Μετά το mega deal εξαγοράς της Enel Romania η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα στρατηγική κίνηση στην Ρουμανία
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μετά το mega deal εξαγοράς της Enel Romania η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα στρατηγική κίνηση στην Ρουμανία
Έναν χρόνο μετά το mega deal εξαγοράς της Enel Romania, που έφτασε το 1,9 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα στρατηγική κίνηση στην αγορά της Ρουμανίας αποκτώντας έναντι 700 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Macquarie, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα εν λειτουργία έργα στη χώρα. Με την εξαγορά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η ΔΕΗ προσθέτει αιολικά πάγια στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ρουμανίας, που μέχρι τώρα περιλάμβανε κυρίως φωτοβολταϊκά, επιτυγχάνοντας τεχνολογική και γεωγραφική διασπορά. Με την ενσωμάτωση των αιολικών παγίων η εταιρεία θα περιορίσει το ρίσκο, καθιστώντας πιο προβλέψιμη την πράσινη παραγωγή της και ενισχύοντας το διασυνοριακό trading στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με την ενσωμάτωση των έργων ισχύος 774 MW, εκ των οποίων τα 629 MW σε λειτουργία και τα 145 MW σε ανάπτυξη, που αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία, η ΔΕΗ διπλασιάζει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιό της στη χώρα. Σήμερα έχει 582 MW και με την εξαγορά του παραπάνω πακέτου από την αυστραλιανή Macquairie ξεπερνά τα 1,2 GW.
Εξάλλου με δεδομένο ότι τα νέα έργα θα προσθέσουν λειτουργική κερδοφορία ύψους 100 εκατ. ευρώ, η εξαγορά έγινε με 7 φορές τα EBITDA. Πρόκειται για αποτίμηση παρόμοια με άλλες συναλλαγές που έγιναν στη Ρουμανία και φυσικά με την εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ. Επίσης η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις του κλάδου προμήθειας στη χώρα, οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό.
Εξαγορά στη Ρουμανία
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Evryo Group, που ανήκει σε κεφάλαια γα οποία διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629 MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145 MW σε προχωρημένα έργα. Η συνολική αξία της συναλλαγής φτάνει περίπου στα 700 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι θα συμβάλει EBITDA ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως μετά την ολοκλήρωση. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο 4ο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε έγκριση από τις σχετικές αρχές ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η εξαγορά είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ομίλου για επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει φυσικό αντιστάθμισμα και ενοποίηση των κλάδων της παραγωγής και της προμήθειας στη Ρουμανία (και ενδεχομένως στη Βουλγαρία, με πιθανή εξαγορά τοπικού προμηθευτή), αξιοποιεί τις ευκαιρίες για δημιουργία αξίας σε περιφερειακό επίπεδο μέσω της διασυνοριακής εμπορίας στον ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται και επωφελείται από τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες και τη δυναμική προσφοράς/ζήτησης σε κάθε περιοχή.
Επιβεβαίωση του Guidance
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων η διοίκηση προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό και έθεσε εκ νέου τους στόχους για το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα η διοίκηση Στάσση:
α) Επανέλαβε τους στόχους για EBITDA ύψους 1,8 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 350 εκατ. ευρώ.
β) Τόνισε ότι η εξαγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία έγινε σε ελκυστική τιμή και μειώνει σημαντικά το χάσμα μεταξύ παραγωγής και λιανικής στη χώρα.
γ) Σημείωσε ότι η συνολική ισχύς ΑΠΕ σε λειτουργία φτάνει στα 1,5 GW (4,7 GW συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών), 3,3 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, και είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο για δυναμικό ΑΠΕ 5,5 GW (8,9 GW συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) έως το 2026.
δ) Σχεδιάζει την ακύρωση μέρους των ίδιων μετοχών σύντομα, κατέχοντας αυτή τη στιγμή το 6,3% του συνόλου.
Όπως σημειώνουν και οι αναλυτές, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, καθοδηγούμενα από τις εγχώριες δραστηριότητες αλλά και τις δραστηριότητες της Ρουμανίας, που επέτρεψαν στη διοίκηση να αυξήσει το guidance για τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA κατά 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί, με κύρια έμφαση στην επέκταση των ΑΠΕ και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής. Για το επόμενο διάστημα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην εξέλιξη του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, και πιο συγκεκριμένα:
α) στις ΑΠΕ, με έργα 3,3 GW υπό ανάπτυξη ή έτοιμα προς κατασκευή,
β) στα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα και τη Ρουμανία,
γ) στην ολοκλήρωση του νέου αποδοτικού συνδυασμένου κύκλου CCGT στην Αλεξανδρούπολη,
δ) στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, που στοχεύει να φτάσει τα 1,7 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το 2030 και
ε) στην περαιτέρω ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Μείωση λιγνίτη
Την ίδια στιγμή όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της ΔΕΗ, τόσο περιορίζεται η παραγωγή λιγνίτη, η οποία στο πρώτο εξάμηνο έφτασε μόλις την 1,5 TWH. Συνολικά η παραγωγή της ΔΕΗ αυξήθηκε σε 9,4 TWh (+15% από πέρυσι), από τις οποίες 3,1 TWh ήταν ΑΠΕ, 3,1 TWh φυσικό αέριο, 1,7 TWh πετρέλαιο και μόλις 1,5 TWh λιγνίτης, καθώς μειώθηκε κατά 16% στο πρώτο εξάμηνο. Την ίδια εικόνα δείχνει και η ανάλυση της εγκατεστημένης ισχύος της επιχείρησης. Έχει ένα σύνολο 11,5 GW, εκ των οποίων 4,7 GW ΑΠΕ, 2,7 GW φυσικό αέριο, 1,8 GW πετρέλαιο και μόλις 2,3 GW λιγνίτη.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η επιχείρηση να πετύχει στο εξάμηνο μείωση 20% των εκπομπών CO2, φτάνοντας τους 0,47 τόνους ανά μεγαβατώρα, έναντι 0,59 τόνους το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σε μετρικούς τόνους, οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν σε 4,4 έναντι 4,8 πέρυσι την ίδια περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου επαναβεβαιώνουν τον στόχο για EBITDA στο 1,8 δισ. ευρώ για το 2024, χωρίς να αποκλείεται και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τα 2,3 δισ. το 2026 και τα 3 δισ. το 2030, σύμφωνα με το τριετές business plan.
Πηγή: capital.gr//Χάρης Φλουδόπουλος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας