Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να μεσολαβήσει στο Ιράν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Τουρκία και άλλους συμμάχους που έχουν δεσμούς με το Ιράν να το πείσουν να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Ο πρεσβευτής Τζεφ Φλέικ έκανε τα σχόλια αυτά καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία ανώτερων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς, δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, προκαλώντας απειλές εκδίκησης από το Ιράν κατά του Ισραήλ, το οποίο πολεμά την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα στη Γάζα. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη.
“Ζητάμε από όλους τους συμμάχους μας που έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με το Ιράν να τους επιβληθούν να αποκλιμακώσουν, και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία”, δήλωσε ο Φλέικ σε στρογγυλό τραπέζι με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πλησιάζει στο τέλος της αποστολής του στην Τουρκία.
“Κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλιμακωθεί”, είπε για τους Τούρκους συνομιλητές της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι “φαίνονται πιο σίγουροι από εμάς ότι δεν θα κλιμακωθεί η ένταση”.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, και για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 που προκάλεσε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.
Ωστόσο, ο Φλέικ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται τώρα “σε καλύτερο σημείο από ό,τι έχουμε βρεθεί εδώ και καιρό”.
Σημείωσε τον “χρήσιμο ρόλο” που διαδραμάτισε η Τουρκία στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην Άγκυρα στις αρχές Αυγούστου. “Δεν συμμετείχαν στην πλευρά της διαπραγμάτευσης, αλλά στην πλευρά της υλικοτεχνικής υποδομής έπαιξαν σημαντικό ρόλο”, είπε.
Σε συνέντευξή του στο Reuters τον Ιούνιο, ο Φλέικ είχε πει ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά αγκιστρωμένη στη Δύση και ότι η εταιρική σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη.
Όμως ο Φλέικ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κατάσταση στη Γάζα ήταν “πολύ δύσκολη”, με τη ρητορική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ να δυσκολεύει την Τουρκία να παίξει ρόλο συνομιλητή. Είπε ότι το χάσμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον για τη Γάζα είχε μειωθεί αφότου η Ουάσινγκτον άρχισε να “καλεί ενεργά” για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι τριβές παρέμεναν.
Ο Φλέικ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για το στρατιωτικά συνδεδεμένο υλικό που πηγαίνει στη Ρωσία από την Τουρκία, καλώντας την Άγκυρα να εντείνει τη συνεργασία για την αποτροπή των εξαγωγών. “Παραμένει μια ανησυχία μας και το θέτουμε συχνά και με συνέπεια”, είπε. “Όταν μιλάμε στις επαφές μας εδώ, αυτό που θα τονίσουμε είναι ότι στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει πόλεμο”.
“Εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικά στοιχεία να έρχονται μέσω της Τουρκίας”, είπε. “Επομένως, αναζητούμε καλύτερη συνεργασία εκεί και από πολλές απόψεις τη βρίσκουμε. Ξέρω ότι η Ρωσία διαμαρτύρεται, πράγμα που είναι ένα καλό σημάδι”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας