Διεθνή

Ο ΠΟΥ ενεργοποιεί το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού για τον ιό mpox -Τα συμπτώματα

Ο ΠΟΥ ενεργοποιεί το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού για τον ιό mpox -Τα συμπτώματα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο ΠΟΥ ενεργοποιεί το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού για τον ιό mpox -Τα συμπτώματα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό mpox κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό mpox κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Ο συναγερμός έρχεται καθώς έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε παιδιά και ενήλικες σε περισσότερες από 12 χώρες και μια νέα μορφή του ιού εξαπλώνεται.

Ο προσδιορισμός μιας ασθένειας ως «έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» -το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ- μπορεί να επιταχύνει την έρευνα, τη χρηματοδότηση, τα διεθνή μέτρα και τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της ασθένειας.

Τα συμπτώματα του ιού mpox

Ο ιός mpox μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής. Συνήθως είναι ήπιος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και σπυριά με πύον στο σώμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα mpox αποτελούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία -έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 500 θάνατοι- και ζήτησαν διεθνή βοήθεια για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όλους… Το ενδεχόμενο περαιτέρω εξάπλωσης πέρα από την Αφρική και είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής είχε αναφέρει ότι ο ιός mpox ότι πάνω από το 96% όλων των κρουσμάτων και των θανάτων είναι στο Κονγκό. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160% και οι θάνατοι κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα και 524 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου ο mpox αποτελεί κίνδυνο για πολλούς περισσότερους γείτονες στην κεντρική Αφρική και γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, Νοτιοαφρικανός ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων που προεδρεύει της ομάδας έκτακτης ανάγκης του CDC της Αφρικής. Όπως είπε, η νέα παραλλαγή του mpox που εξαπλώνεται από το Κονγκό φαίνεται να έχει ποσοστό θανάτου περίπου 3-4%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments