, από την άλλη,  υποστηρίζουν ότι δεν είναι κακό να προσφέρονται χρήματα σε έγκυες γυναίκες, ειδικά αν έχουν ανάγκη, αλλά δεν πρέπει να εκτίθενται σε στίγμα ή ψυχολογική πίεση.

Η Φραντσέσκα Πιερατσουόλι, ψυχολόγος που εποπτεύει συμβουλευτικές κλινικές αμβλώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, δήλωσε ότι το έργο τους δεν έχει «καμία σχέση» με την πειθώ και ότι ομάδες κατά των αμβλώσεων δεν έχουν εισέλθει ακόμη στις κλινικές που εποπτεύει.

Η Ελιζαμπέτα Κανιτάνο, γυναικολόγος και βετεράνος ακτιβίστρια για το δικαίωμα στην άμβλωση από τη Ρώμη, δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να πείσουν μια γυναίκα να κρατήσει ένα παιδί που δεν θέλει, «δεν έχουν ιδέα για την κόλαση στην οποία την σπρώχνουν», δεν έχουν «καμία απολύτως ιδέα».

Πηγή:EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments