Γκιουλέρ: Η Συρία ζητάει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία “αντιλαμβάνεται” έναν τέτοιο όρο ως απροθυμία επιστροφής στην ειρήνη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση ζητά χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τη Συρία πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών συμφιλίωσης με την Τουρκία.
Η Τουρκία επιδιώκει την επανάληψη των συνομιλιών συμφιλίωσης μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τουρκικής και της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά η συριακή πλευρά δεν έχει δώσει σαφή δημόσια απάντηση.
Μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς εξαρτά την επανέναρξη των συνομιλιών από ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. “Τώρα το συριακό καθεστώς λέει: ‘Αν μας μεταβιβάσετε την ημερομηνία αποχώρησης, μπορούμε να συναντηθούμε’”, δήλωσε ο Γκιουλέρ στην τουρκική ιδιωτική τηλεόραση Haberturk, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα “αντιλαμβάνεται” μια τέτοια απάντηση ως απροθυμία για “επιστροφή στην ειρήνη”.
Η Άγκυρα έχει δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες συμφιλίωσης πρόσφατα, καθώς επιδιώκει τη συνεργασία της Δαμασκού εναντίον των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχουν τεράστιες περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί τις SDF, που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ, ως κορυφαία απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά της Τουρκίας για κουρδική αυτοκυριαρχία στο εσωτερικό της χώρας από τη δεκαετία του 1980.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να συναντηθούν σε τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Άσαντ, σε απάντηση, διερωτήθηκε τι θα κέρδιζε η κυβέρνησή του από μια τέτοια συνάντηση. “Το πρόβλημα δεν είναι η συνάντηση, αλλά το περιεχόμενό της”, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2022 με ρωσική διαμεσολάβηση μεταξύ των Τούρκων υπουργών Άμυνας και των Σύρων ομολόγων τους, καθώς και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, διακόπηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη λόγω της επιμονής της Δαμασκού στην τουρκική αποχώρηση. Εκτός από τη Ρωσία, το Ιράκ ενεργεί επίσης ως μεσολαβητής στις νέες προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών, δήλωσε τον Ιούνιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.
Η Τουρκία και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που μάχονται κατά της συριακής κυβέρνησης ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους στη βόρεια Συρία ως αποτέλεσμα τεσσάρων χερσαίων εισβολών σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις SDF από το 2016 έως το 2020. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας διακόπηκαν με την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011.
Μιλώντας την Τετάρτη, ο Γκιουλέρ επανέλαβε ότι η τουρκική αποχώρηση από την εμπόλεμη χώρα δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης και της συριακής κυβέρνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας