ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης κασσελακικοί και αντικασσελίστας
Πηγή Φωτογραφίας: [371280] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ημερολόγιο, θα έπρεπε να σημειώσει την 23η Αυγούστου. Αυτή η ημερομηνία, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα σηματοδοτήσει την αρχή της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και των αντιπάλων του. Στις 23 Αυγούστου, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει ξανά για να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον Χρήστο Σπίρτζη στην Κεντρική Επιτροπή με αίτημα τη διαγραφή του. Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών πριν από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.
Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει ελεύθερα χέρια για να προχωρήσει άμεσα στις ριζικές αλλαγές που σχεδιάζει για το κόμμα, θεωρώντας πιθανώς ότι πολλά από τα στελέχη που ανήκαν στην ηγετική ομάδα επί Τσίπρα αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά του και τώρα συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Γνωρίζει ότι η συζήτηση για τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη θα είναι το πρώτο βήμα που θα ανάψει τη φωτιά. Έτσι, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την Επιτροπή αυτή είναι προφανές ότι θα έχει την έγκριση του κ. Κασσελάκη, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές συνέπειες που θα προκύψουν.
Υπενθυμίζεται ότι μια παρόμοια κατάσταση είχε παρουσιαστεί και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Κασσελάκης είχε παραπέμψει τον Νίκο Φίλη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ζητώντας τη διαγραφή του. Η κύρια διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι η αίτηση διαγραφής προήλθε από 70 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, αν και ο κ. Σπίρτζης υποστηρίζει ότι πίσω από αυτά τα μέλη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιθετική στάση της ηγεσίας αντικατοπτρίζεται και στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη των «87», στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και πρώην υπουργών. Το κλίμα ήταν σχεδόν πολεμικό, αν και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να προγραμματιστεί η τελική σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να προκύψει είτε από τις εξελίξεις γύρω από τον κ. Σπίρτζη είτε από τις επιλογές του κ. Κασσελάκη σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει για το καταστατικό συνέδριο.
Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών ή για την πραγματοποίηση του προσυνεδριακού διαλόγου, οι φωνές στην εσωκομματική αντιπολίτευση που προτείνουν να μην παραστούν στο συνέδριο πληθαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν το σχέδιο του κ. Κασσελάκη για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος.
Μια τέτοια κίνηση θα επισημοποιήσει τη διάσπαση, η οποία, σύμφωνα με πολλούς, φαίνεται αναπόφευκτη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στους κόλπους των «87» έχει αρχίσει η συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί των σχετικών πρωτοβουλιών για τη ρήξη. Όχι με την έννοια του ηγέτη του χώρου, καθώς αυτός αναμφίβολα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο είναι σε πλήρη συνεννόηση και υπό τις οδηγίες του. Ωστόσο, φαίνεται ότι πιστεύουν πως είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο όνομα, ώστε να μην αναφέρονται απλώς ως «87», κάτι που παραπέμπει σε παλιές αριστερές ή αριστερίστικες λογικές, αλλά να σχηματίζεται μια κίνηση γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Η Όλγα Γεροβασίλη είναι το πιο γνωστό και σημαντικό στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά πιθανότατα για συναισθηματικούς ή κομματικούς λόγους δεν δείχνει διάθεση να αναλάβει όλο αυτό το βάρος.
Στο πλαίσιο αυτό, και χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, έχουν διαρρεύσει διάφορα ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον (προσωρινό) ρόλο. Μεταξύ αυτών που έχουν αναφερθεί είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, της οποίας η φήμη έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος διαχειρίζεται με σοβαρότητα και ικανότητα τις υποχρεώσεις του στη Βουλή, καθώς και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που έχει ξεχωρίσει για την ενεργητική του παρουσία στα ΜΜΕ και την ιδεολογική του συνέπεια. Είναι προφανές ότι τόσο η ηγεσία της Κουμουνδούρου όσο και οι «87» μετρούν αντίστροφα για την τελική εκκαθάριση των λογαριασμών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καταστατικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο οι «87» να παραστούν σε αυτό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας