Διεθνή

Στρατηγικά πλήγματα στη Ρωσία από τις ουκρανικές δυνάμεις – Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν

Στρατηγικά πλήγματα στη Ρωσία από τις ουκρανικές δυνάμεις – Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στρατηγικά πλήγματα στη Ρωσία από τις ουκρανικές δυνάμεις - Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν

Η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά του και η καταστροφή της σημαίνει ότι  εμποδίζει τις προσπάθειές του να στηρίξει τις αποκομμένες πια ρωσικές δυνάμεις

Σε ασφυκτικό κλοιό οδηγούν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια του Κουρσκ οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν να προελαύνουν και να καταστρέφουν στρατηγικής σημασίας υποδομές στο ρωσικό έδαφος. Η καταστροφή της γέφυρα – «κλειδί» στον ποταμό Σεΐμ, απέκοψε τις γραμμές εφοδιασμού των Ρώσων, που μαζί με την κατάληψη της σημαντικής πόλης Σούντζα και χιλιάδων στρεμμάτων ρωσικής γης φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πούτιν.

Η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά του και η καταστροφή της σημαίνει ότι  εμποδίζει τις προσπάθειές του να στηρίξει τις αποκομμένες πια ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, η συγκεκριμένη γέφυρα διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στο δίκτυο μεταφορών, καθώς η καταστροφή της διακόπτει την πρόσβαση σε 27 οικισμούς, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική πίεση προς τη Μόσχα.

Τα μηνύματα των νεοσύλλεκτων που καταφθάνουν από ρωσικής πλευράς καταδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και δίνουν την εικόνα, αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Κουρσκ, όπως και με το βαθμό ετοιμότητας των Ρώσων. Πληροφορίες που φέρνουν σε δυσχερή θέση τον Ρώσο πρόεδρο, γεγονός που φάνηκε και από την απόφασή του να συγκαλέσει χθες το τακτικό συμβούλιο ασφαλείας για μια ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ.

Σύμφωνα με το BBC ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις τους στο Κουρσκ και αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη ως ένα «ταμείο ανταλλαγής», υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με ουκρανικές περιοχές που κατέχονται από τη Μόσχα.

«Βλέπουμε ότι ο κατακτητής υφίσταται απώλειες», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του αργά την Παρασκευή. Οι στρατιωτικές επιθέσεις του Κιέβου «αφορούν την καταστροφή της επιμελητείας του ρωσικού στρατού και την εξάντληση των αποθεμάτων τους», είπε. «Πρέπει να προκαλέσουμε τη μέγιστη ζημιά σε όλες τις ρωσικές θέσεις και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να αντιμετωπίζει την αντεπίθεση σαν μια «φυσική καταστροφή»

Όπως αναφέρει το Bloomberg τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ αναπαράγουν το αφήγημα του Κρεμλίνου, που προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της εισβολής των Ουκρανών – με βοήθεια από ΝΑΤΟ και Δύση, όπως λέει – εστιάζοντας κυρίως στις προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους περίπου 200.0000 Ρώσους που εγκατέλειψαν άρον-άρον τα σπίτια τους, «λες και είναι θύματα πλημμύρας ή κάποιας άλλης φυσικής καταστροφής κι όχι της πρώτης ξένης στρατιωτικής επέμβασης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Το Κρεμλίνο δεν θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο εχθρός είναι προ των πυλών. Δεν θέλουν να στείλουν μήνυμα για την ισχύ της Ουκρανίας και τη δική τους αδυναμία», λέει η Όλγκα Όλικερ της ΜΚΟ International Crisis Group στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία συνεχίζει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ κι επιμένει ότι έχει υπό τον έλεγχό της δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έστειλε εσπευσμένα ενισχύσεις για να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής. Οι Αρχές κήρυξαν επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, όπου αυξάνονται οι διασυνοριακές επιθέσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ αιφνιδίασε τους συμμάχους του Κιέβου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου ορισμένοι φοβόντουσαν ότι αν επέτρεπαν στην Ουκρανία να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία αυτό θα πυροδοτούσε σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο, ενδεχομένως και με πυρηνικά όπλα.

Το Πεντάγωνο είπε ότι «ακόμη προσπαθεί να μάθει περισσότερα» για τους στόχους της Ουκρανίας με την επίθεση στο Κουρσκ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠ ΑΜ Λόιντ Όστιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Το Κρεμλίνο, από την άλλη, δείχνει απρόθυμο να παραδεχθεί ότι έγινε αντεπίθεση σε ρωσικό έδαφος, λέγοντας ότι ο Πούτιν συζήτησε τη Δευτέρα «τρέχοντα ζητήματα» με κορυφαίους αξιωματούχος για την «κατάσταση» στα σύνορα. «Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο κύριος στόχος για το υπουργείο Άμυνας είναι να εκδιωχθεί ο εχθρός από το έδαφός μας», είπε ο Πούτιν απειλώντας με «ισχυρή απάντηση» την Ουκρανία.

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Πούτιν

Αλλά μολονότι τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ουκρανική διείσδυση στο Κουρσκ, η δυσαρέσκεια προς την ηγεσία της χώρας εντείνεται μεταξύ των Ρώσων. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας FOM με δείγμα 1.500 ατόμων σε 53 ρωσικές περιφέρειες που διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου οι αρνητικές απαντήσεις αυξήθηκαν κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στο 25% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ πάνω από τους μισούς είπαν ότι η ουκρανική εισβολή στην περιφέρεια του Κουρσκ ήταν η σημαντικότερη είδηση.

Ο Πούτιν θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο το επίπεδο της ανησυχίας των Ρώσων, που ήδη δυσφορούν με την αποτυχία της επίτευξης των στόχων που έθεσε ο πρόεδρος της χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικό σύμβουλο του περιβάλλοντος του Κρεμλίνου. «Αλλά οι Αρχές έχουν έτοιμο κι ένα εναλλακτικό σχέδιο κι αν η κοινωνία απαιτήσει να γίνουν τα πάντα για την επίτευξη της νίκης τότε θα προχωρήσουμε σε επιστράτευση», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία στον πληθυσμό να πάει να πολεμήσει, σύμφωνα με τον Ντένις Βολκόφ, διευθυντή του ανεξάρτητου δημοσκοπικού κέντρου Levada στη Μόσχα. Το ποσοστό που ευνοεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες αυξήθηκε στο 58% στα τέλη Ιουλίου, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022, είπε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και για έναν ακόμα λόγο. Πέραν των απωλειών ρωσικών εδαφών, όταν ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, ο ίδιος είχε δεσμευθεί πως οι στρατεύσιμοι δεν θα συμμετείχαν στη μάχη. Δεδομένο που φαίνεται να έχει άρδην μεταβληθεί μετά την ουκρανική αντεπίθεση.

Επιπρόσθετα, το Κρεμλίνο είχε αφήσει ανεπαρκώς εκπαιδευμένους εκατοντάδες στρατεύσιμους, στενεύοντας τα περιθώρια μιας συντονισμένης και γρήγορης απάντησης στην επιθετική κίνηση του Κιέβου. «Όταν τα σύνορα δέχθηκαν επίθεση στις 3 τα ξημερώματα από τανκ, υπήρχαν μόνο στρατεύσιμοι που αμύνονταν», ανέφερε μια γυναίκα, μητέρα στρατιώτη που μάχεται στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν είδαν ούτε έναν στρατιώτη, ούτε έναν συμβασιούχο – δεν είδαν κανέναν καθόλου. Ο γιος μου τηλεφώνησε αργότερα και είπε: «Μαμά, είμαστε σε σοκ», περιέγραψε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Πλάνα από την καταστροφή της γέφυρας – «κλειδί»

Βίντεο με τη στιγμή που η γέφυρα τινάζεται στον αέρα δημοσίευσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία, προκαλώντας ουκρανικούς πανηγυρισμούς στα social media.

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος από την ουκρανική πλευρά, καταστράφηκε μια οδική γέφυρα στον ποταμό Σεΐμ στην περιοχή Γκλουσκόφσκι», δήλωσε ο Αλεξέι Σμιρνόφ, που εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο Κουρσκ, στο Telegram.

«Οι στρατιώτες μας συνεχίζουν να μάχονται, προχωρώντας σε διάφορες κατευθύνσεις από 1 έως 3 χιλιόμετρα», ανέφερε χθες ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, στρατηγός, Ολεξάντρε Σίρσκι.

«Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» είπε ο Σίρσκι προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εδραιώνοντας την κυριαρχία του Κιέβου στην πόλη Σούτζα. Μάλιστα, ο Αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων διόρισε στην Σούτζα τον πρώτο στρατιωτικό διοικητή, στέλνοντας μήνυμα σκληρής ισχύος στο Κρεμλίνο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη γέφυρα στον ποταμό Σέιμ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει τη γέφυρα πάνω, σκοτώνοντας εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους, όπως υποστήριξε.

«Για πρώτη φορά, η περιφέρεια του Κουρσκ επλήγη από δυτικής κατασκευής εκτοξευτήρες ρουκετών, πιθανόν αμερικανικούς HIMARS», δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ μέσω του Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Γκλούσκοβο, η γέφυρα καταστράφηκε εντελώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον πληθυσμό που απομακρυνόταν».

Υπενθυμίζεται ότι εκρήξεις στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία νωρίς το πρωί της Παρασκευής αναφέρθηκαν στα social media, για να επιβεβαιωθούν από τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού του Νότου, ο οποίος ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν υποδομές στο λιμάνι του Κερτς, και ένα πλοίο στο Χορνομόρσκ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το κανάλι «Crimean Wind» ανέφερε καπνούς στο Κερτς και φωτιά στην περιοχή Καμιάνκα κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κριμαίας. Σύμφωνα πάντα με τις ουκρανικές πηγές, εκρήξεις ακούστηκαν στη Σεβαστούπολη, το Κερτς και τη Φεοδοσία, καθώς και σε άλλα μέρη της χερσονήσου της Κριμαίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments