Διεθνή

mpox: Πώς μεταδίδεται ο ιός – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

mpox: Πώς μεταδίδεται ο ιός – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//mpox: Πώς μεταδίδεται ο ιός - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Εξαπλώθηκε σε σχεδόν 100 χώρες που συνήθως δεν εμφανίζουν τον ιό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία του ιού mpox σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η ασθένεια – παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 450 άτομα κατά τη διάρκεια μιας αρχικής επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η νόσος του ιού mpox προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ιός αρχικά μεταδιδόταν από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά τώρα μεταδίδεται και μεταξύ των ανθρώπων. Η εμφάνιση της νόσου είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένα χωριά στα τροπικά τροπικά δάση της Αφρικής, σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό). Σε αυτές τις περιοχές, υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θάνατοι από την ασθένεια κάθε χρόνο – με τα παιδιά κάτω των 15 ετών να πλήττονται περισσότερο. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι mpox – ο 1 και ο 2. Μια προηγούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας για τον ιό mpox, που κηρύχθηκε το 2022, προκλήθηκε από τον σχετικά ήπιο τύπο 2.

Εξαπλώθηκε σε σχεδόν 100 χώρες που συνήθως δεν εμφανίζουν τον ιό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων. Ωστόσο, αυτή τη φορά είναι ο πολύ πιο θανατηφόρος τύπος 1 – ο οποίος έχει σκοτώσει έως και το 10% όσων αρρώστησαν σε προηγούμενες επιδημίες – που αυξάνεται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments