Policy Briefs

ΕΕ: Κυρίως άνδρες οι υποψήφιοι Επίτροποι παρά τις εντολές της φον ντερ Λάιεν

ΕΕ: Κυρίως άνδρες οι υποψήφιοι Επίτροποι παρά τις εντολές της φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde

Από τις 17 πρωτεύουσες της ΕΕ που έχουν ορίσει μέχρι στιγμής τους επιτρόπους που θα προτείνουν, μόνο πέντε (29%) έχουν προτείνει γυναίκα υποψήφια.

Ο κατάλογος των υποψηφίων που διεκδικούν να ενταχθούν στο επόμενο Κολέγιο Επιτρόπων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο άνδρες, καθώς μόνο πέντε από τις 17 χώρες που έχουν μέχρι στιγμής προτείνει υποψήφιους επέλεξαν γυναίκες.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 29% των υποψηφίων μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, γεγονός που αποτελεί μια πρώιμη πρόκληση για την πρόεδρο της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, καθώς στοχεύει να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων κατά τη δεύτερη θητεία της.

Το Κολέγιο είναι το «υπουργικό συμβούλιο» που κατευθύνει το έργο του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ και αποτελείται από έναν Επίτροπο για κάθε ένα από τα 27 κράτη – μέλη του μπλοκ.

Η φον ντερ Λάιεν, που εκπροσωπεί τη Γερμανία, είχε ζητήσει από τις πρωτεύουσες να προτείνουν δύο υποψηφίους – έναν άνδρα και μία γυναίκα – για να της δοθεί περιθώριο για τον διορισμό ενός ισορροπημένου μεταξύ των φύλων Κολλεγίου. Κανένα κράτος – μέλος δεν έχει ακόμη υπακούσει στο αίτημα αυτό.

“Θέλω να επιλέξω τους καλύτερα προετοιμασμένους υποψηφίους που μοιράζονται την ευρωπαϊκή δέσμευση. Για άλλη μια φορά, θα επιδιώξω ίσο μερίδιο ανδρών και γυναικών στο τραπέζι του Κολλεγίου”, δήλωσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μετά την επανεκλογή της τον Ιούλιο.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 30 Αυγούστου για να υποβάλουν τα ονόματα των υποψηφίων τους στη φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει συνεντεύξεις με τους υποψηφίους αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια αναμένεται να κατανείμει τα χαρτοφυλάκια πολιτικής στους υποψηφίους εγκαίρως για τις ψηφοφορίες διορισμού τους στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Με την ίδια τη φον ντερ Λάιεν να έχει εκλεγεί πρόεδρος και την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας να διεκδικεί να γίνει επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και μια από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής, οι πιο σημαντικοί ρόλοι στην εκτελεστική εξουσία πρόκειται να καταληφθούν από γυναίκες.

Οι άλλες τρεις υποψήφιες γυναίκες προέρχονται από την Κροατία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Η νυν επίτροπος της Κροατίας Ντουμπράβκα Σβίκα έχει προταθεί για να παραμείνει για άλλη μια θητεία, η Ισπανία έχει προτείνει την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο υψηλού προφίλ για το κλίμα ή την ενέργεια, ενώ η Σουηδία έχει επίσης προτείνει γυναίκα, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιέσικα Ρόσβαλ.

Σπάνιες οι γυναίκες υποψήφιες Ωστόσο, οι άνδρες κυριαρχούν στην κούρσα για τις υπόλοιπες θέσεις των Επιτρόπων. Από τα εννέα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει υποψηφιότητες, οι φημολογούμενες επιλογές γυναικών είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, ο Δανός υπουργός αναπτυξιακής συνεργασίας και παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα, Νταν Γιόργκενσεν, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να προταθεί από την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν.

Ο Μιγκέλ Ποϊάρες Μαδούρο, πρώην υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, είναι υποψήφιος για την επιλογή της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, εν τω μεταξύ, φημολογείται ότι είναι διχασμένη μεταξύ δύο ανδρών υποψηφίων: του νυν Επιτρόπου Νικολά Σμιτ, σοσιαλιστή, και του ευρωβουλευτή Κριστόφ Χάνσεν, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα.

Στις υπόλοιπες έξι χώρες που είναι αναποφάσιστες ή κρατούν μυστικές τις επιλογές τους – Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία – υπάρχουν λίγες γυναίκες υποψήφιες που προδικάζονται να προταθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments