Πολιτική

Πολιτική ένταση πάνω από τις στάχτες

Πολιτική ένταση πάνω από τις στάχτες

Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα ομαδικά πυρά της προοδευτικής αντιπολίτευσης δέχεται από χθες το πρωί η κυβέρνηση.

Η χθεσινή διϋπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου ήταν για τον πρωθυπουργό η ευκαιρία, προκειμένου να απαντήσει στις πρώτες μομφές και αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, αλλά και για να ορθώσει ένα πολιτικό «τείχος» για την Πολιτική Προστασία.

Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, όταν υπάρχει μια απανθρακωμένη γυναίκα και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες ή και ολοσχερείς ζημιές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς που έγιναν στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για τον βελτιωμένο βαθμό συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πολεμικής κατάστασης. Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ειπών πως «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Ωστόσο, από χθες το πρωί, η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από την προοδευτική αντιπολίτευση, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι οι κύριοι στόχοι των κομμάτων, ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η πρωτοφανής φύση του φαινομένου, με την πυρκαγιά να διανύει 40 χιλιόμετρα στην Αττική και να εισέρχεται εκατοντάδες μέτρα σε γειτονιές του λεκανοπεδίου, έχει τονιστεί από σχεδόν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου αναμένεται να προκαλέσει σημαντική εμπλοκή στην πολιτική ατζέντα γύρω από το ζήτημα αυτό.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις ενέργειες των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέξης Χαρίτσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου) έχουν ήδη επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Είναι προφανές ότι τα κόμματα είναι αποφασισμένα να εντείνουν την κριτική τους, καθώς η ΝΔ δεν έχει σημειώσει τις αναμενόμενες επιτυχίες  στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου έχει χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από κατοίκους και δημάρχους που αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πυρκαγιές προχωρούσαν, καταστρέφοντας σπίτια, χωρίς να υπάρχει η παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από χθες την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια από τον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της αποτυχημένης διαχείρισης της κατάστασης, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στην Αττική, με βάση την εικόνα που διαμόρφωσε κατά την επίσκεψή του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο.

Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα, πιθανώς ακόμα και σήμερα. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο όχι μόνο με την επίσημη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, στον οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, επιτέθηκε με αρκετή ειρωνεία.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, η κριτική προς την κυβέρνηση εστιάζει στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πυρόσβεση, το οποίο ανέρχεται μόλις στο 1%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments