Nέα της αγοράς

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Ντίμον, έχει ένα σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους της Αμερικής

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Ντίμον, έχει ένα σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους της Αμερικής

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει ένα σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους της Αμερικής

Το δημόσιο χρέος της Αμερικής προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή των οικονομικών εμπειρογνωμόνων που προειδοποιούν ότι οι δαπάνες δεν είναι βιώσιμες και η οικονομία απλά δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει με τα μελλοντικά ποσοστά αποπληρωμής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει ένα σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους της Αμερικής ύψους 35 τρισ. δολαρίων – αλλά μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτο από τους πλουσιότερους της χώρας, σύμφωνα με το Fortune.

Τζέιμι Ντίμον: Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ

Το δημόσιο χρέος της Αμερικής προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή των οικονομικών εμπειρογνωμόνων που προειδοποιούν ότι οι δαπάνες δεν είναι βιώσιμες και η οικονομία απλά δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει με τα μελλοντικά ποσοστά αποπληρωμής.

Ομολογουμένως, οι κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια χρειάστηκε να παράσχουν τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα ενόψει της πανδημίας και των συνεπειών της, αλλά το γεγονός παραμένει ότι υπάρχει ένας λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί.

Ο βετεράνος της Wall Street Ντίμον έχει μια διπλή πρόταση για να επαναφέρει το έλλειμμα σε ισορροπία: να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας για να ευθυγραμμίσει τον πολύ σημαντικό λόγο χρέους προς ΑΕΠ και να εξισορροπήσει το φορολογικό σύστημα για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

Και στρατιωτικές δαπάνες και μείωση χρέους

Ο Ντίμον δήλωσε στο PBS News σε συνέντευξή του που κυκλοφόρησε χθες ότι ήταν «εφικτό» για την Αμερική να συνεχίσει να δαπανά για τον στρατό, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό χρέος της.

«Θα ξόδευα τα χρήματα που βοήθησαν να γίνει [η Αμερική] μια καλύτερη χώρα», είπε ο Ντίμον. «Έτσι, μερικά από αυτά είναι υποδομές, πιστώσεις φόρου εισοδήματος (EITC), στρατιωτικές. Θα είχα ένα ανταγωνιστικό διεθνές φορολογικό σύστημα … και τότε θα μεγιστοποιούσα την ανάπτυξη».

Σε ορισμένα από αυτά τα σημεία, ο Ντίμον ήταν ξεκάθαρος για το τι θέλει να δει.

Αναφέρει τη γεωπολιτική ένταση ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι υπάρχει «αυξανόμενη ανάγκη» για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Σχετικά με το EITC, ο 68χρονος ήταν επίσης σαφής, λέγοντας ότι μια αναδιοργάνωση θα έδινε «το πολύ αναγκαίο εισόδημα στα άτομα και τις κοινότητες που το χρειάζονται περισσότερο».

«Θα το πλήρωνα φορολογώντας περισσότερο τους πλούσιους», δήλωσε στο Bipartisan Policy Center τον Ιανουάριο. Μετά από αυτές τις επενδύσεις στην ανάπτυξη, συνέχισε ο Ντίμον, θα ήταν ένα «το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο».

Ο κανόνας Μπάφετ

«Ίσως απλώς να αυξήσετε λίγο τους φόρους», πρόσθεσε ο Ντίμον. «Όπως ο κανόνας τύπου Γουόρεν Μπάφετ».

Ο κανόνας Μπάφετ ορίζει ότι κανένα νοικοκυριό που κερδίζει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως δεν πρέπει να πληρώνει μικρότερο μερίδιο του εισοδήματός του από τις οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Επινοήθηκε αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway επεσήμανε επανειλημμένα ότι πληρώνει το ίδιο ποσοστιαίο μερίδιο του φόρου εισοδήματος με τη γραμματέα του Debbie Bosanek, καθιστώντας την ακούσια το πρόσωπο της φορολογικής ανισότητας στις ΗΠΑ. Bέβαια το σχέδιο του Ντίμον το έχουν πάρει με στραβό μάτι οι υπερπλούσιοι που αντιδρούν στην εφαρμογή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments