Ελλάδα

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Πηγή Φωτογραφίας: 371288] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ / ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ / ΠΑΤΗΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Οι αποζημιώσεις, τα ποσά επιχορήγησης ανά δήμο.

Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, για την φωτιά που έπληξε τη βορειοανατολή Αττική πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13/8), όπου υπήρξε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πύρινη λαίλαπα ενώ έγινε και εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά.

Κάτω από το 10% των καμένων εκτάσεων είναι δάση ενώ ακόμη έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100 σπίτια, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Έγινε ενημέρωση για τον δείκτη επικινδυνότητας των επόμενων ημερών ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση της περιοχής καθώς και θέματα κρατικής αρωγής των πληγέντων αλλά και ενίσχυσης των δήμων.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία» κι ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων».

Έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ στους 8 πυρόπληκτους δήμους της Αττικής Το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε χθες στην άμεση επιχορήγηση των οκτώ δήμων της Αττικής που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου.

Ειδικότερα, για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, ο υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου, και τους δημάρχους της περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής, ενέκρινε την κατεπείγουσα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4.700.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως 14 μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τη φωτιά στην Αττική που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχείρησες και έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Έχουν ήδη συγκροτηθεί 20 συνεργεία εξειδικευμένων στις καταστροφές μηχανικών τα οποία έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες από τα βορειότερα σημεία πριν να φτάσουν σε Πεντέλη, Χαλάνδρι, Βριλήσσια.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αρωγής, «η πλατφόρμα arogi.gov εκτιμώ ότι θα ανοίξει το συντιμότερο δυνατόν μετά από τεχνικά ζητήματα, θα ανοίξει άμεσα. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολίτες και δήμους για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για τα καμένα – Πού υποβάλλουν αιτήσεις οι πυρόπληκτοι Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους.

Δωρεάν κρατική αρωγή στο 80% Σε ό,τι αφορά τα κτίρια, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια (σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, λοιποί χώροι, κ.λπ.). Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές. Το ποσό της πρώτης αρωγής θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.Φωτιά στην Αττική: Τα μέτρα στήριξης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Αποζημίωση για την οικοσκευή Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής και μικρών επισκευαστικών εργασιών σε κατοικίες και της κάλυψης των πρώτων αναγκών για τα νοικοκυριά των οποίων η κατοικία επλήγη από την πυρκαγιά. Οι δήμοι θα καταβάλουν την εν λόγω ενίσχυση στους δικαιούχους.

Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, 6.000 ευρώ για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής και 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αναστολή φορολογικών δηλώσεων Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί.

Επιδότηση ενοικίου Παράλληλα παρέχεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ (εξαρτάται από παραμέτρους).

Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ Τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας με τρίμηνο επίδομα Προβλέπεται ειδική στήριξη της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις της Αττικής που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο.

Κρατικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις Είναι σε ισχύ ο κανονισμός των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε κάθε Δήμο των περιοχών που επλήγησαν, και αφορά μεταξύ άλλων τα φυτικά μέσα παραγωγής και τον εξοπλισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments