Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Κατακραυγή για αιματηρή εισβολή στη Δυτική Όχθη

Γάζα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Κατακραυγή για αιματηρή εισβολή στη Δυτική Όχθη

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Γάζα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Κατακραυγή για αιματηρή εισβολή στη Δυτική Όχθη

Αργότερα σήμερα αναμένεται να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα

Αργότερα σήμερα αναμένεται να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο την αιματηρή επίθεση εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες, η οποία προκάλεσε γενική κατακραυγή — ακόμη και από πλευράς ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας.

Η επίθεση στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας· η προεδρία των ΗΠΑ την καταδίκασε, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, τη χαρακτήρισε «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Όχθη. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επίσης επέκρινε έντονα τις «απαράδεκτες» επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι», όρμησαν στο χωριό «πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ».

Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, νεκρός είναι ο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, που χτυπήθηκε «από σφαίρες εποίκων». Άλλος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς, τα οποία απαιτούν όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της παλαιστινιακής περιοχής υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments