Γεωπολιτικά

Μπλίνκεν, ΜακΓκαρκ και Χόχσταϊν πάνε Μέση Ανατολή για να αποτρέψουν την κλιμάκωση

Μπλίνκεν, ΜακΓκαρκ και Χόχσταϊν πάνε Μέση Ανατολή για να αποτρέψουν την κλιμάκωση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μπλίνκεν, ΜακΓκαρκ και Χόχσταϊν πάνε Μέση Ανατολή για να αποτρέψουν την κλιμάκωση

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Τεχεράνη επιδιώκει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την εκεχειρία στη Γάζα που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Τεχεράνη επιδιώκει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την εκεχειρία στη Γάζα που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει ανώτερους διπλωμάτες στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα για να πείσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχθούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, πληροφορήθηκε το Al-Monitor.

Οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι μια κατάπαυση του πυρός στη 10μηνη ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα – η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 39.000 Παλαιστίνιους μετά τη σφαγή από τη Χαμάς πάνω από 1.100 Ισραηλινών τον περασμένο Οκτώβριο – είναι το κλειδί για την αποτροπή περαιτέρω μεγάλης κλιμάκωσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή. 

Το Ιράν και οι διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί σε όλη την περιοχή έχουν εδώ και καιρό ζητήσει τον τερματισμό της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα και έχουν εξαπολύσει τις δικές τους επιθέσεις χρησιμοποιώντας ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους ακριβείας για να σηματοδοτήσουν την προθυμία τους να κλιμακώσουν σε άλλα μέτωπα. 

Ο Μπρετ ΜακΓκαρκ, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για την πολιτική Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να ταξιδέψουν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξουν την ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Τα ταξίδια τους αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Axios.

Ο Άμος Χόχσταϊν, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για θέματα ενέργειας και επικεφαλής διαπραγματευτής για την αποκλιμάκωση ενός ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου, θα μεταβεί επίσης στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε άτομο που γνωρίζει το ταξίδι.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ συνέχισαν να υπόσχονται αντίποινα αυτή την εβδομάδα για τις δύο δολοφονίες που απέδωσαν στο Ισραήλ – πρώτα του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και την επόμενη ημέρα του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του Σουκρ, η οποία έγινε αφού Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν Λιβανέζους μεσάζοντες ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπούσε τη Βηρυτό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν οποιονδήποτε ρόλο στη δολοφονία του Χανίγια.

Δημόσια, οι Ιρανοί αξιωματούχοι παρέμειναν προκλητικοί μπροστά στις ανοιχτές εκκλήσεις και τις παρασκηνιακές πιέσεις που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι κατά οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί απέρριψε ως “θρασύτατη” την κοινή έκκληση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Τεχεράνη να απέχει από αντίποινα, λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να απαντά σε επιθέσεις στο έδαφός της.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπάθησαν να αποτρέψουν τους ηγέτες του Ιράν εν μέρει με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε επίθεση που θα εγκρίνουν κατά του Ισραήλ θα σπαταλήσει τις όποιες εναπομείνασες πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και θα έχει “καταστροφικές συνέπειες” για την περιοχή και για την οικονομία του Ιράν. 

Το Πεντάγωνο έχει κατευθύνει μια μαζική αύξηση της ναυτικής και αεροπορικής δύναμης πυρός στην περιοχή, τη μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες του Ιράν και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν σε όλη την περιοχή να υποχωρήσουν. 

Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο με προορισμό την περιοχή, το USS Abraham Lincoln, να επισπεύσει τη διέλευσή του από τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το USS Theodore Roosevelt, βρίσκεται ήδη στην περιοχή, μαζί με περίπου δώδεκα άλλα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών κρούσης F-22 μεγάλου βεληνεκούς stealth, τα οποία θεωρείται ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν.

Στο πρώτο σημάδι ότι η ηγεσία του Ιράν μπορεί να προσαρμόζει τη σχεδιαζόμενη απάντηση, η διπλωματική αποστολή της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε στο Al-Monitor την περασμένη εβδομάδα ότι η ιρανική κυβέρνηση ελπίζει ότι τα σχεδιαζόμενα αντίποινα δεν θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Την Τρίτη το Reuters επικαλέστηκε ανώνυμους ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχεδιαζόμενα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Σε μια δήλωση στο Al-Monitor την Τρίτη, η αποστολή της Τεχεράνης στον ΟΗΕ προχώρησε στη διάψευση της αναφοράς του Reuters ότι Ιρανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προγραμματισμένη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, είτε στο Κάιρο είτε στη Ντόχα.

“Δεν έχουμε εμπλακεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του καθεστώτος, που διευκολύνθηκαν από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, και δεν έχουμε καμία πρόθεση για συμμετοχή σε τέτοιες διαπραγματεύσεις”, ανέφερε η αποστολή στο Al-Monitor στην ανακοίνωσή της.

Η Χαμάς απάντησε τη Δευτέρα στην έκκληση της Ουάσινγκτον για νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη, απαιτώντας την επιστροφή στους όρους κατάπαυσης του πυρός που πρώτος έθεσε δημοσίως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Μάιο και λέγοντας ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα παρείχαν στους Ισραηλινούς ηγέτες μόνο πρόσθετη “κάλυψη” για την παράταση του πολέμου.

“Λένε ότι νοιάζονται για τον λαό της Γάζας. Φαίνεται να νοιάζονται για τον παλαιστινιακό λαό. Ένας τρόπος για να το αποδείξουν αυτό είναι να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του NSC Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. “Εμφανιστείτε, υπογράψτε την για να την υλοποιήσουμε”.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments