Διεθνή

Η Χεζμπολάχ και το τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηραγγών της

Η Χεζμπολάχ και το τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηραγγών της

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε σκληρή απάντηση στη δολοφονία ενός από τους ανώτερους διοικητές της σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα και κάνει επίδειξη δύναμης.

Το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου δημοσίευσε την Παρασκευή ένα βίντεο που δείχνει μια τεράστια υπόγεια εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από την ομάδα για την αποθήκευση και την εκτόξευση πυραύλων εν μέσω αυξημένων φόβων για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν και του Ισραήλ.

Το καλά κατασκευασμένο βίντεο, διάρκειας τεσσεράμισι λεπτών, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Military Media της Χεζμπολάχ, έχει τίτλο “Τα βουνά μας είναι οι αποθήκες μας”. Παρουσιάζει έναν καλά φωτισμένο λαβύρινθο μεγάλων, πολύπλοκων σηράγγων όπου φαίνονται να κινούνται πράκτορες της Χεζμπολάχ με πλήρη στρατιωτική εξάρτηση.

Η εγκατάσταση, η οποία φαίνεται να είναι χτισμένη στο εσωτερικό ενός βουνού, χαρακτηρίζεται ως “Imad 4”, σε μια προφανή αναφορά στον εκλιπόντα κορυφαίο διοικητή της οργάνωσης Imad Mughniyeh, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στη Δαμασκό το 2008 που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Μοτοσικλέτες και μια φάλαγγα μεγάλων φορτηγών που φαίνεται να μεταφέρουν πυραύλους κινούνται γύρω από τις σήραγγες. Μεγάλοι εκτοξευτές πυραύλων φαίνονται επίσης να αναδύονται πάνω από το έδαφος έτοιμοι για χρήση.

Η φωνή του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ακούγεται σε όλο το βίντεο. Στο ηχογραφημένο μήνυμά του – απόσπασμα μιας από τις προηγούμενες ομιλίες του – ο Νασράλα καυχιέται για την κατοχή από τη Χεζμπολάχ “πυραύλων ακριβείας και μη ακριβείας μαζί με οπλικές δυνατότητες, ώστε αν το Ισραήλ επιβάλει πόλεμο στο Λίβανο, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που δεν περίμενε”.

“Οι στόχοι είναι στην κατοχή μας και οι συντεταγμένες είναι στα χέρια μας, και αυτοί οι πύραυλοι τοποθετούνται, αναπτύσσονται και εστιάζονται σε στόχους και με απόλυτη μυστικότητα”, λέει ο Νασράλα στα αποσπάσματα με υπότιτλους στα αγγλικά και στα εβραϊκά.

Η τηλεόραση Al-Manar περιέγραψε το βίντεο ως “ένα σαφές μήνυμα πλήρους ετοιμότητας προς τον ισραηλινό εχθρό”.

Η Χεζμπολάχ, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 με σημαία την καταπολέμηση της ισραηλινής κατοχής, παρέμεινε η μόνη λιβανέζικη παράταξη που διατήρησε τα όπλα της μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 1990 και μετά την αποχώρηση του Ισραήλ το 2000. Η ομάδα συνέχισε να αναπτύσσει τα αποθέματά της και επέκτεινε τη στρατιωτική της εμπλοκή στις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη.

Η σπάνια δημόσια επίδειξη μιας από τις εγκαταστάσεις της έρχεται καθώς η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να απαντήσει στη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, από το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Ο Νασράλα έχει επανειλημμένα απειλήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ σε αντίποινα. Στην τελευταία του ομιλία την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκε μια “ισχυρή, εντυπωσιακή και αποτελεσματική απάντηση” στη δολοφονία του Σουκρ, “όποιες και αν είναι οι συνέπειες”.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί στον πιο βίαιο γύρο συγκρούσεων από την τελευταία φορά που έκαναν πόλεμο τον Ιούλιο του 2006.

Η κλιμάκωση των διασυνοριακών πυρών έχει αυξήσει τον φόβο για ολοκληρωτικό πόλεμο στον Λίβανο, προκαλώντας μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα για τον περιορισμό της κλιμάκωσης στη χώρα, καθώς και στην περιοχή, εν μέσω των απειλών του Ιράν να εξαπολύσει πλήγμα αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments