Policy Briefs

Κάμαλα Χάρις και Τιμ Γουόλς για πρώτη φορά σε εκστρατεία μαζί

Κάμαλα Χάρις και Τιμ Γουόλς για πρώτη φορά σε εκστρατεία μαζί

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κάμαλα Χάρις και Τιμ Γουόλς για πρώτη φορά σε εκστρατεία μαζί

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις και ο καινούργιος υποψήφιος αντιπρόεδρός της, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις και ο καινούργιος υποψήφιος αντιπρόεδρός της, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς, έκαναν για πρώτη φορά κοινή προεκλογική εμφάνιση την Τρίτη (6 Ιουνίου) στη Φιλαδέλφεια, ξεκινώντας μια πολυήμερη περιοδεία σε δύσκολες πολιτείες ώστε να παρουσιάσουν τον Γουόλς.

Η Χάρις, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία, ανακοίνωσε χθες για υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τιμ Γουόλς. Ο Γουόλς είναι ένας υποψήφιος με εκτελεστική εμπειρία, στρατιωτική θητεία και ιστορικό στο να κερδίζει τους αγροτικούς, λευκούς ψηφοφόρους που έχουν στραφεί προς τον Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Γουόλς, 60 ετών, είναι πρώην μέλος της Εθνοφρουράς του αμερικανικού στρατού και πρώην δάσκαλος, ενώ έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του τις τελευταίες εβδομάδες ως υποστηρικτής της Χάρις. Έχει επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, και στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, χαρακτηρίζοντάς τον «περίεργο», κάνοντας το viral ατάκα της εκστρατείας της Χάρις.

Ο Γουόλς, πρώην μέλος του Κογκρέσου από μια περιφέρεια που κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, έχει αποδεδειγμένη απήχηση στους αγροτικούς, λευκούς ψηφοφόρους και έχει υπερασπιστεί προοδευτικές πολιτικές ως κυβερνήτης, όπως τα δωρεάν σχολικά γεύματα και η επέκταση της άδειας εργαζομένων με αποδοχές. Ενώ η Μινεσότα είναι μια σταθερά δημοκρατική πολιτεία, βρίσκεται κοντά στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, δύο πολιτείες αρκετά κρίσιμες.

Στις δηλώσεις του ενώπιων 10.000 ατόμων στο Πανεπιστήμιο Temple, ο Γουόλς περιέγραψε την ανατροφή του σε μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα, τα 24 χρόνια που υπηρέτησε στην Εθνοφρουρά του στρατού και την προηγούμενη καριέρα του ως καθηγητής κοινωνικών σπουδών σε γυμνάσιο αλλά και ως προπονητής ποδοσφαίρου.

«Οι μαθητές μου ήταν αυτοί που με ενθάρρυναν να θέσω υποψηφιότητα», είπε. «Είδαν σε μένα αυτό που ήλπιζα να τους εμφυσήσω: μια δέσμευση για το κοινό καλό, μια πίστη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Στην ομιλία του εξαπέλυσε πυρά και κατά του Τραμπ και του Βανς, δίνοντας έτσι μια μικρή γεύση  του τρόπου με τον οποίο ο Γουόλς θα προσεγγίσει τον παραδοσιακό ρόλο του «καυστικού και επιθετικού»  που οφείλει να έχει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, παρά το φιλικό, λαϊκό ύφος του.

«Κοροϊδεύει τους νόμους μας, σπέρνει χάος και διχασμό, και αυτό για να μην πούμε τίποτα για το ιστορικό του ως πρόεδρος», δήλωσε ο Γουόλς  για τον Τραμπ. «Πάγωσε μπροστά στην κρίση του COVID, οδήγησε την οικονομία μας στα τάρταρα, και μην γελιέστε, τα βίαια εγκλήματα αυξήθηκαν επί Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται καν τα εγκλήματα που διέπραξε [ο ίδιος]».

Ο Γουόλς  επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους για την επιδίωξη περιορισμών στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους Ρεπουμπλικάνους από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2022 έβαλε τέρμα στο συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Ακόμη και αν δεν θα κάναμε την ίδια επιλογή για τον εαυτό μας, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: δεν είναι δική σας δουλειά!» είπε, αποσπώντας ένα τεράστιο χειροκρότημα.

Η Χάρις, παρουσιάζοντας τον στο κοινό πριν την ομιλία του, απαρίθμησε τους τίτλους του Γουόλς ως «σύζυγος, πατέρας, δάσκαλος, προπονητής, βετεράνος, βουλευτής, κυβερνήτης», ενώ πρόβλεψε ότι θα κερδίσει έναν νέο στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου: αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι το είδος του ανθρώπου που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι ανήκουν και στη συνέχεια τους εμπνέει να κάνουν μεγάλα όνειρα», είπε.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις συγκέντρωσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια μετά την ανακοίνωση του Γουόλς ως επιλογή για την αντιπροεδρία.

Η Πενσυλβάνια, ο τόπος της πρώτης τους εκδήλωσης, θεωρείται ίσως η πιο κρίσιμη πολιτεία για μια στενή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους.

Τραμπ και Βανς αποκαλούν τον Γουόλς ριζοσπάστη

Ο Γουόλς εξελέγη σε μια ρεπουμπλικανική περιφέρεια για την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2006 και υπηρέτησε 12 χρόνια πριν εκλεγεί κυβερνήτης της Μινεσότα το 2018 και ξανά το 2022.

Έχει προωθήσει μια προοδευτική ατζέντα που περιλαμβάνει δωρεάν σχολικά γεύματα, στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και διευρυμένη άδεια μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους.

Ο Τραμπ και ο Βανς έσπευσαν να επικρίνουν τον νέο αντίπαλο ως υπερβολικά φιλελεύθερο.

«Αυτό είναι το πιο ριζοσπαστικό αριστερό δίδυμο στην αμερικανική ιστορία», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βανς, με τη σειρά του, κατηγόρισε τον Γουόλς για τον χειρισμό των διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη από λευκό αστυνομικό το 2020, με τον Ρεπουμπλικάνο να λέει ότι ο Γουόλς δεν ήταν αρκετά δυναμικός στην καταπολέμηση των ταραχοποιών.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την επιλογή του Τιμ Γουόλς – δεν είναι ο ίδιος ο Τιμ Γουόλς. Είναι αυτό που λέει για την Καμάλα Χάρις, ότι όταν της δοθεί η ευκαιρία θα γονατίσει μπροστά στα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του κόμματός της», δήλωσε ο Βανς στους δημοσιογράφους στη Φιλαδέλφεια λίγο νωρίτερα.

Οι Αμερικανοί συνήθως επικεντρώνονται στο πρόσωπο που βρίσκεται στην κορυφή του ψηφοδελτίου όταν επιλέγουν ποιον θα ψηφίσουν, αλλά οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι μπορούν να βοηθήσουν ή να βλάψουν τους συνυποψήφιους τους με βάση το ιστορικό τους, τη δημοτικότητα της πολιτείας τους και την ικανότητά τους να επηρεάσουν σημαντικές εκλογικές ομάδες ή ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

«Ακολούθησε το ένστικτό της σε αυτό το θέμα και έκανε την επιλογή που δεν θα αποξενώσει τους νέους», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή στρατηγικός σύμβουλος Ρίνα Σαχ.

Ο Γουόλς κέρδισε τον δημοφιλή κυβερνήτη της Πενσυλβάνια, Τζος Σαπίρο, για τη θέση του αντιπροέδρου. Ο Σαπίρο είχε αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις, ιδίως από προοδευτικές ομάδες και φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές, για την υποστήριξή του στο Ισραήλ και τον χειρισμό των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στο κολέγιο που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Σαπίρο εκφώνησε μια φλογερή ομιλία στη συγκέντρωση της Τρίτης στην πολιτεία του, επιτιθέμενος στους Ρεπουμπλικάνους και υποσχόμενος να δουλέψει «σκληρά» για να εκλεγεί η Χάρις. Πρόσφερε επίσης μια ισχυρή υποστήριξη στον Γουόλς, λέγοντας στο πλήθος ότι είναι ένας «εξαιρετικός κυβερνήτης» και ένας «μεγάλος πατριώτης».

Κάποιοι σύμβουλοι του Τραμπ χάρηκαν που η Χάρις δεν επέλεξε τον Σαπίρο, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράδοση της τόσο σημαντικής Πενσιλβάνιας, αν ήταν στο ψηφοδέλτιο, δήλωσε ένας σύμβουλος.

Μετά την κοινή εμφάνισή τους στη Φιλαδέλφεια, η Χάρις και ο Γουόλς σχεδιάζουν περιοδεία σε πολλές πόλεις σε κρίσιμες πολιτείες που διχάζονται για τον υποψήφιο πρόεδρό τους, όπως το Ουισκόνσιν, η Αριζόνα και η Νεβάδα. Ο Βανς πραγματοποιεί παρόμοια περιοδεία, με προγραμματισμένες στάσεις στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments