Policy Briefs

Λίγο πριν τις εκλογές στην Καταλονία, ο Πουτζντεμόν αναζητά δίοδο επιστροφής

Λίγο πριν τις εκλογές στην Καταλονία, ο Πουτζντεμόν αναζητά δίοδο επιστροφής

Πηγή Φωτογραφίας: ant1live.com//Λίγο πριν τις εκλογές στην Καταλονία, ο Πουτζντεμόν αναζητά δίοδο επιστροφής

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι η φυσιογνωμία του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού κόμματος Junts και ηγήθηκε της Καταλονίας μεταξύ 2016 και 2017

Το κοινοβούλιο της περιφέρειας της Καταλονίας στην Ισπανία πρόκειται να εκλέξει νέο ηγέτη αυτή την εβδομάδα, αν και αυτό μπορεί να ανατραπεί, εάν επιστρέψει ο Κάρλες Πουτζντεμόν από την αυτοεξορία, παρά το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι η φυσιογνωμία του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού κόμματος Junts και ηγήθηκε της Καταλονίας μεταξύ 2016 και 2017 προτού ο ίδιος εγκαταλείψει την Ισπανία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το οποίο κρίθηκε παράνομο από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα και να εισέλθει στο περιφερειακό κοινοβούλιο αποφεύγοντας την αστυνομία.

Ο Τζόρντι Τουρούλ, γενικός γραμματέας του Junts, δήλωσε την Τρίτη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό 324 ότι θα ζητήσει την αναστολή της ψηφοφορίας για την ηγεσία, εάν ο Πουτζντεμόν κρατείται, καθώς «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες» χωρίς την παρουσία του.

Η ψηφοφορία για τον Σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιλά, ο οποίος αναμένεται να υποστηριχθεί από το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC λόγω διμερούς συμφωνίας, θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 10 π.μ. τοπική ώρα (08.00 GMT), σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Εξαιρούνται από την αμνηστία

Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο τον Μάιο για την αμνηστία όσων συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης του 2017, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τα εντάλματα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν και δύο άλλους, οι οποίοι κατηγορούνταν επίσης για υπεξαίρεση, κρίνοντας ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν ισχύει για αυτές τις υποθέσεις.

Μια πηγή προσκείμενη στον Πουτζντεμόν δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι ο πρώην ηγέτης  θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στην Ισπανία και θα προσαχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης. Σημειώνεται ότι έζησε στο Βέλγιο μεταξύ 2017 και 2024 ενώ ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους τελευταίους μήνες είχε την έδρα του στη νότια Γαλλία.

Ο πολιτικός επιστήμονας Τόνι Ροντόν του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης δήλωσε στο Reuters ότι ο Πουτζντεμόν ενδεχομένως αποφάσισε να επιστρέψει λόγω της προσωπικής επιβάρυνσης από τη ζωή στην εξορία.

«Η αμνηστία άλλαξε το παιχνίδι και η άλλη στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει μπορεί να είναι πιο χρήσιμη εντός των ισπανικών συνόρων, ακόμη και αν καταλήξει στη φυλακή», πρόσθεσε ο Ροντόν.

Σε μια ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Χ την Παρασκευή, ο Πουτζντεμόν χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Ισπανίας να τον φυλακίσει ως «υβριδικό πραξικόπημα».  Πρόσθεσε, μάλιστα τα εξής: «αν πετύχουν, φαντάζομαι τι με περιμένει και ξέρω τι πρέπει να κάνω».

Η εκπρόσωπος του ERC Ρακέλ Σανθ αναγνώρισε την Τρίτη ότι η σύλληψη του Πουτζντεμόν θα μπορούσε να καθυστερήσει την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ηγέτη της Καταλονίας.

Η αστυνομία θα προσπαθήσει να συλλάβει τον Πουτζντεμόν πριν φτάσει στο αυστηρά φρουρούμενο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη, αλλά έχει επίσης την άδεια να εισέλθει αν χρειαστεί, ανέφερε η εφημερίδα El Periodico, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούν επίσης το σύστημα υπονόμων της πόλης σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για εναλλακτικές οδούς εισόδου.

Το 2011, ο τότε ηγέτης Αρτούρ Μας αναγκάστηκε να προσεγγίσει την ταράτσα του κτιρίου με ελικόπτερο, αφότου αυτό περικυκλώθηκε από σχεδόν 1.000 ακτιβιστές κατά της λιτότητας που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments