Οικονομία

Ελβετία: Ανεβάζει τον ΦΠΑ για να χρηματοδοτήσει την αύξηση στις συντάξεις – Το λάθος των $3,5 δισ.

Ελβετία: Ανεβάζει τον ΦΠΑ για να χρηματοδοτήσει την αύξηση στις συντάξεις – Το λάθος των $3,5 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Ελβετία: Ανεβάζει τον ΦΠΑ για να χρηματοδοτήσει την αύξηση στις συντάξεις – Το λάθος των $3,5 δισ.

Ο φόρος επί των πωλήσεων στην Ελβετία είναι σήμερα στο 8,1%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη – Δείτε χάρτη

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα προτιμήσει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από την αύξηση των μισθολογικών εισφορών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αύξηση των συντάξεων που αποφασίστηκε προσφάτως.

Δεδομένου ενός λάθους υπολογισμού στον προσδιορισμό του ελλείμματος του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου, επιπλέον 3 δισεκατομμύρια φράγκα (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι διαθέσιμα το 2033. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση του ΦΠΑ είναι επαρκής, ενώ οι κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητες, ανέφερε η εκτελεστική εξουσία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Ένα εναλλακτικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση και των δύο.

«Η πληρωμή της 13ης σύνταξης θα γίνει για πρώτη φορά το 2026», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ελίζαμπεθ Μπάουμε-Σνάιντερ στη Βέρνη. «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο από την αρχή. Το σχέδιο της κυβέρνησης διασφαλίζει ότι αυτό θα συμβεί».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο φόρος επί των πωλήσεων στην Ελβετία είναι σήμερα στο 8,1%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση θέλει να καθορίσει την τελική αύξηση του συντελεστή το φθινόπωρο, με βάση τους επικαιροποιημένους υπολογισμούς των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα πρέπει να επικυρώσουν την αύξηση του ΦΠΑ με δημοψήφισμα. Όσοι είναι κατά του σχεδίου μπορούν επίσης να αμφισβητήσουν άλλα στοιχεία του σχεδίου της κυβέρνησης μέσω δημοψηφίσματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments