Γεωπολιτικά

Η Τουρκία “συμμαχεί” με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεπεράσει το βέτο της Γερμανίας στο Eurofighter

Η Τουρκία “συμμαχεί” με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεπεράσει το βέτο της Γερμανίας στο Eurofighter

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Τουρκία “συμμαχεί” με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεπεράσει το βέτο της Γερμανίας στο Eurofighter

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM)

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) στις 10 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, περιηγήθηκε επίσης στην αεροπορική βάση Coningsby, όπου επιθεώρησε ένα αεροσκάφος Eurofighter, επανεκκινώντας τις συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας να προμηθευτεί τα αεροσκάφη αυτά, μια συμφωνία που εξετάζεται από το 2022.

Η Eurofighter GmbH είναι μια πολυεθνική κοινοπραξία που επιβλέπει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon. Ιδρύθηκε το 1986 και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Hallbergmoos της Γερμανίας. Η ιδιοκτησία της μοιράζεται μεταξύ των κορυφαίων αεροδιαστημικών εταιρειών των τεσσάρων χωρών-εταίρων: BAE Systems Military Air & Information (33%) από το Ηνωμένο Βασίλειο και Leonardo (21%) από την Ιταλία.

Τον Νοέμβριο του 2023 η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και την Ισπανία για την αγορά των Typhoon. Ωστόσο, η Γερμανία, βασικός εταίρος του έργου, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πώληση αυτών των αεροσκαφών στην Τουρκία. Σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία έχει ζητήσει τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου για να ξεπεράσει το βέτο της Γερμανίας. 

Στο παρελθόν η Γερμανία αρνήθηκε να εγκρίνει την πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, επικαλούμενη διάφορους λόγους, όπως η αγορά πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), στη Συρία και οι καθυστερήσεις στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία παρουσίασε το νέο της σχέδιο αεράμυνας, το Steel Dome, το οποίο δεν περιλαμβάνει τους πυραύλους S-400. Επιπλέον, η Άγκυρα ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 23 Ιανουαρίου και ανέβαλε την χερσαία επιχείρησή της στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, συνεχίζονται οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στόχων του YPG εν μέσω συγκρούσεων χαμηλής έντασης.

Η Γερμανία είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην πώληση αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία λόγω ανησυχιών για τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αλλά ανέτρεψε την απόφασή της τον Ιανουάριο.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει αρχικά να αποκτήσει 40 αεροσκάφη Eurofighter με όλα αυτά να αναμένεται να προμηθεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, εάν η Γερμανία εγκρίνει την πώληση, το εύρος της προμήθειας θα μπορούσε να αλλάξει.

Τα συνδικάτα της αεροπορίας στη Γερμανία υποστηρίζουν την προσφορά της Τουρκίας για την αγορά των Eurofighter Typhoon, ανησυχώντας ότι η μη ολοκλήρωση και υπογραφή αυτών των συμβάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε 9-11 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της άρσης των εμποδίων στο εμπόριο της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων, αναφερόμενος εμμέσως στην άρνηση της Γερμανίας να πουλήσει κινητήρες αρμάτων μάχης και αεροσκάφη Eurofighter στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία στις 17 Νοεμβρίου 2023, ο Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς σχετικά με την πιθανότητα απόκτησης αεροσκαφών Typhoon από τη Γερμανία, λέγοντας: “Είτε η Γερμανία τα παρέχει είτε όχι, είναι η Γερμανία το μόνο μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο που παράγει πολεμικά αεροσκάφη; Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από πολλά άλλα μέρη”.

Τα σχόλια του Ερντογάν ερμηνεύτηκαν ως συνέχεια της διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, με την πιθανή απόκτηση F-16 από τις ΗΠΑ, οι ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι η ύπαρξη εναλλακτικής λύσης από την Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Γερμανίας στο θέμα του Eurofighter και ότι η πιθανή αγορά της Τουρκίας από Αμερικανούς προμηθευτές μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων υπέρ των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ακόμη και αν αποκτήσει τα F-16, θα αγοράσει διαφορετικά αεροσκάφη για να διαφοροποιήσει τον στόλο της. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το 2021, η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε επισήμως την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block-70 και κιτ εκσυγχρονισμού και η διαδικασία προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

“Ελπίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι να παραδοθεί και το τελευταίο αεροσκάφος”, δήλωσε ο Γκιουλέρ σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters. Σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συζητούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο έχει μειωθεί λόγω των πολεμικών αεροσκαφών που έχει προμηθευτεί και παραγγείλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Η Τουρκία στοχεύει επίσης να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για το εγχώριο σχέδιο μαχητικού αεροσκάφους KAAN. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την προμήθεια κινητήρων από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις αρχικές εκδόσεις του αεροσκάφους KAAN.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments