Policy Briefs

Γαλλία: Και τώρα τι μετά την εκεχειρία των Ολυμπιακών Αγώνων;

Γαλλία: Και τώρα τι μετά την εκεχειρία των Ολυμπιακών Αγώνων;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Στόχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι να ορίσει το νέο πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού σηματοδοτεί και το τέλος της πολιτικής εκεχειρίας που ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πέντε εβδομάδες μετά τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που βύθισαν τη χώρα στο πολιτικό χάος χωρίς κανένα κόμμα να αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία, η παρτίδα πολιτικού σκακιού είναι και πάλι σε πλήρη εξέλιξη.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έστειλε επιστολή σε διάφορους ηγέτες κομμάτων, εκτός της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας.

Μια επιστολή που τους καλεί να βρεθεί ένας κοινοβουλευτικός συμβιβασμός και να δημιουργηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός.

Αυτός ο οδικός χάρτης αναφέρει έξι σημαντικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα μετά την επίπληξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Ιούνιο.

Ο χρόνος πιέζει καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας πρέπει να παρουσιαστεί στους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μακρόν και το κόμμα του βιάζονται να σχηματίσουν πλειοψηφία και να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο αριστερός συνασπισμός που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές πρότεινε την Λουσί Καστέ, μια δημόσια υπάλληλο και οικονομολόγο.

Ωστόσο, ο Μακρόν απέρριψε αυτή την υποψηφιότητα, κάτι που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, επειδή θεσμικά, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να προέρχεται από το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ορισμένους από τους βουλευτές του Μακρόν με τους οποίους μιλήσαμε, στόχος του Προέδρου είναι να ορίσει τον πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments