Γεωπολιτικά

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέλαβε 1.000 τ.χλμ. ρωσικού εδάφους -Απειλεί με αντίποινα ο Πούτιν

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέλαβε 1.000 τ.χλμ. ρωσικού εδάφους -Απειλεί με αντίποινα ο Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέλαβε 1.000 τ.χλμ. ρωσικού εδάφους -Απειλεί με αντίποινα ο Πούτιν

Ο διοικητής Oleksandr Syrskyi ανέφερε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να «διεξάγει επιθετική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ» επτά ημέρες μετά την έναρξή της.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ελέγχουν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους, καθώς προωθούν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή εισβολή τους σε δυόμισι χρόνια πολέμου πλήρους κλίμακας.

Ο διοικητής Oleksandr Syrskyi ανέφερε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να «διεξάγει επιθετική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ» επτά ημέρες μετά την έναρξή της.

Κατάληψη ρωσικών εδαφών από την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έφερε τον πόλεμο σε άλλους και τώρα επιστρέφει στη Ρωσία.

Αλλά ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «μεγάλη πρόκληση» και διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να «διώξουν τον εχθρό από το έδαφός μας».

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων απομακρύνθηκε από τη δυτική ρωσική περιοχή για την ασφάλειά τους, ενώ άλλοι 59.000 κλήθηκαν να φύγουν, αναφέρει το BBC.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Πούτιν ότι 28 χωριά στην περιοχή έχουν πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, ότι 12 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τους επίθεση την περασμένη Τρίτη, προελαύνοντας έως και 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) μέσα στη Ρωσία.

Υπήρξε ωστόσο, κάποιος σκεπτικισμός για τον ισχυρισμό του Ουκρανού αρχιστράτηγου ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν πλέον έως και 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Η δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War με έδρα τις ΗΠΑ δεν πίστευε ότι όλη η περιοχή βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Νέοι κίνδυνοι για την Ουκρανία

Η επίθεση φέρεται να έχει αναπτερώσει το ηθικό της ουκρανικής πλευράς, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η στρατηγική φέρνει νέους κινδύνους για την Ουκρανία.

Ανώτερη βρετανική στρατιωτική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Μόσχα να εξοργιστεί τόσο πολύ από αυτή την εισβολή που θα μπορούσε να διπλασιάσει τις δικές της επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της Ουκρανίας.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα: «Ένας από τους προφανείς στόχους του εχθρού είναι να σπείρει τη διχόνοια, τη διαμάχη, να εκφοβίσει τους ανθρώπους, να καταστρέψει την ενότητα και τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας. Το κύριο καθήκον είναι, φυσικά, για το υπουργείο Άμυνας να εκδιώξει τον εχθρό από τα εδάφη μας», δήλωσε σε συνάντηση αξιωματούχων.

Ο κ. Smirnov δήλωσε ότι 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Είπε στον κ. Πούτιν ότι περίπου 2.000 Ρώσοι πολίτες παραμένουν σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη τους», συμπλήρωσε.

Στο Μπέλγκοροντ, την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο Κουρσκ, ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι 11.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πιο κοντινή στα σύνορα περιοχή του Κρασνογιάρσκ. Νωρίτερα προειδοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε πυραυλικό συναγερμό και είπε στους ανθρώπους να προστατευτούν στα υπόγειά τους.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναγνώρισε την επίθεση, λέγοντας: «Η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να κάνει ειρήνη, αν ο Πούτιν θέλει τόσο πολύ να πολεμήσει. Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο σε άλλους, τώρα επιστρέφει στο σπίτι της. Η Ουκρανία ήθελε πάντα μόνο ειρήνη και σίγουρα θα διασφαλίσουμε την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments