SPOTLIGHTS

Στην τρίτη µεγαλύτερη οµάδα ξένων τουριστών στην Ελλάδα αναδεικνύονται οι Αµερικανοί

Στην τρίτη µεγαλύτερη οµάδα ξένων τουριστών στην Ελλάδα αναδεικνύονται οι Αµερικανοί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στην τρίτη µεγαλύτερη οµάδα ξένων τουριστών στην Ελλάδα αναδεικνύονται οι Αµερικανοί

Από το 2013 έως το 2023, οι αριθµοί τους τετραπλασιάστηκαν, από τις 466,5 χιλ. ταξιδιώτες στην Ελλάδα σε 1,4 εκατ., ενώ φέτος το πρώτο εξάµηνο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7%

Στην τρίτη µεγαλύτερη οµάδα ξένων τουριστών στην Ελλάδα αναδεικνύονται φέτος οι Αµερικανοί, µετά τους Γερµανούς και τους Βρετανούς. Η παρουσία των Αµερικανών τουριστών είναι έντονη σε όλη τη χώρα και µάλιστα σε µέρη όπου η παρουσία τους ήταν ανύπαρκτη στο παρελθόν, όπως η Νάξος, η Σύµη, τα Κύθηρα και οι Παξοί, αλλά και τα Ζαγοροχώρια και η Πελοπόννησος. Στην Αθήνα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, πάντως, αποτελούν την πλέον πολυπληθή οµάδα τουριστών.

Από το 2013 έως το 2023, οι αριθµοί τους τετραπλασιάστηκαν, από τις 466,5 χιλ. ταξιδιώτες στην Ελλάδα σε 1,4 εκατ., ενώ φέτος το πρώτο εξάµηνο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7% και συνεχίζουν µε ισχυρότερους ρυθµούς, οδεύοντας προς νέο ρεκόρ. Μαζί µε τις αφίξεις αυξάνονται και τα έσοδα, καθώς οι Αµερικανοί είναι και ιδιαίτερα «ανοιχτοχέρηδες» τουρίστες, µε τη µέση ηµερήσια δαπάνη τους να κινείται κοντά στα 100 ευρώ έναντι µέσου όρου 70 ευρώ.

Σε ολόκληρη τη χώρα, σε νησιά και ορεινούς προορισµούς, σε πόλεις και σε σκάφη αναψυχής, συναντά φέτος κανείς Αµερικανούς ταξιδιώτες που έρχονται πλέον µαζικά στην Ελλάδα και τείνουν να γίνουν η τρίτη µεγαλύτερη εθνικότητα τουριστών µετά τους Γερµανούς και τους Βρετανούς, ξεπερνώντας τους Γάλλους.

Σε µέρη όπου η παρουσία τους ήταν πρακτικά ανύπαρκτη στο παρελθόν, όπως η Νάξος και η Σύµη, τα Κύθηρα και οι Παξοί αλλά και τα Ζαγοροχώρια και η Πελοπόννησος, βρίσκονται πλέον σε όχι αµελητέους αριθµούς, ενώ στην Αθήνα και στις ακτές της Αττικής η παρουσία τους δεσπόζει. Είναι οι περισσότεροι ταξιδιώτες στην πρωτεύουσα από κάθε άλλη εθνικότητα.

Από το 2013 έως το 2023 οι αριθµοί τους τετραπλασιάστηκαν, από τις 466,5 χιλ. ταξιδιώτες στην Ελλάδα σε 1,4 εκατ., ενώ φέτος, το πρώτο εξάµηνο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόµιο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 7% και συνεχίζουν µε ισχυρότερους ρυθµούς οδεύοντας προς νέο ρεκόρ.

Οι αφίξεις τους αυξάνονται µε ρυθµό µεγαλύτερο από ό,τι το σύνολο των αφίξεων στη χώρα και οι αεροπορικές εταιρείες που πραγµατοποιούν απευθείας πτήσεις από τις Ηνωµένες Πολιτείες στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τις διαθέσιµες θέσεις τους προς το αεροδρόµιο της Αθήνας για το καλοκαίρι κατά 25,3%, σύµφωνα µε το Ινστιτούτο του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Αυτό οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση των δροµολογίων, που ενίσχυσαν τη διαθέσιµη χωρητικότητα κατά +118% έναντι του 2019, σύµφωνα µε στοιχεία του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών.

Η βελτιωµένη εικόνα της χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια, η συναλλαγµατική ισχύς του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι πολύ καλές εµπειρίες που µεταφέρουν όσοι Αµερικανοί έχουν ήδη επισκεφθεί τη χώρα σε συµπατριώτες τους βρίσκονται µεταξύ των κορυφαίων λόγων που προκαλούν την αυξητική αυτή τάση.

Προς νέο ρεκόρ οδεύουν φέτος οι αφίξεις Αµερικανών τουριστών-1

Το µέγεθος της αµερικανικής αγοράς επίσης σε συνδυασµό µε το ενδιαφέρον της µεσαίας και ανώτερης τάξης για τον πολιτισµό και την ιστορία είναι δύο ακόµα λόγοι.

Μαζί µε την αύξηση των αφίξεων αυξάνονται και τα έσοδα και µάλιστα µε εύρωστους ρυθµούς καθώς ως τουρίστες κάθονται διπλάσιο σχεδόν χρόνο από τους υπόλοιπους στην Ελλάδα, από περίπου 6 µέρες κατά µέσον όρο σε 12, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η µέση ηµερήσια δαπάνη τους κινείται κοντά στα 100 ευρώ έναντι µέσου όρου 70 ευρώ και επισκέπτονται παραπάνω από µία περιφέρειες της χώρας. Η πλειοψηφία τους βεβαίως περνάει τις µισές σχεδόν µέρες του ταξιδιού στην Αθήνα.

Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση το 2023 στην Ελλάδα από όλες τις χώρες του κόσµου αυξήθηκε κατά 20,8% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά και διαµορφώθηκε σε 36,082 εκατ. ταξιδιώτες, σύµφωνα µε την ΤτΕ.

Οµως η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο, κατά 29,2% και διαµορφώθηκε σε 1,406 εκατ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 14,4% και διαµορφώθηκαν σε 1,373 δισ. ευρώ.

Εάν οι εκτιµήσεις των αεροπορικών εταιρειών που έχουν αυξήσει τη δυναµικότητά τους κατά 25,3% ευσταθούν, φέτος οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αναµένεται να ξεπεράσουν το 1,7 εκατ. ταξιδιώτες, παραπέµποντας σε ταξιδιωτική δαπάνη της τάξης του 1,7 δισ.

Μεγέθη υψηλότερα από αυτά που σηµείωσαν οι Γάλλοι πέρυσι οπότε και βρέθηκαν στην 3η θέση των αφίξεων και των εισπράξεων. Το 2023 οι εισπράξεις από τη Γερµανία διαµορφώθηκαν στα 3,571 δισ., από το Ηνωµένο Βασίλειο στα 3,294 δισ. και από τη Γαλλία στο 1,425 δισ.

Μελέτη που έγινε για το προφίλ των Αµερικανών τουριστών, τον βαθµό ικανοποίησής τους και τις συνήθειές τους από την GBR Consulting για λογαριασµό του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού έδειξε ότι είναι περίπου 45 ετών και ταξιδεύουν συνήθως ως ζευγάρια ή και µε φίλους, προτιµούν τα πολυτελή ξενοδοχεία και επιδιώκουν να ξοδέψουν τον χρόνο τους στη θάλασσα. Επιλέγουν την Αθήνα κυρίως λόγω αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και είναι από τους πιο φανατικούς επισκέπτες του ιστορικού κέντρου, κεντρικών γειτονιών της πρωτεύουσας και βέβαια του Μουσείου της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αξιολογώντας την εµπειρία τους από την Αθήνα οι Αµερικανοί σε ποσοστό 85% την χαρακτηρίζουν υψηλότερη των προσδοκιών τους και σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ξαναέρθουν.

Πηγή: moneyreview.gr//Ηλίας Μπέλλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments