ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πετρέλαιο: Ιράν και Κίνα φρενάρουν την πτώση

Πετρέλαιο: Ιράν και Κίνα φρενάρουν την πτώση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Πετρέλαιο: Ιράν και Κίνα φρενάρουν την πτώση

Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά από διήμερη πτώση, καθώς η νευρικότητα για μια πιθανή ιρανική επίθεση στο Ισραήλ υπερίσχυσε των κακών στοιχείων της Κίνας που δείχνουν μείωση της κατανάλωσης αργού

Το μπρεντ διαπραγματευόταν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 3,1% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με το West Texas Intermediate πάνω από τα 77 δολάρια. Δύο εβδομάδες μετά την υπόσχεση του Ιράν να προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στο έδαφός του, η ένταση αυξάνεται σχετικά με τη μορφή που μπορεί να λάβει η επίθεση. Στην Κίνα, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη, επιδεινώνοντας το κακό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Το αργό έχει υποχωρήσει από την πρόσφατη κορύφωσή του στις αρχές Ιουλίου, επιβαρυνόμενο από τις κακές προοπτικές για την κατανάλωση στην Κίνα, με τη ζήτηση βενζίνης στην ασιατική χώρα να περιορίζεται από την αυξανόμενη χρήση καθαρότερων καυσίμων. Ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση για το 2024 στη μηνιαία έκθεσή του που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έδειξαν ότι η αγορά θα είναι πλεονασματική το επόμενο τρίμηνο, εάν το καρτέλ προχωρήσει με ένα σχέδιο αποκατάστασης της προσφοράς.

«Τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς υποδηλώνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να αυξήσει την παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Ole Hvalbye, αναλυτής εμπορευμάτων στην SEB AB. «Καθώς βγαίνουμε από την περίοδο αιχμής της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο και υποθέτοντας ότι τα αποθέματα αργού και προϊόντων σταθεροποιούνται σύμφωνα με τα εποχικά πρότυπα, μια πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά».

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 1,36 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη αύξηση σε επτά εβδομάδες, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη. Η αύξηση ήταν αξιοσημείωτη, δεδομένης μιας έκθεσης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου μια ημέρα νωρίτερα, η οποία υποδείκνυε σημαντική μείωση. Τα αποθέματα παραμένουν κάτω από τους εποχικούς μέσους όρους, αλλά τα στοιχεία μπορεί να αυξήσουν την ανησυχία για την υποτονική ζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments