Πολιτική

Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης

Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [371283] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στην επόμενη ημέρα μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, απαιτείται άμεση και πολυδιάστατη δράση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των καταστροφών που θα προκαλέσει η πυρκαγιά στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα την Κυριακή, όταν έγινε σαφές ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και διαχείρισης κρίσεων αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πυρκαγιά του καλοκαιριού, με το επίκεντρο της καταστροφής να πλήττει και πάλι την Αττική. Από τα ξημερώματα της χθεσινής ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αμέσως μετά, επέστρεψε στο Μαξίμου, όπου διατηρούσε ανοιχτή επικοινωνία με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αργά το απόγευμα επισκέφθηκε ξανά το κέντρο επιχειρήσεων.

Καθώς το φαινόμενο συνεχίζεται, στο επίκεντρο βρίσκονται τα επιχειρησιακά στελέχη με εμπειρία και τεχνογνωσία, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, τη διάθεση των δυνάμεων και την προτεραιοποίηση των αναγκών. Από το μεσημέρι της Κυριακής, διεξάγεται μια εκτενής επιχείρηση συντονισμού των διαθέσιμων δυνάμεων από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, τους τοπικούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, εθελοντικές ομάδες και τον στρατό. Υπήρχε ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης για την παρακολούθηση της δυναμικής εξέλιξης του φαινομένου, ενώ πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση της συνδρομής από τρίτες χώρες, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού είτε διμερώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς από την Κυριακή ήταν προφανές ότι η πυρκαγιά θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Σκοπός είναι, αμέσως μετά την κατάσβεση, να κινητοποιηθούν συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός χορήγησης των πρώτων αποζημιώσεων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων. Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή των καταστροφών στις υποδομές, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ θα αρχίσει και ο καθαρισμός των καμένων περιοχών, καθώς και ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, που είναι απαραίτητα μετά από κάθε πυρκαγιά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την πυρκαγιά. Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε αργά χθες το απόγευμα το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα στήριξης προς τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την κατάσβεση της φωτιάς, τονίζοντας ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα εξεταστούν αργότερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε επίσης περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την υποστήριξή του στους κατοίκους που δοκιμάζονται από την καταστροφή, ενώ αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε χθες το πρωί την περιοχή του Βαρνάβα, όπου συνομίλησε με κατοίκους για την κατάσταση και τα προβλήματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ανικανότητα στην προστασία της φύσης και των περιουσιών των Ελλήνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments