Διεθνή

Κάμαλα Χάρις για αμερικανική οικονομία: Μείωση φόρων και κατασκευή 3 εκ. σπιτιών στην κορυφή της ατζέντας

Κάμαλα Χάρις για αμερικανική οικονομία: Μείωση φόρων και κατασκευή 3 εκ. σπιτιών στην κορυφή της ατζέντας

Πηγή Φωτογραφίας: Vice President Kamala Harris speaks to the audience during her visit to the Qcells solar plant in Dalton, Ga. Thursday, April 6, 2023. (Olivia Ross/Chattanooga Times Free Press via AP)

Η Χάρις δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το κόστος των νοικοκυριών, να χτίσει σπίτια και να μειώσει τους φόρους στην πρώτη ομιλία της για την οικονομία

Η Χάρις δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το κόστος των νοικοκυριών, να χτίσει σπίτια και να μειώσει τους φόρους στην πρώτη ομιλία της για την οικονομία.

Η Καμάλα Χάρις περιέγραψε την Παρασκευή προτάσεις για τη μείωση των φόρων για τους περισσότερους Αμερικανούς, την απαγόρευση της «υπερτιμολόγησης» από τα παντοπωλεία και την κατασκευή περισσότερων προσιτών κατοικιών στο πλαίσιο της «οικονομίας των ευκαιριών» που σκοπεύει να επιδιώξει αν κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Στην πρώτη μεγάλη ομιλία της με επίκεντρο την οικονομία ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, η Χάρις δεσμεύτηκε να εισαγάγει μια νέα φορολογική πίστωση για παιδιά ύψους έως και 6.000 δολαρίων για οικογένειες με βρέφη, να μειώσει τους φόρους για οικογένειες με παιδιά και να μειώσει το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η αντιπρόεδρος ζήτησε επίσης την κατασκευή 3 εκατομμυρίων νέων κατοικιών σε διάστημα τεσσάρων ετών και ένα φορολογικό κίνητρο για τους κατασκευαστές κατοικιών που κατασκευάζουν σπίτια για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά.

Η Χάρις δήλωσε στους υποστηρικτές της σε συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα, μια πολιτεία που ελπίζει να κερδίσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.

Υπογράμμισε ότι ως πρόεδρος θα επικεντρωθεί στη μεσαία τάξη

«Μαζί θα οικοδομήσουμε αυτό που ονομάζω οικονομία των ευκαιριών», είπε. «Η οικοδόμηση της μεσαίας τάξης θα αποτελέσει καθοριστικό στόχο της προεδρίας μου, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι όταν η μεσαία τάξη είναι ισχυρή, η Αμερική είναι ισχυρή».

Η ατζέντα της Χάρις

Η ατζέντα της μπορεί να συναντήσει αντίσταση τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από το Κογκρέσο, το οποίο απέρριψε παρόμοιες προτάσεις όταν προήλθαν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Χάρις, η οποία δήλωσε ότι θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά της σχέδια τις επόμενες εβδομάδες, στοχεύει να δημιουργήσει μια αντίθεση με τον αντίπαλό της, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, σε γενικές οικονομικές αξίες, και συγκεκριμένα στους δασμούς και τους φόρους. Ο πρώην πρόεδρος έχει προτείνει νέους οριζόντιους δασμούς στις εισαγωγές, μια ιδέα που η Χάρις απορρίπτει.

«Θέλει να επιβάλει κάτι που στην ουσία είναι ένας εθνικός φόρος επί των πωλήσεων σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και σε είδη πρώτης ανάγκης που εισάγουμε από άλλες χώρες», δήλωσε η Χάρις. «Αυτό θα καταστρέψει τους Αμερικανούς».

«Θα σημάνει υψηλότερες τιμές για σχεδόν κάθε μία από τις καθημερινές σας ανάγκες: Ένας φόρος Τραμπ στη βενζίνη. Ένας φόρος Τραμπ στα τρόφιμα. Φόρος Τραμπ στα είδη ένδυσης. Ένας φόρος Τραμπ στα φάρμακα χωρίς συνταγή».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους την Παρασκευή, οι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ και Στίβεν Μουρ, υποστήριξαν ότι οι προτάσεις της Χάρις θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό και θα βλάψουν την οικονομία. Μια πρόταση να προσφερθούν έως και 25.000 δολάρια στους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας θα έκανε κάτι περισσότερο από το να εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών, είπαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν και την Χάρις ότι προΐστανται μιας οικονομίας στην οποία οι τιμές έχουν αυξηθεί και κατηγορούν τις πολιτικές τους για την προώθηση του πληθωρισμού, σημειώνει το Reuters.

Τα σχέδια της Χάρις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, απευθυνόμενα σε ένα ευρύ τμήμα του εργαζόμενου κοινού, το οποίο συχνά θεωρεί τους Ρεπουμπλικανούς ως καλύτερους διαχειριστές της οικονομίας και είναι ανήσυχο τόσο για το υψηλότερο κόστος όσο και για τις οικονομικές του προοπτικές.

Ορισμένες από τις πολιτικές της Χάρις ,συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη στέγαση και τα είδη διατροφής, έχουν δεχθεί επιθέσεις ως κακοσχεδιασμένες και υπερβολικά λαϊκιστικές από τους Ρεπουμπλικάνους και ορισμένες βιομηχανικές ομάδες.

Η μη κομματική Επιτροπή για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό εκτίμησε ότι το οικονομικό σχέδιο της Χάρις θα αυξήσει τα ελλείμματα κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια καθαρά σε μια δεκαετία, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν οι προσωρινές πολιτικές για τη στέγαση μονιμοποιηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments