Πολιτική

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [371280] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κρίσιμα ορόσημα για την εσωτερική συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο χρονικός προσδιορισμός «στο παρά πέντε» αναφορικά με την πιθανότητα μιας νέας σοβαρής κρίσης και ενδεχόμενης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά στην παρούσα συγκυρία έναν επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πέντε είναι τα πιθανά ορόσημα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πρώτη μεγάλη «έκρηξη» στην Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες αυτές, κατά χρονολογική σειρά, είναι οι ακόλουθες.

Πρώτον, οποιαδήποτε από τις επόμενες Κυριακές (τουλάχιστον οι 18 και 25 Αυγούστου), δηλαδή τις ημέρες που κυκλοφορεί το «Ντοκουμέντο», το οποίο από την περασμένη Κυριακή δημοσιεύει σταδιακά άρθρα του κ. Στ. Κασσελάκη, όπου εκφράζει τις απόψεις του για τα γεγονότα στην Κουμουνδούρου. Ιδιαίτερα αναμένεται η ημέρα που, όπως έχει προαναγγείλει, θα αποκαλύψει τους λόγους που οδήγησαν σε ρήγμα στις σχέσεις του με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος, Αλ. Τσίπρα.

Κατά δεύτερον, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος σχετικά με την υπόθεση του κ. Χρ. Σπίρτζη. Όπως είναι γνωστό, αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει τη διαγραφή του λόγω αντικομματικής συμπεριφοράς. Η επιτροπή καλείται να αποφασίσει αν θα παραπέμψει ή όχι τον πρώην υπουργό, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και δεν είναι αρεστός στη σημερινή κομματική ηγεσία, στην Κεντρική Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής. Αν ληφθεί απόφαση για παραπομπή, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Τρίτον, την Τετάρτη 28 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, κατά την οποία θα συζητηθούν επίκαιρες ερωτήσεις. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί επίσημα η παραίτηση του κ. Όθωνα Ηλιόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα. Τότε θα γίνει σαφές και ποια θα είναι η τύχη της αντικατάστασής του από τους επιλαχόντες στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, θα διαπιστωθεί αν η πλευρά του Τσίπρα, στην οποία ανήκουν οι επιλαχόντες Πόπη Τσαπανίδου και Μιχ. Καλογήρου, θα επιβάλει «πολιτικό φρένο» στην προοπτική να αποκτήσει βουλευτική θέση ο νέος πρόεδρος, κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την πιθανή ρήξη στο κόμμα.

Τέταρτον, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με σκοπό την προετοιμασία του καταστατικού συνεδρίου και την εξέταση της υπόθεσης Σπίρτζη.

Τέλος, το τριήμερο 4, 5 και 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου η ηγεσία Κασσελάκη επιδιώκει μια πλήρη οργανωτική και πολιτική μεταρρύθμιση του κόμματος, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments